Borstkolf

Welke borstkolf past bij jou?

Het is zeker niet een van de eerste dingen die je hoeft aan te schaffen, maar het is wel een belangrijke aankoop als je borstvoeding wilt geven. We hebben het over de borstkolf. Wanneer moet je er eentje aanschaffen, welke soorten kolven zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Wanneer een borstkolf kopen?

Hoewel de borstkolf op veel uitzetlijsten voorkomt, hoef je ‘m niet per se meteen aan te schaffen. De eerste maand is belangrijk om te kijken hoe je borstvoeding verloopt. Als je kindje bijvoorbeeld de borst niet goed pakt, waardoor het geven van borstvoeding voor jou en je kind stress oplevert, is een kolf nodig om moedermelk met een flesje aan je baby te geven. Gaat je borstvoeding goed, dan moet je vooral nadenken waarvoor je de kolf later wilt gebruiken. Ga je bijvoorbeeld weer aan het werk, maar wil je wel borstvoeding blijven geven? Heb je veel melk? Of wil je zo af en toe afkolven omdat je ook zonder je kind op pad wil?

Advertentie
Voordelen Nadelen
Handkolf Kleiner en compacter dan de elektrische borstkolf en daardoor makkelijk mee te nemen. Ideaal voor als je niet dagelijks af hoeft te kolven. Goedkoper dan elektrische borstkolf in de aanschaf. Een handkolf werkt minder efficiënt en snel dan een elektrische kolf. Daarom is een elektrische kolf geschikter om te gebruiken als borstvoeding niet goed op gang komt. Sommige handkolven zijn lastig te bedienen.
Elektrische borstkolf Snel en efficiënt in gebruik.
Ideaal voor als je borstvoeding niet op gang wilt komen en/of als je veel moet kolven.
Een elektrische kolf is duur in de aanschaf.
Hij is minder makkelijk mee te nemen.

Laat je goed adviseren

Het is belangrijk om je vooraf goed te laten adviseren over het gebruik van een borstkolf. De kraamverzorgster, een lactatiekundige of een borstvoedingscentrum kunnen je hierbij helpen. Soms is het verstandig om eerst een borstkolf te huren, om te kijken hoe het je bevalt. Veel kraamorganisaties nemen tijdens de kraamweek ook al een borstkolf mee. Dan kun je alvast oefenen. Maar je kunt natuurlijk ook meteen een nieuwe aanschaffen.

Welke borstkolf is geschikt voor jou?

Om te weten welk apparaat het beste bij jou past, is het handig om jezelf eerst deze drie vragen te stellen: wil ik af en toe kolven, moet ik mijn productie op gang krijgen of wil ik regelmatig kolven? Een andere belangrijke factor is je budget. Als je de middelen hebt om te investeren in een borstkolf, heb je andere opties dan als je een kleiner budget hebt. Maar een dure borstkolf is niet per se de beste. Koop de type kolf waarbij jij je het prettigst voelt. Er zijn twee soorten: de handkolf en de elektrische kolf.

Handkolf

De handkolf is veel kleiner en eenvoudiger dan de elektrische variant en daardoor makkelijk mee te nemen voor onderweg. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze kolf bediend door een handpomp. Hoe werkt dat? Je plaatst het borststuk (dat eruitziet als de beker van een trompet) om de top van de borst en beweegt daarbij een zuiger die aan de achterkant zit, heen en weer. Daardoor veroorzaak je een vacuüm dat lijkt op het zuigen van de baby. Je kunt het ritme variëren. De melk komt meteen in het flesje terecht, dat direct aan het borststuk zit.

De handkolf is veel kleiner en eenvoudiger dan de elektrische variant en daardoor makkelijk mee te nemen voor onderweg. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze kolf bediend door een handpomp. Hoe werkt dat? Je plaatst het borststuk (dat eruitziet als de beker van een trompet) om de top van de borst en beweegt daarbij een zuiger die aan de achterkant zit, heen en weer. Daardoor veroorzaak je een vacuüm dat lijkt op het zuigen van de baby. Je kunt het ritme variëren. De melk komt meteen in het flesje terecht, dat direct aan het borststuk zit.

Elektrische borstkolf

Elektrische kolven zijn er in heel veel soorten en maten. Als je problemen hebt met je borstvoeding, is de elektrische kolf zeer geschikt. Ze worden daarom ook vaak gebruikt om de borstvoeding op gang te brengen. Er zijn twee soorten elektrische kolven: de enkelhandige en de dubbelhandige.

Als je fulltime werk en dagelijks moet kolven, is de dubbelhandige borstkolf de beste optie. Deze pomp is het meest efficiënt en bootst het natuurlijke zuigpatroon van je baby goed na. Dubbelhandige kolven worden vaak geleverd met allerlei accessoires, waaronder een koelsysteem en flesjes.

Een enkelvoudige elektrische borstkolf is minder efficiënt dan de dubbele borstkolf, maar is ook kleiner en goedkoper. Het is een goede optie voor moeders die minder hoeven te kolven, maar wel de efficiëntie en de snelheid van een elektrische pomp willen ervaren. Let er wel op dat elektrische kolven een stuk duurder zijn dan de handkolven.

Met de hand kolven, hoe zit dat?

Kolven met de hand kan ook een efficiënte en goedkope manier zijn om te kolven. Vooral als het maar af en toe nodig is. Zorg dat je een bij voorkeur gesteriliseerd bakje bij de hand hebt voor het opvangen van de melk. Was je handen goed en pak dan je borst vast met de duim aan de bovenkant en de vingers aan de onderkant, zodat je een letter C om je borst vormt. Zet je vingers op de rand van de tepelhof en duw je borst tegen je ribbenkast aan. Beweeg je vingers met een lichte druk ritmisch en cirkelvormig om de tepelhof heen, zodat alle melkkanalen worden gestimuleerd en de melk uit de borsten druppelt of stroom. Herhaal deze massage bij beide borsten een paar keer, zodat de melkproductie echt op gang komt.

Handige accessoires

Bij zowel de elektrische als de handkolf worden vaak verschillende accessoires geleverd. Denk aan borstkompressen, flesjes, schoonmaakborstel etc. Belangrijk is om de kolf na gebruik altijd te steriliseren. Dit moet ook al je de kolf voor het eerst gebruikt. Hiervoor kun je een speciale stoomsterilisator gebruiken, maar een pan met kokend water gaat ook prima.