Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
klein meisje op een rode loopfiets op het gras in een park

Loopfiets kopen: tips + beste model per leeftijd

Op een loopfiets trainen kinderen spelenderwijs hun motoriek, spierkracht en evenwichtsgevoel. Een loopfiets dan ook bij veel ouders op het wensenlijstje. Welk model is het beste voor welke leeftijd en waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een loopfiets?

Advertentie

Een loopfiets ziet eruit als een gewone kinderfiets of driewieler, maar dan zonder trappers. Bij een loopfiets zit je kind op het zadel en maakt hij vaart door loopbewegingen te maken met zijn voeten. Hoe sneller hij loopt, hoe harder de fiets gaat. Omdat een kind  altijd met zijn voeten bij de grond kan komen, geeft dat veel zekerheid en zelfvertrouwen.

Budgettip: Bij Lidl scoor je loopfietsen vaak voor een goede prijs

Waarom een loopfiets?             

Een loopfiets is niet alleen leuk en uitdagend speelgoed voor kinderen van 1 tot 4 jaar, maar ook handig en leerzaam. Je kind is een stuk mobieler en kan langere afstanden afleggen dan lopend. Of wat dacht je van een rondje over de crossbaan?  Daarbij is het een ideaal hulpmiddel bij het oefenen van de grove motoriek en voor het ‘fietsgevoel’. Het maakt de stap naar een kinderfiets zonder zijwieltjes een stuk kleiner.

  • Grove motoriek
    Je kind oefent loopbewegingen met zijn voeten en sturen met zijn armen. Ook traint hij zijn spieren door zich met zijn eigen gewicht voort te bewegen. Ontdek hier meer over de grove motoriek.
  • Ruimtelijk inzicht
    Je kind verbetert zijn ruimtelijk inzicht en leert hij afstand en snelheid in te schatten.
  • Evenwichtsgevoel
    Op een loopfiets wordt de balans van je kind goed getraind. Je ziet vaak dat kinderen die een goed evenwichtsgevoel hebben ontwikkeld, zonder al te veel moeite overstappen op een gewone kinderfiets zonder zijwieltjes.

Wanneer beginnen met een loopfiets?

Loopfietsen zijn gemaakt voor kinderen van 1 tot ongeveer 4 jaar oud (tot 30 kg). Veel (groot)ouders geven hun (klein)kind er één voor de eerste verjaardag. Je dreumes zal er misschien niet direct zelf op kunnen stappen; in dat geval moet je hem er de eerste keren nog op tillen. Maar het zal niet lang duren voordat je kind er zelf mee rondfietst. Er zijn verschillende soorten loopfietsen te koop, voor iedere ontwikkelingsfase is een ander model geschikt. Omdat het evenwichtsgevoel van een kind van 1 jaar nog niet optimaal is, begin je met een stabiele fiets met drie of vier wielen. Zodra je peuter voldoende kracht en balans heeft, kun je overstappen op twee wielen.

Advertentie

Beste loopfiets 1 jaar

Een loopfiets is een ideaal cadeau voor een eerste verjaardag. Loopfietsen voor kinderen vanaf 1 jaar hebben doorgaans drie of vier wielen en vaak grote, massieve banden (het liefst geluidsarm). De beenspieren en het coördinatievermogen van kleine kinderen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om het fietsje zelf overeind te houden. Een loopfiets met vier wielen heeft wel iets weg van een loopauto en is heel stabiel. Je dreumes leert met een loopfiets op- en afstappen, afzetten en sturen.

Lees meer over de spelontwikkeling van je dreumes.

Beste loopfiets 2 jaar

Als je kind nog geen loopfiets heeft, dan is zijn tweede verjaardag een mooi moment. Het komende jaar zal je kind namelijk leren hoe hij op een loopfiets zijn evenwicht kan houden. Vanaf 2 jaar zijn twee wielen voldoende. Sommige loopfietsen kun je ombouwen: van drie naar twee wielen. De beste loopfiets voor 2 jaar is in hoogte verstelbaar, zodat hij nog een tijdje met je kind mee kan groeien. De banden zijn smaller en geschikt voor binnen en buiten. Je peuter kan op een loopfiets makkelijk een rondje met je meewandelen of naar de supermarkt.

