Commercieel

Dit moet je weten over de wijzigingen van de BMR-prik en andere vaccinaties in 2025

 
dit moet je weten over de wijzigingen van de bmr prik en andere vaccinaties in 2025
 
Leestijd 3 minuten

Vaccinaties beschermen kinderen tegen ernstige ziektes, zoals mazelen, de bof en kinkhoest. Vanaf 2025 wordt het vaccinatieschema aangepast voor nog betere bescherming. Wij leggen uit welke vier wijzigingen er zijn.

Waarom verandert het vaccinatieschema?

De Gezondheidsraad heeft op het verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Rijksvaccinatieprogramma geëvalueerd. Het advies was om alle vaccinaties te behouden en vier vaccinaties vanaf 2025 op een andere leeftijd te geven. Kinderen waren al goed beschermd en deze wijzigingen zorgen voor een nog betere en langere bescherming tegen infectieziekten.

Waarom vaccineren?

Infectieziekten, zoals de bof, mazelen, rodehond, difterie, kinkhoest, tetanus en polio, worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze infectieziekten verspreiden zich makkelijk, razendsnel en kunnen gevaarlijk zijn, zeker voor kinderen. Er zijn drie belangrijke redenen om kinderen te vaccineren.

1. Ziekte voorkomen

Het afweersysteem van je kind kan de ziekteverwekker niet altijd goed tegenhouden. Soms met blijvende gevolgen, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. In sommige gevallen kunnen kinderen er zelfs aan overlijden. Als er een behandeling mogelijk is, dan is die vaak zwaar. Daarom is vaccineren zo belangrijk: dat voorkomt in de meeste gevallen dat kinderen (ernstig) ziek worden.

2. Zorgen voor groepsimmuniteit

Is de vaccinatiegraad laag, dan heb je kans op een uitbraak: een kleine groep besmette kinderen besmet dan ineens een grote groep kinderen om zich heen. Vaccineren voorkomt dit, doordat er groepsimmuniteit ontstaat. Dit betekent dat de ziekte minder vaak voorkomt en dat kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden ook minder risico lopen op een infectieziekte. Het gaat dan om kinderen die te jong zijn voor vaccinatie of door een ziekte niet gevaccineerd kunnen worden. Deze kinderen worden als het ware beschermd door de groep gevaccineerde kinderen. Als bijna iedereen is gevaccineerd, kunnen sommige ziektes zelfs helemaal verdwijnen.

3. De zorg ontlasten

Nog een voordeel van vaccineren: het voorkomt dat de druk op de zorg toeneemt. Bij grote aantallen besmettingen kunnen andere behandelingen of operaties namelijk minder goed worden uitgevoerd.

Dit zijn de wijzigingen in het vaccinatieschema:

1. DKTP-Hib-HepB & pneumokokken-vaccinaties: van 11 maanden naar 12 maanden

Deze vaccinaties beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae b, hepatitis B en pneumokokken.

2. BMR-vaccinatie: van 9 naar 3 jaar

Vanaf 2025 krijgen kinderen de BMR-vaccinatie bij 3 jaar (tegen bof, mazelen en rodehond). Dit was voorheen bij 9 jaar. Door deze prik te vervroegen, zijn kinderen nog beter beschermd tegen mazelen.​ Lees meer over de BMR-vaccinatie.

Belangrijk: deze vaccinatie wordt in het nieuwe vaccinatieschema 6 jaar eerder gegeven dan voorheen. Kinderen die zijn geboren tussen 2016 t/m 2021 krijgen de tweede BMR-prik tussen 5 en 9 jaar. In onderstaand schema zie je wanneer jouw kind wordt uitgenodigd.

dit moet je weten over de wijzigingen van de bmr prik en andere vaccinaties in 2025

3. DKT-vaccinatie: van 4 naar 5 jaar

Vanaf 2025 krijgen kinderen een DKT-vaccinatie bij 5 jaar (tegen difterie, kinkhoest en tetanus). Eerder werd bij 4 jaar een DKTP-vaccinatie (ook tegen polio) gegeven. Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatie tegen polio op deze leeftijd niet nodig is, omdat je kind op dat moment nog beschermd is tegen polio. Door de DKT-prik te verschuiven van 4 naar 5 jaar zijn kinderen langer beschermd tegen de andere infectieziekten en vooral tegen kinkhoest.​

4. DTP-vaccinatie: van 9 naar 14 jaar

Vanaf 2025 krijgen kinderen de DTP-vaccinatie bij 14 jaar (tegen difterie, tetanus en polio). De prik verschuift dus van 9 naar 14 jaar. Op deze manier is je kind langer beschermd tegen deze infectieziekten.​

Overzicht vaccinatieschema

Met de wijzigingen ziet het vaccinatieschema er vanaf 2025 als volgt uit:

dit moet je weten over de wijzigingen van de bmr prik en andere vaccinaties in 2025