Voor oudersJij als ouder

Kind laten testen op corona: dit moet je weten

 
Kind laten testen op corona: dit moet je weten Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
 
Geschreven door:
Leestijd 9 minuten

Is een zelftest genoeg of moet je naar de teststraat? Hoe maak je een afspraak? Wanneer heb je de uitslag? En hoe help je je kind als hij niet durft? Op deze én meer vragen over de coronatest bij je kind vind je hier het antwoord.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kind laten testen op corona met een zelftest?

Voor kinderen vanaf groep 6 is het advies om twee keer per week een zelftest te doen, ook als je kind geen klachten heeft. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is het advies om (daarnaast) een zelftest te doen in de volgende gevallen, ook als je kind is gevaccineerd:

  • Bij mogelijke coronaklachten kind, zoals verkoudheid, een loopneus, niezen en/of keelpijn.

  • Als je kind nauw contact heeft gehad met iemand die positief is getest op corona.

  • Als jullie terugkomen uit een land met een groen of geel reisadvies.

  • Als de GGD een coronatest adviseert vanwege een uitbraak.

  • Als jullie ergens op bezoek gaan of bezoek krijgen en je wat meer zekerheid wilt of je kind misschien corona heeft.

Als je kind corona heeft gehad en dit is vastgesteld met een PCR-test, hoeft hij de eerste acht weken daarna geen zelftesten te doen.

Lees verder onder de advertentie

Kinderen tot en met 3 jaar mogen met verkoudheidsklachten naar de opvang, tenzij een gezinslid corona heeft. Bij zwaardere klachten – koorts, veel hoesten, benauwdheid – moeten ze thuisblijven en is het advies ook om een zelftest of PCR-test te doen.

Wanneer kind laten testen op corona bij de teststraat?

Bij coronaklachten of twijfel hierover, of als je kind in aanraking is geweest met iemand die corona heeft, mag je altijd een afspraak maken voor een PCR-test van de GGD. Aangeraden wordt om dit in ieder geval te doen in de volgende gevallen, ook als je kind is gevaccineerd:

  • Als je kind een positieve zelftest heeft.

  • Als je kind ernstig ziek is of een kwetsbare gezondheid heeft.

  • Als je kind in contact komt met kwetsbare personen.

  • Als je kind in quarantaine zit en zelf niet ziek is, mag hij na vijf dagen uit quarantaine als de coronatest kind van de GGD negatief is. Een negatieve zelftest is hiervoor niet voldoende.

Lees verder onder de advertentie

Coronatest kind: is dat verplicht?

Je kind testen op corona is niet verplicht. Het is een dringend advies. Wil je je kind niet (laten) testen op corona? Dan kun je in de beslisboom zien wanneer hij (weer) naar school of de opvang mag. De regels voor kinderen tot en met 3 jaar zijn anders dan die voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en oudere kinderen.

Tips voor het afnemen van een zelftest bij je kind

Het ene kind vindt een zelftest geen enkel probleem, het andere kind vindt het heel vervelend of spannend. Geldt dat voor jouw kind, of ga je voor de eerste keer zelf je kind testen op corona? Deze tips kunnen helpen:

  • Ga er rustig voor zitten. Maak het doosje open en laat zien wat er allemaal in zit. Bekijk samen de handleiding en leg je kind kort uit wat jullie bij elke stap gaan doen.

  • Je hoeft niet alle details te vertellen, je kunt ook even afwachten of je kind met vragen komt. Misschien wil hij niet alles weten.

  • Doe het samen. Kijk wat je kind zelf kan en wil doen. Dat geeft hem het gevoel dat hij grip op de situatie heeft. Hij kan bijvoorbeeld de timer aanzetten. Een ouder kind kan misschien de teststaaf in het buisje vloeistof doen of vloeistof op de testcassette druppelen. Zorg dat je kind de testoppervlakten van de teststaaf en de testcassette niet aanraakt.

  • Kondig aan wanneer je de teststaaf in de neus van je kind doet. Tel voor hem af hoe vaak je de teststaaf ronddraait, dan weet hij dat het snel voorbij is. Dat kan ook zingend, of hij kan meetellen.

  • Let op dat je de teststaaf niet te diep in zijn neus doet. Blijf geconcentreerd.

  • Vind je het spannend om te doen, dan is de kans groot dat je kind dit merkt. Benoem het op een luchtige manier, bijvoorbeeld: 'Ik denk dat wij dit heel goed kunnen samen, wat jij?'

  • Maak het wachten op de uitslag gezellig. Een boekje lezen, iets lekkers eten, knuffelen. Zo merkt je kind dat er ook een leuke kant aan testen op corona zit.

Lees verder onder de advertentie

De sabbelzelftest of lollypop test

Behalve de bekende zelftest waarbij je een staafje in de neus van je kind moet doen, is er ook een sabbelzelftest: de V-Chek speekseltest. Ook wel Lollypop coronatest genoemd. Deze test is niet speciaal bedoeld voor kinderen, maar maakt het testen wel makkelijker voor ze. Je kind hoeft hiervoor alleen een spatel met een klein sponsje erop in zijn mond te steken. Door erop te sabbelen wordt de indicator op de spatel blauw. Daarna klik je de spatel in de testcassette (je hoeft geen vloeistof te mengen) en kun je na tien minuten de uitslag aflezen.

De speekseltest heeft een Europees keurmerk en mag dus in Nederland gebruikt worden. Volgens de importeur is de test voor meer dan 96% betrouwbaar. Nadeel is dat deze test niet gratis wordt verstrekt en duurder is dan de neustest. Je kunt de speekseltest hier bestellen per vijf stuks (ca. €4,99 per stuk). Bij een positieve uitslag is het advies om – net als bij andere zelftesten voor thuisgebruik – een PCR-test te doen bij de GGD.

