coronavirus kind

Wat je als ouder moet weten over het coronavirus bij baby's en kinderen

Nu de maatregelen rondom het coronavirus ook Nederland flink zijn aangescherpt, maken veel ouders zich zorgen. Je moet er niet aan denken dat je kind ziek wordt. Gelukkig lijkt het erop dat het coronavirus niet gevaarlijk is voor baby’s en jonge kinderen. Hier wat we tot nu toe bekend is over het coronavirus en de gevolgen voor baby’s en kinderen.

Wat is het nieuwe coronavirus?

Nog even in het kort, wat is het coronavirus? Hét coronavirus bestaat eigenlijk niet. Er zijn verschillende soorten coronavirussen die heel vaak voorkomen en relatief lichte klachten geven, zoals infecties aan de longen en luchtwegen. Het coronavirus waar nu zoveel om te doen is, is ontstaan in de Chinese regio Wuhan. COVID-19 is de naam van de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Het virus verspreidt zich doordat iemand met het virus in jouw buurt niest of hoest en jij vervolgens het virus binnenkrijgt. Dat kan rechtstreeks via je mond, neus of ogen. Maar ook indirect doordat het virus op je handen landt, en je daarna door je ogen wrijft. Was daarom regelmatig je handen en nies en hoest in je elleboog.

Advertentie

Tip! Zo praat je met je kind over het coronavirus

Symptomen van het coronavirus

Als iemand besmet is met het nieuwe coronoavirus kan hij last krijgen van de volgende klachten: 

 • Koorts
 • Luchtwegklachten
 • Hoesten
 • Kortademigheid

Lees ook: Griep bij kinderen: alles wat je moet weten

Meest gestelde vragen over het coronavirus en kinderen

Omdat het een nieuw virus is, weten we nog niet precies de effecten van COVID-19 op baby’s en kinderen. Op dit moment wordt hier volop onderzoek naar gedaan. Toch is er inmiddels al wel het een en ander bekend. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het virus met antwoorden (gebaseerd op de feiten zoals ze nu bekend zijn).

1. Loopt mijn kind (extra) risico om het virus te krijgen?

Je hoeft op dit moment niet bang te zijn dat je kind het virus krijgt. Het RIVM meldt dat er bijna geen kinderen met het coronavirus zijn. Sterker nog, op dit moment is er nauwelijks sprake van luchtweginfecties bij mensen onder de twintig jaar. Kinderen zijn daarom geen speciale risicogroep. Uit de onderzoeken van de World Health Organisation (WHO) blijkt ook dat kinderen die besmet raken mildere klachten hebben dan volwassenen, dat er dus relatief weinig kinderen ernstig ziek worden. Kinderen mogen daarom wat het RIVM betreft blijven afspreken met vriendjes (zie punt 6 voor meer details).

2. Wat zijn de risico’s voor vroeggeboren kinderen?

Je maakt je misschien extra zorgen als je onlangs bevallen bent van een te vroeg geboren kind. Voor zover het RIVM weet, zijn er tot nu toe geen kinderen overleden aan een coronavirusinfectie. Bij kinderen met een longaandoening verloopt het ziektebeeld mogelijk erger.

Je bent ongetwijfeld op de hoogte van de standaard hygiënemaatregelen (zie vraag 3) en de ‘hou 1,5 meter afstand’-richtlijn. Het RIVM raadt iedereen aan om zich aan die maatregelen te houden en om uit de buurt van zieke mensen te blijven en social distancing serieus te nemen.

3. Hoe kan ik het risico op infectie vermijden?

Als je kind gezond is, wil je dat graag zo houden. Laat je kind daarom de volgende dingen doen om risico op infectie te vermijden.

 • Regelmatig de handen wassen (minimaal 30 seconden) en gebruik papieren handdoekjes
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoeken
 • Vermijd nauw contact met mensen die ziekteverschijnselen vertonen
 • Hou 1,5 meter afstand van mensen, met uitzondering van het eigen gezin

Lees ook: Zo was je je handen wassen op de juiste manier

4. Wanneer moet mijn kind thuis blijven van school en/of het kinderdagverblijf?

Je weet inmiddels dat het kabinet verregaande maatregelen neemt in de strijd tegen het coronavirus. De scholen en kinderdagopvangcentra zijn om die reden tot en met 6 april gesloten voor ouders die niet in vitale beroepen werken. Goed om te weten, het RIVM verwacht dat kinderen een kleine rol spelen bij de verspreiding van COVID-19. De kans om de ‘gewone’ griep of een verkoudheid op te lopen, is nog altijd veel groter.

