Van een ritje naar de supermarkt tot halen en brengen naar de opvang. Dikke kans dat je (straks) regelmatig met je baby in de auto op pad gaat. Maar hoe vervoer je je meest kostbare bezit op een veilige manier? Dit 'stappenplan' zorgt voor duidelijkheid.
Autostoeltje verplicht
De allerbelangrijkste regel: je baby moet je altijd vervoeren in een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem. Dit zijn autostoeltjes met de twee Europese keurmerken: de R129 (ook wel i-Size genoemd) of de 'oudere' ECE-R44* norm. Ook moet het stoeltje geschikt zijn voor de lengte en/of gewicht van je kind. Maar dan komt-ie: hoe zorg je dat je de stoel op de juiste manier plaatst in je auto?
Stap 1: Bevestig de autostoel goed
Om te voorkomen dat de autostoel losschiet, moet je 'm natuurlijk goed bevestigen. Hiervoor gebruik je een Isofix-systeem of de driepuntsgordel van de auto. Dit is afhankelijk van het type autostoeltje. Bij Isofix plaats je een onderstel (base) waar je het autostoeltje voor je baby makkelijk op en af klikt.
Thule Maple en Thule Alfi als beste getest
Er zijn veel verschillende autostoelen. Geen idee waarvoor je moet gaan? Onlangs is de nieuwe Thule Maple autostoel voor baby's in combinatie met de Thule Alfi Isofix basis als beste getest door de ADAC. Dit is de pechhulporganisatie van Duitsland. Uit deze consumententest blinkt de Thule-autostoel uit in botsveiligheid en ergonomie. Dit komt mede door het slimme SenseAffirm-systeem dat zorgt voor een goede installatie van het stoeltje op de base. Daarnaast is zowel het baby- als het peuterstoeltje (Thule Elm) uitgerust met het Thule Impact Protection System. Dit beschermt je kind tegen zijdelingse, achterwaartse en frontale botsingen. Hierdoor biedt het volledige hoofdbescherming.
Stap 2: Vervoer je kind achterwaarts
Niet wettelijk verplicht, maar wel het advies van veiligheidsexperts: vervoer je baby achterwaarts. Je kind kijkt dan dus naar de bank toe en tegen de rijrichting in. In deze positie hebben het hoofd en de nek van je baby meer steun bij een frontale botsing. Bij de R129 autostoeltjes, waaronder ook die van Thule, is achterwaarts vervoeren overigens verplicht tot 15 maanden.
Stap 3: Plaats het stoeltje op de achterbank
Heel gezellig natuurlijk als je baby naast jou voorin de auto zit, maar het wordt aangeraden om je baby in zijn autostoel op de achterbank te vervoeren. Dit is de meest veilige positie om je kind te vervoeren. Zet je de stoel wel voorin? Zorg dan dat de airbag van tevoren is uitgeschakeld.
Stap 4: Gordels strak aantrekken
Tot slot: zorg er ook altijd voor dat je baby goed vastzit: in het stoeltje zit een Y-gordel of harnasgordel waarmee je hem kunt vastmaken. Een handige manier om te checken of je kind goed vastzit, is door twee vingers tussen de riem en baby te plaatsen. Advies voor in de winter: doe de winterjas van je baby uit, zodat je de riem strak kunt aantrekken.
Stap 5: Klaar voor vertrek
Baby veilig in de stoel? Klaar voor vertrek! En qua comfort hoef je niks te doen, althans niet bij de Thule autostoeltjes. Je baby of peuter zit als een koning, mede door de zachte materialen. Op de babystoel zit ook een waterafstotende kap die bescherming biedt tegen de zon. Ready to go!
Wat een gemak!
Natuurlijk wil je je baby veilig vervoeren, maar een autostoel moet ook voor jou handig zijn. Je bent er immers nog weleens mee aan het sjouwen. De nieuwe Thule autostoeltjes komen daarom als geroepen. Dankzij de EasyDock-technologie plaats je het autostoeltje met de baby heel gemakkelijk. Je draait de base richting de autodeur en daarop plaats je de autostoel. Daarna draai je hem om, zet je hem vast en je bent klaar voor vertrek. Ook fijn voor je rug!
Ontdek meer over de autostoelen van Thule op de website.
* Vanaf september 2024 is er een definitief verbod voor winkels om stoelen met ECE-R44 te verkopen. Als consument mag je ze nog wel gebruiken, maar het advies is om over te stappen naar de nieuwe stoelen, omdat deze aan strengere veiligheidseisen voldoen. Zo zijn deze bijvoorbeeld ook getest op botsingen vanaf de zijkant.