Tips coronatest kind bij de GGD

Wil je je kind laten testen op corona bij de teststraat van de GGD, dan kun je het beste telefonisch een afspraak maken. De GGD-medewerker plant dan wat extra tijd in voor je kind, zodat de test rustig kan worden gedaan. Ook kijkt hij of jullie naar een teststraat kunnen met een kindvriendelijke ruimte, die er vrolijker uitziet en waar soms ook kindermuziek opstaat. Je mag met je kind mee naar binnen en degene die de test afneemt weet hoe hij dit op een geruststellende manier kan doen. Kinderen tot 12 jaar krijgen een ondiepe test, die één tot twee centimeter in de neus gaat. Vraag bij het maken van de afspraak hoe je je kind het beste kunt voorbereiden.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn bijvoorbeeld tips:

  • Leg rustig en neutraal uit wat er gaat gebeuren. Maak het niet leuker of spannender dan het is. Vertel hoe de testlocatie en de GGD-medewerkers eruitzien, hoe lang het duurt en dat hij een kindertest krijgt, die niet zo ver in de neus hoeft.

  • Wees eerlijk, maar probeer woorden als 'pijn' en 'eng' te vermijden, zodat hier niet de nadruk op ligt. Zeg bijvoorbeeld dat het even vervelend kan voelen of een beetje spannend kan zijn.

  • Laat je kind iets meenemen wat hem afleidt of houvast geeft. Hij kan een speeltje vasthouden, naar een leuke foto kijken of zijn gelukssokken aantrekken. Of verzin samen iets leuks waar je kind tijdens de test aan kan denken.

  • Als je kind zit of ligt gaat het testen het makkelijkst. Overleg met de GGD-medewerker of je het beste naast of achter je kind kunt zitten. Jonge kinderen kunnen vaak ook op schoot.

  • De testmedewerker legt zijn hand om het achterhoofd van je kind om hem te helpen zijn hoofd stil te houden.

  • Meestal telt de medewerker af hoe lang de teststaaf in de keel en neus blijft. Jij kunt dit ook voor je kind doen, of een liedje voor hem zingen. Of wilde hij aan iets leuks denken? Herinner hem eraan.

  • Durft je kind niet? Houd zijn hoofd niet vast en dwing hem niet, dat maakt hem alleen maar angstiger. Geef je kind de tijd om rustig te worden en help hem daarbij.

  • Praat na afloop even na. Vraag wat hij van de coronatest heeft gevoeld, laat hem zijn hart luchten en geef hem een knuffel en een compliment.

Coronatest kind: omgaan met angst

Het ene kind geeft geen kick bij de PCR-test, het andere kind ziet al vreselijk op tegen een thuistest. Neem het gevoel van je kind serieus. Een coronatest kan voor kinderen ingrijpend zijn, om allerlei redenen. Hier kan je kind bijvoorbeeld bang voor zijn:

  • Dat iemand anders een staaf in zijn neus doet, en bij een PCR-test soms ook in de keel.

  • Dat het pijn doet of dat hij moet overgeven.

  • Dat hij corona heeft en heel ziek gaat worden. Kinderen hebben inmiddels veel angstige verhalen over corona opgepikt of nare nieuwsberichten gezien.

  • De setting van een teststraat en medewerkers met beschermende pakken, mondkapjes en handschoenen.

  • Dat hij iemand anders (zijn ouders) heeft besmet en dat ze er heel ziek van worden.

Lees verder onder de advertentie

Bagatelliseer het testen niet, maar laat je kind weten dat je begrijpt dat hij het spannend vindt. Laat hem zijn vragen stellen en geef eerlijk antwoord. Leg uit waarom de test nodig is. Vertel hem dat hij het kan, óók als het spannend is, en dat jij er voor hem bent. Dat hij zich mag uiten en door jou wordt gesteund lucht op, waardoor hij de test rustiger kan ondergaan. Laat bij de teststraat weten dat je kind erg angstig is, zodat hier goed rekening mee wordt gehouden. Grote kans dat het meevalt.

Even stilzitten…

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, vooral bij jonge kinderen of kinderen die heel zenuwachtig zijn. Hoe help je je kind daarbij?

  • Laat hem op je schoot zitten en sla je armen om hem heen. Niet in de houdgreep, maar liefdevol en ontspannen.

  • Maak er een spelletje van: 'Kun jij héél stil zitten? Net zo stil als bij verstoppertje? Dan gaan we voor je tellen tot je weer mag bewegen.'

  • Vindt hij het te moeilijk om helemaal stil te zitten, dan mag hij wél met zijn vingers wiebelen. Of geef hem een squishy, stressbal of iets anders om in te knijpen.

Lees verder onder de advertentie

Uitslag coronatest kind

Bij een zelftest kun je na een kwartier de uitslag op de testcassette checken. De uitslag van de coronatest bij de GGD is er meestal binnen 24 tot 48 uur. De corona uitslag is er het snelst als je kind een DigiD heeft. De uitslag komt dan via coronatest.nl, ook als je de afspraak voor de test telefonisch hebt gemaakt. Je kunt een DigiD voor je kind aanvragen als hij er nog geen heeft, maar dit duurt wel drie werkdagen. Je kunt dit eventueel ook alvast doen voor het geval je kind later nog eens een coronatest nodig heeft. Tot de uitslag coronatest kind bekend is, moet je kind thuisblijven.

Bronnen: RIVM, Nederlands Jeugdinstituut, Volkskrant.nl

Lees verder onder de advertentie