Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderwensspreekuur

Lisa en Peter gaan naar het kinderwensspreekuur van de verloskundige. Daar praten ze over de grote wens om Simcha een broertje of zusje te geven, maar ook over angst en heftigheid uit het verleden.

Dronken naar de 
verloskundige

Ik zit dronken in de wachtkamer van de verloskundige. Peter en ik hebben net 
uitgebreid geluncht, in het kader van het hoognodige samenzijn. De halve glaasjes wijn kwamen behoorlijk aan. Zou er weleens eerder iemand aangeschoten naar de 
verloskundigenpraktijk zijn gekomen? Een zenuwachtige vader misschien, maar toch zeker geen aanstaande moeder. ‘Denk je dat ze het zal merken?’ fluister ik tegen 
Peter. ‘Ze ruikt het meteen,’ zegt hij met pretlichtjes in zijn ogen. Ik graai in mijn tas naar iets om de geur te verdoezelen, maar vind niks.

Advertentie

Kinderwensspreekuur

Terwijl we wachten, kijk ik naar de geboortekaartjes die overal om ons heen hangen. Elk lief woord van 
welkom raakt me diep. Peter knijpt in mijn hand. ‘Wat maakt het uit,’ zegt hij geruststellend. Ja, ik kom toch niet om naar mijn buik te laten luisteren. We zijn hier voor het kinderwensspreekuur. In mijn buik is geen pril hartslagje te horen: dat wonderlijke geluid waar je alles voor doet en alles voor laat.

Haar hand vastpakken

Daar is Marieke. Ik vertel haar meteen dat we zojuist romantisch uit eten zijn geweest. En dat ze heel mooie wijnen hadden. Ze kijkt me aan met een lieve lach en wijze ogen. Is dit het gezicht waarin ik zal kijken als we ons tweede kind krijgen? Dat bij me zal zijn in de uren waar ik dichter bij mijn eigen angst en mijn eigen kracht ben, dan op welk ander moment in mijn leven ook? Is het haar hand die ik dan vast zal mogen pakken?

Een broer of zus voor Simcha

We nemen plaats en vertellen dat onze Simcha zo graag een broer of zus wil. Dat wij het ook een prachtig idee vinden, maar dat we er maar niet vol voor durven gaan. Dat er zo veel tussen lijkt te staan. Los van de IVF/ICSI behandeling die we weer nodig zullen hebben om zwanger te kunnen worden, zit er ook een hoop heftigheid uit het verleden in de weg. We zijn zo bang om elkaar weer kwijt te raken in dagen vol zorgen en nachten zonder slaap. Zou zij ons kunnen helpen om hetgeen we met ons meedragen eerst uit de weg te ruimen, zodat we echt vrij kunnen kiezen?

Trauma’s rond de geboorte

Marieke is opgeleid om te helpen met het verwerken van trauma’s rond de 
geboorte en vindt ons verzoek niet alleen heel normaal, maar ook zeer verstandig. 
Een uur later lijkt de mist in mijn hoofd opgetrokken. Door het stellen van een paar rake vragen, heeft Marieke ons helpen inzien dat we het eigenlijk heel graag willen. Dat een nieuwe zwangerschap weleens helend zou kunnen zijn. Dat het ons dichter bij 
elkaar zou kunnen brengen. Voor het eerst verheugen we ons weer, in plaats van dat we twijfelen. Verliefd gaan we gauw Simcha van de opvang halen. Na deze heerlijke dag kunnen we niet wachten om weer met z’n drietjes te zijn.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.