De extra kosten bij een baby
Veel ouders gaan erin koopkracht op achteruit na de geboorte van hun eerste kind. Dat komt in de eerste plaats door de extra kosten die een baby met zich meebrengt. Denk aan de babyuitzet – zoals een kinderwagen en de meubels voor in de kinderkamer – maar ook kleding, luiers en verzorging. Zodra je kind er is, stijgen ook het water- en energieverbruik, je hebt meer boodschappen nodig en de kinderopvang neemt eveneens een fikse hap uit je budget.
Een indicatie van de kosten
Volgens het CBS bedragen de gemiddelde kosten die je maakt voor een kind:
Het Nibud heeft uitgerekend dat een kind tot z'n twaalfde verjaardag ruim € 50.000 kost. Tot z'n achttiende verjaardag komt daar nog eens € 30.000 bij.
Ga je minder werken?
Naast die extra kosten kiezen ouders er vaak voor om meer tijd met hun baby door te brengen en minder te gaan werken. Dat is natuurlijk heel fijn. Zo kun je al die bijzondere eerste momenten met je kind beleven. Maar het heeft wel consequenties voor het gezamenlijk inkomen. Je ontvangt minder salaris, minder vakantiegeld en houdt minder geld over om te sparen. Het is dus verstandig om inzicht te krijgen in wat die gevolgen precies inhouden.
Dit zijn mogelijk de gevolgen voor later
Een besluit om minder te werken beredeneer je vaak vanuit het nu: kunnen we rondkomen als een van ons minder gaat werken? Maar over de impact op langere termijn wordt niet altijd nagedacht. Je krijgt misschien minder carrièrekansen en loopt een deel van je pensioen mis, soms tot wel 200.000 euro. Zo hebben de keuzes die je nu maakt dus mogelijk een groot effect op je besteedbaar inkomen van later. Terwijl je kind – zoals je hierboven ziet – juist steeds meer gaat kosten. Tijd dus voor een goed gesprek met je partner!
Wat als…
Zolang je met z'n tweeën zorgdraagt voor het inkomen valt de schade misschien mee, maar het is slim om ook met andere scenario's rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een van jullie arbeidsongeschikt raakt, jullie gaan scheiden of als je partner overlijdt. Dan val je mogelijk terug op je eigen inkomen. Lukt het je in dat geval om rond te komen?
Hoe gaan jullie het verdelen?
Door goed inzicht te hebben in je situatie nu én de mogelijke situatie van later kun je een bewustere keuze maken in de verdeling van werk tussen jou en je partner. Bespreek dit vooral voor of tijdens je zwangerschap, zodat je een balans tussen werk en gezin vindt die voor jullie allebei goed is.
Vragen over jouw geldzaken?
Kandoor helpt iedereen in Nederland met vragen over geldzaken: via blogs, een chatbot en financiële vrijwilligers. Helemaal gratis en tóch onafhankelijk en deskundig. Waarom? Veel vrouwen zijn financieel kwetsbaar: bij een levensveranderende gebeurtenis, zoals een scheiding, komen vrouwen sneller in armoede terecht. Daarom wil Kandoor mensen bewust maken van de financiële gevolgen van minder werken, met als doel dat vrouwen (en hun partners) een goede keuze maken voor hun financiële situatie, nu en later. Ben je benieuwd hoe je financieel slim om kan gaan met de komst van je baby: nu én in de toekomst? Ga naar Kandoor!