Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jongetje als professor voor schoolbord

Waarom al die waaromvragen? Dát is de vraag!

Veel ouders zullen ’m weleens vervloeken: de dag waarop je peuter de waaromvraag ontdekt. Want dat ontketent een stroom aan onnavolgbare vragen. En de echte vraag is natuurlijk: waarom doet een kind dat?

In samenwerking met expert

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.

Advertentie

Waaromfabriekje

In de ontwikkeling van je kind gebeurt niets voor niets, ook niet dat een kind in het derde levensjaar zo vaak ‘Waarom?’ begint te vragen. Waarom heeft een boom takken? Waarom poept een hond op straat? Waarom ben jij geen oma? Menig kind is in die periode een stomend waaromfabriekje. En de vraag die daaruit volgt, past helemaal in het onderwerp en luidt natuurlijk: waarom? Wat is de reden van al die vragen? Waarom? Waarom? Waarom?

Zo veel vragen

Het simpele antwoord is dat kinderen dingen gewoon graag willen weten. Je hebt als kind in het leven eerst geleerd wát de dingen zijn (bijvoorbeeld een boom, een hond of een oma) en daarna is het vrij logisch om te willen weten waarom die dingen er zijn.

Zelfde route

We doen het zelf ook. Wanneer je in een ander land bent en je ziet langs de kant van de weg iets staan wat je niet kent, wil je eerst weten wát het is. En als je weet wat het is, wil je daarna natuurlijk weten waarom het er precies is. Kinderen volgen diezelfde route; de weg van het wat naar het waarom.

Ook lezen: Zo vaak per dag vragen kinderen iets aan hun moeder

Advertentie

Topinvestering

Maar het is niet alleen de cognitieve ontwikkeling die gebaat is bij al die waaromvragen. Je kind traint zo ook zijn taalontwikkeling – en ook nog eens op een effectieve manier. Het is een geweldige return on investment, want voor één geïnvesteerd woordje ‘Waarom?’ krijg je vaak tientallen woorden terug. En al die woorden heb je nodig om aan je eigen taalontwikkeling te werken, want in die periode van je leven moet je 20.000 tot 30.000 woorden per dag horen en daarvan zo’n vijf nieuwe woorden per dag aan je woordenschat toevoegen. Die stroom aan woorden kun je met waaromvragen als kind dus zelf aanzetten.

Gespreksstof

En dan nog zijn we er niet. Want een kind moet zich ook sociaal ontwikkelen en bij onze soort gaat dat nu eenmaal vaak via taal. Eigenlijk verbinden we onszelf vooral via het hebben van gesprekjes met elkaar. En hoe slim is het dan niet van zo’n klein mens om jou als ouder tot zo’n gesprekje te verleiden door het stellen van – wederom – zo’n eenvoudige vraag?

Ook lezen: Hoe eerlijk moet je zijn tegen je kind?

3-in-1

Dit is dus het waarom van al die waaromvragen. Want ik zei al, niets is nu eenmaal voor niets. Daarom is het als ouder ook slim om de waaromvraag als de start van een gesprekje te zien. Dus als je kind vraagt waarom een boom takken heeft, kun je ook vragen waarom je kind zelf denkt dat een boom takken heeft. Zo stimuleer je je kind én cognitief én op het gebied van taalverwerving én ook nog eens zijn sociale ontwikkeling. Drie voor de prijs van één dus. En soms, heel soms, als het je als ouder echt allemaal te veel wordt, mag je ook best eens zeggen: ‘Waarom? Nou gewoon, daarom!’

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Steven Pont, Beeld: Getty Images

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut, mediator en auteur van verschillende boeken over en voor kinderen. Hij geeft op verschillende gebieden lezingen, trainingen en workshops, waarbij de relatie tussen de aard van het individu en de invloed van de omgeving (het systeem) steeds centraal staat.

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier