Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babyfles kopen: welke moet je kiezen?

Als er een baby op komst is, is het handig om een zuigfles in huis te hebben. Al helemaal als je flesvoeding geeft, maar ook als je je kindje gekolfde melk wilt geven heb je er eentje nodig. Welke soorten en maten zuigflessen zijn er? En waar moet je op letten bij je keuze? Ouders van Nu helpt!

Advertentie

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je een zuigfles wilt aanschaffen. Denk aan materiaalkeuze, de inhoud en de soort spenen.

Babyfles van kunststof of glas

De eerste keuze die je moet maken is tussen een zuigfles van kunststof of van glas. Wat dat betreft is het vooral waar je eigen voorkeur naar uitgaat. Beide zuigflessen zijn goed schoon te maken en uit te koken. Het enige nadeel van kunststof is dat deze zuigflessen na verloop van tijd dof kunnen worden door het uitkoken.

Inhoud zuigfles

Een fles van 250 of 300 ml is geschikt voor een normale voeding. Een fles van 125 ml kan worden gebruikt voor baby’s die nog niet zo veel voeding nodig hebben (tot 3 maanden). Kleine flesjes van 40 ml kunnen worden gebruikt voor tussendoortjes, zoals Roosvicee. Ze worden ook vaak gebruikt voor baby’s en dreumesen die nog niet uit een beker kunnen drinken.

Welke flesspeen?

Spenen voor zuigflessen zijn er in verschillende soorten en maten. Het merk van de speen die je kiest moet in ieder geval overeenkomen met het merk van de fles die je gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor de juiste maat speen: small, medium of large, of: 1-2-3. De verschillende maten zeggen iets over de hoeveelheid gaatjes of de vorm van het gaatje. Bij spenen met een gaatje loopt de melk er continue uit met een kleine stroom. Deze is geschikt voor jonge baby’s. Hoe meer gaatjes, hoe meer melk er in de mond loopt. Vaak vind je op de verpakking voor welke leeftijdscategorie de speen geschikt is. Ook bestaan er spenen die je kunt draaien waardoor ze geschikt zijn voor verschillende fasen.

Advertentie

Naast de maat heb je de keuze uit twee speenvormen: een smalle speen of een bredere vorm die lijkt op het tepelhof. Dit is vaak afhankelijk van het flessenmerk dat je gebruikt. Welke speen geschikt is, hangt dus af van de baby, de zuigkracht van de baby en de soort voeding, namelijk melk of pap. Bij de laatste heb je uiteraard een grotere opening in de speen nodig.

TIP: Als je kindje binnen 20 minuten de fles leegdrinkt, zonder zich te verslikken, dan mag je er vanuit gaan dat je de juiste speen gebruikt.

Shop direct flesspenen

Flesverwarmers

Naast verschillende speentjes kun je nog meer accessoires aanschaffen bij een zuigfles. De belangrijkste is een flesverwarmer. Er zijn universele modellen te koop, bijvoorbeeld de Prénatal flesverwarmer, maar ook flesverwarmers die gebonden zijn aan een specifiek merk zuigfles. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Difrax S-flesverwarmer die alleen gebruikt kan worden in combinatie met Difrax S-flessen en de Philips AVENT flesverwarmer.

Als je een flesverwarmer aanschaft, moet je er dus goed opletten welke flesjes je ervoor kunt gebruiken. Maar daarnaast ook hoe lang de opwarmtijd is, welke temperaturen je allemaal in kunt stellen, of je er ook potjes in kunt verwarmen en of je er een adapter bij kunt kopen om de verwarmer ook voor onderweg te gebruiken. Goed om te weten: er zijn ook foodprocessors die de functie hebben om flesjes op te warmen.

Advertentie

Shop direct flesverwarmers

Fles uitkoken

Het is belangrijk om zuigflessen en flesspenen goed schoon te maken nadat je ze hebt gebruikt. Hiervoor bestaan speciale flessenborstels die verkrijgbaar zijn bij de babyspeciaalzaak. Voor de eerste 6 maanden is het echter belangrijk dat je de flesjes ook dagelijks uitkookt (ongeveer 5 tot 10 minuten), zodat je baby zo weinig mogelijk bacteriën binnenkrijgt. Als je baby 6 maanden en ouder is, kun je de flessen gewoon wassen en volstaat uitkoken in warm water een keer per week.

Naast handmatig uitkoken, kun je ook een sterilisator aanschaffen. Het enige wat je hoeft te doen is de sterilisator te vullen met water, de flessen erin te plaatsen en het geheel in de magnetron zetten. Merken die een sterilisator in hun assortiment hebben, zijn onder andere Philips AVENT, Difrax, Tommee Tippee en Beurer.

Shop direct sterilisators