Tip! Deze leuke loopfiets van Kinderfeets kun je ombouwen van drie naar twee wielen

Advertentie

Lees ook: geschikt speelgoed voor 2 jaar

Beste loopfiets 3 en 4 jaar

Is je peuter te groot geworden voor zijn eerste loopfiets? Dan kun je kijken naar een groter of steviger model loopfiets met bijvoorbeeld remmen. Geen overbodige luxe als je ziet hoe snel en behendig een driejarige op zijn loopfiets is. Fietst je kind met gemak hele stukken zonder dat zijn voeten de grond raken? Dan is zijn fietsgevoel goed ontwikkeld en kun je het eens proberen op een gewone kinderfiets zonder zijwieltjes.

Wat geef je een kind van 3 jaar cadeau?
Wat geef je een kind van 4 jaar cadeau?

Matentabel: stuur- en zithoogte bepalen

Je kind voelt zich veilig en vertrouwd als hij met z’n voeten goed bij de grond kan komen. Daarom is de juiste zadelhoogte erg belangrijk. Gelukkig kun je deze bij de meeste loopfietsen heel makkelijk verstellen. De juiste hoogte bepaal je aan de hand van de beenlengte van je kind. Meet de afstand van de vloer tot aan het kruis. Laat je kind rechtop staan met zijn benen iets uit elkaar. Meet altijd met schoenen aan, want deze draagt hij ook tijdens het fietsen.

Een goede houding op de loopfiets ziet er als volgt uit: de benen moeten tijdens het fietsen een beetje gebogen zijn, zodat je kind met zijn hele voet de grond aanraakt. Zo kan hij zich krachtig afzetten en snelheid maken. Het bovenlijf moet recht zijn, de armen licht gebogen en het stuur niet te laag. Zo kijkt je kind naar voren en niet richting de grond.

Matentabel loopfiets

Leeftijd Lengte Kledingmaat Zithoogte
1 jaar 75 – 85 cm 80 20 cm
1,5 jaar 85 – 90 cm 86 23 cm
2 jaar 90 – 98 cm 92 30 cm
3 jaar >98 cm 98 35 cm

 Bron: Loopfietsstore

Welk modellen zijn er?

Je hebt loopfietsen in allerlei soorten en maten. Voor kinderen vanaf 1 jaar zijn een driewieler loopfiets of een loopfiets met duwstang handig. Ideaal als je dreumes na tien stappen te moe is om zelf nog te fietsen. Bij een 2-in-1 loopfiets kun je het frame omdraaien waardoor het zadel hoger komt te staan en de fiets met je kind meegroeit. Voor kinderen vanaf 2 jaar is een loopfiets met luchtbanden (in plaats van kunststof) fijn. De lucht in de banden dempt de schokken bij hobbels in de weg. Easyrider loopfietsen zijn populair vanwege hun robuuste en stoere uiterlijk.

Welk materiaal kies je?

Het frame van een loopfiets kan gemaakt zijn van hout, kunststof, metaal, staal of aluminium. Ieder materiaal heeft zijn eigen uitstraling en voordelen. Populair is de houten loopfiets. Hout is duurzaam, licht, natuurlijk en kan tegen een stootje. Loopfietsen van kunststof of aluminium zijn licht en sterk tegelijk. Aluminium roest niet en blijft mooi, ook bij veelvuldig gebruik. Dezelfde voordelen heeft een loopfiets van kunststof. Staal en metaal zijn allebei wat zwaarder en dus iets minder geschikt voor heel jonge kinderen.

Waar koop je de beste loopfiets?

Er zijn veel aanbieders van loopfietsen. Bekende merken zijn de Puky, Little Dutch en Veloretti. Maar Lidl, Kruidvat en Decathlon hebben regelmatig loopfietsen in de aanbieding. Wil je niet zoveel geld uitgeven? Kijk dan eens op Marktplaats waar tientallen tweedehands loopfietsen worden aangeboden.

Moet mijn kind een fietshelm dragen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de loopfiets. Heel kleine kinderen moeten hun balans nog onder controle zien te krijgen en peuters worden op loopfietsen soms echte racemonsters. Een fietshelm is niet verplicht, maar dus wel verstandig.

6>Bronnen: Loopfietsstore, bol.com
Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten