Commercieel

Zo leer je je peuter spelenderwijs over de natuur

 
zo leer je je peuter spelenderwijs over de natuur
 
Leestijd 4 minuten

'Kijk, een klein beestje!' Het valt je vast weleens op dat je kind buiten oog heeft voor de kleinste details. Hoe komt dat? En wat kun je doen om je kind te leren over de natuur?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en echte onderzoekers. Dat komt omdat hun wereld nog klein is. Zowel in tijd als ruimte. Ze verwonderen zich over alles om hen heen. Van kleine kriebelbeestjes die over stoeptegels kruipen tot rare stukjes hout en stenen die rechtstreeks de jaszak ingaan.

Ga naar buiten

Spelenderwijs ontdekt je kind zelf al veel over de natuur. Over de aarde die ons draagt en voedt, de planten en dieren, maar ook elementen zoals water en vuur, de ritmes van de seizoenen, en dag en nacht. Deze ontdekkingstocht kun je bij je kind stimuleren door – je raadt het vast al – vooral naar buiten te gaan. Zo ervaart je kind hoe 'rijk' de natuur is en waarom je er ook goed voor moet zorgen.

Niet kijken, maar doen

Graven in de aarde, bloemen plukken, klimmen in bomen, rollen in het gras. Bij het ontdekken van de natuur gebruiken kinderen al hun zintuigen. Ze willen doen, niet alleen maar kijken. Daarom zijn natuurspeeltuinen ook favoriet. Ze kunnen er vrij spelen. Slepen met boomstammen, dammen bouwen in het water, klooien met zand en modder.

7 leuke groene tips

Een natuurspeeltuin bezoeken is dus al een leuke manier om je kind de natuur te laten beleven. Maar er zijn nog veel meer tips om je kind spelenderwijs te leren over de natuur. En dat hoeft niet alleen buiten te zijn.

1. Begin een moestuintje

Laat je kind zien wat er gebeurt als je een zaadje in de grond stopt, en wat het nodig heeft om goed te kunnen groeien. Je hoeft natuurlijk niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Een paar potjes vullen met aarde is al voldoende. En daarna hopen op een goede oogst natuurlijk.

2. Mijn eerste Biotuintje van LEGO® DUPLO®

Ondertussen kan het moestuinieren binnen (of lekker op een kleedje in de tuin) gewoon doorgaan met Mijn eerste Biotuintje van LEGO® DUPLO®. Deze educatieve bouwset bevat alles om te laten zien wat nodig is om groente en fruit te laten groeien (door de stenen op elkaar te laten stapelen). Zon, water, aarde, maar ook gereedschap. Daarbij is deze speelset een leuke manier om je kind kennis te laten maken met de natuur en te laten zien hoe groente en fruit groeit. Ook leuk om te combineren met Mijn eerste Groeiende wortel, Mijn eerste Fruit- en Groentetractor en Mijn eerste Biomarkt van LEGO DUPLO.

3. Maak een insectenhotel

Bij het bouwen van een huis kunnen sommige beestjes, zoals lieveheersbeestjes en vlinders, wel wat hulp gebruiken. Maak daarom samen een insectenhotel – of koop er eentje, kan natuurlijk ook. En daarna is het wachten op de eerste hotelgasten, spannend!

4. Natuurbingo

Kinderen zijn dol op speuren. Google daarom eens op 'natuurbingo' en ga lekker struinen. Gewoon in de achtertuin, in de natuur om de hoek of het bos. Wat heb je allemaal afgestreept?

5. Naar de boerderij

Altijd leerzaam en leuk: een bezoek aan de boerderij. Je kind leert hier alles over de dieren die er leven (en waar hij normaal misschien alleen in een boek over leest) en hoe groente en fruit wordt verbouwd, groeit en uiteindelijk naar de supermarkt gaat.

6. Wolken kijken

Heel simpel: ga samen op een mooie dag in het gras liggen en kijk omhoog naar de wolken. Wat zie je in de steeds veranderende vormen? Ook fijn: je wordt er rustig van. De natuur heeft dus ook nog een rustgevend effect.

7. Natuurmuseum @home

Lekker dagje de natuur in? Neem een doosje mee en verzamel allerlei dingen voor het maken van een natuurmuseum. Van takken en schelpen tot stenen en bladeren. Alles mag. Stal na afloop alles uit op een tafel en bewonder samen de vondsten.

Samen bouwen

LEGO® DUPLO®draagt met hun speelsets niet alleen graag bij aan meer verbinding met de natuur, maar aan ook de ontwikkeling van je peuter, zoals de emotionele intelligentie. Hij ontwikkelt bijvoorbeeld zelfexpressie, want er is er geen foute manier om met DUPLO® stenen te spelen. De speelsets nodigen uit om eigen verhalen te bedenken en deze uit te beelden. Ook draagt het bouwen bij aan het zelfvertrouwen van je kind. Want hoe knap is het als het ineens lukt om de stenen op elkaar te klikken?! Daar komt ook flink wat doorzettingsvermogen bij kijken. Ook een vaardigheid die je kind onder de knie kan krijgen door te bouwen.

zo leer je je peuter spelenderwijs over de natuur