Lees ook: Alles over verkoudheid bij kinderen

5. Hoe gaan scholen en kinderdagverblijven om met het nieuwe coronavirus?

Feit is dat het coronavirus veel vragen oproept bij ouders, kinderopvangorganisaties en scholen. Zij volgen de richtlijnen van het RIVM. Om die reden zijn scholen en kinderopvangorganisaties gesloten tot en met 6 april. Behalve voor mensen met een cruciaal beroep tijdens de corona-uitbraak. Zij mogen wel gebruik maken van hun eigen school en opvang. De lijst met die beroepen en vitale processen vind je hier.

Lees ook: Wanneer mag een ziek kind niet naar de kinderopvang? Dit zijn de regels

6. Kan mijn kind nog buitenspelen?

Helemaal zeker weten experts het nog niet, maar het lijkt erop dat kinderen het coronavirus in minder mate verspreiden dan volwassenen. Je kunt je kind dus nog met vriendjes buiten laten spelen, zolang geen van de kinderen last heeft van koorts, hoesten of een verkoudheid. Helaas is stoeien en knuffelen voor nu even niet slim, omdat afstand bewaren belangrijk is.

Ook adviseert de Rijksoverheid om niet met groepjes van meer dan drie tegelijkertijd te spelen. Deze buitenactiviteiten worden inmiddels afgeraden, omdat het heel lastig is om daarbij voldoende afstand te houden: voetballen, hockey, tikkertje, verstoppertje en elkaar dingen op je mobieltje laten zien. Wat mag dan nog wel? Overspelen met de bal, overgooien (stoepranden), badmintonnen, fietsen, skeeleren, skateboarden en met een klein groepje in de speeltuin spelen (mits iedereen daarna grondig zijn handen wast).

7. Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Als je kind symptomen vertoont die overeenkomen met een besmetting met het coronavirus, ga je je misschien zorgen maken. Toch hoef je de huisarts niet te bellen. De kans is groot dat hij de ‘gewone’ griep of een verkoudheid heeft. Is je kind in een risicogebied geweest (zoals Noord-Italië) of heeft hij contact gehad met iemand uit een risicogebied of iemand met het virus, dan is het wel verstandig om te bellen met huisarts. Op de website van RIVM staan alle risicogebieden.

8. Kan iemand zonder symptomen van het nieuwe coronavirus je kind ziek maken?

Je weet waarschijnlijk al dat het virus zich voornamelijk verspreidt door hoesten en niezen. Als iemand geen symptomen van het coronavirus vertoont, is de kans klein dat hij iemand besmet.

Lees ook: Zwanger? Dit moet je weten over het coronavirus

9. Verspreidt het coronavirus zich ook via voedsel?

In China is het virus hoogstwaarschijnlijk door het eten van een exotisch dier op de mens overgegaan. In Nederland hoef je je geen zorgen te maken om wat je kind eet. Het RIVM gaat ervan uit dat zo’n verspreiding niet plaatsvindt en dat je het virus niet krijgt door het voedsel dat je hier eet.

10. Je kind is geprikt door een mug. Loopt hij nu risico om ziek te worden?

Een muggenbult is vervelend voor je kind, maar verder hoef je je geen zorgen te maken. Het coronavirus is namelijk niet overdraagbaar via muggen.

Lees ook: Muggenbeet, wat helpt tegen de jeuk?

Nog een paar belangrijke weetjes over het coronavirus in het kort:

 • Het sterftepercentage ligt momenteel op 2%
 • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen
 • Eén ziek persoon besmet gemiddeld twee andere personen
 • Je vormt bijna geen besmettingsgevaar als je geen symptomen vertoont
 • Er is geen aanleiding om scholen te sluiten