Om te beginnen: waarom is spelen eigenlijk zo leuk? Voor je kind is het dé manier om nieuwe vaardigheden aan te leren en daar krijgt hij nooit genoeg van. Nieuwe dingen leren geeft namelijk een goed gevoel: je lichaam maakt dopamine aan, oftewel het 'beloningsstofje'. Tel daarbij op dat de complimenten je kind om de oren vliegen op het moment dat hij iets nieuws laat zien – kruipen, praten, lopen, samenspelen, noem maar op – en het feest is compleet.
1. Leren denken en begrijpen
Baby's verkennen al spelend hun omgeving door te kijken, horen, ruiken, voelen en proeven. Wat oudere kinderen gaan verder met die ontdekkingstocht door middel van spelletjes waarin ze sorteren – alle kleuren, vormen, groottes bij elkaar, ze ontdekken oorzaak-gevolgsituaties, bijvoorbeeld tijdens het voorlezen, en oefenen hun denkvaardigheid met een spelletje memory of raadsels. Allemaal leuke speelsituaties waarvan ze dus een heleboel opsteken.
2. Ontwikkeling van motorische vaardigheden
Stilzitten is er meestal niet bij: spelen zit bij jonge kinderen voor een groot deel in bewegen. Bijna alle motorische vaardigheden worden dan ook met name ontwikkeld tijdens het spelen. Het start met de grove motoriek, waarbij het rollen overgaat in tijgeren, kruipen, lopen, rennen, springen en het gooien met een bal. De fijne motoriek begint met grijpen en gaat over in bouwen, knippen, kleuren en schrijven. Superleuk én superleerzaam.
3. Sociaal-emotionele vaardigheden aanleren
Tijdens het spelen leert je kind ook veel op het sociaal-emotionele vlak. Het is natuurlijk heel gezellig om met andere kinderen te spelen, maar het is ook heel nuttig om te leren hoe hij moet omgaan met anderen. Zo leert hij naast elkaar spelen, samenspelen, delen en vrienden worden. Daarnaast ontwikkelt je kind tijdens het spelen z'n eigen gevoel en leert emoties kennen en ermee omgaan. Oók die van een ander. En verliest hij met een spel? Dan leert hij wat tegenslag is, dat het helpt om door te zetten en het nog een keer te proberen. Totdat hij misschien wel een keer wint, maar vooral om te merken dat dat niet het belangrijkst is.
4. Gebeurtenissen verwerken
Nog een belangrijk voordeel van spelen: het helpt je kind om met stress om te gaan en ervaringen te verwerken. Hij kan ontspannen omdat hij plezier heeft tijdens het spelen. Vaak zie je situaties terugkomen in het spel dat kinderen spelen. Jonge kinderen helpen bijvoorbeeld hun knuffel om iets spannends te doen wat ze zelf niet durfden. Denk aan logeren, van de hoge glijbaan glijden of slapen in het donker. Het oefenen in zo'n veilige setting helpt om zelf vervolgens de stap te zetten. Grotere kinderen maken er bijvoorbeeld een tekening over of schrijven iets op voor de verwerking.
5. Samen spelen voor zelfvertrouwen en hechting
Je kind vindt het heerlijk om samen met jou te spelen, maar het heeft óók belangrijke voordelen. Jij bent z'n veilige basis waardoor hij sneller nieuwe dingen durft te ontdekken. Nog een mooie bijkomstigheid: samen met jou spelen geeft zijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in z'n omgeving een boost. En misschien wel het belangrijkst: samen spelen zorgt voor een hechte band tussen jullie. Goed idee dus om daar regelmatig tijd voor vrij te maken.
Blijf spelen
Het is duidelijk: je kind heeft er een hoop aan om te spelen. Maar wist je dat de voordelen van spelen niet ophouden in de kindertijd? Een leven lang spelen betekent een leven lang leren en groeien. Het maakt je gelukkig, zorgt ervoor dat je in contact blijft met je familie en vrienden en helpt je om gezond te blijven. Door zelf te spelen stimuleer je bovendien je kind om te blijven spelen. Dus waar wacht je nog op? Go play!
Go play!
Op 11 juni vieren we het belang van spelen tijdens de International Day of Play. Want spelen is het leukste wat er is! En wat zet kinderen nog meer aan tot spelen dan speelgoed? Dit weet Intertoys als dé speelgoedspecialist als geen ander. Met het beste speelgoed om nog vaker en langer te spelen… en nooit meer te stoppen! Dus waar wacht je nog op? Ontdek het allerleukste speelgoed bij Intertoys.