Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
oefenen met rekenen nb

Oefenen met rekenen in de vakantie

Van klok kijken, meten en betalen tot schattingen maken: hoe ouder je kind wordt, hoe belangrijker rekenen wordt. Het is dan ook altijd goed om thuis te oefenen met rekenen, ook in de vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft?

Advertentie

Oefenen met rekenen

In de vakantie bezig zijn met school? Echt leuk klinkt het natuurlijk niet. Vakantie is immers de tijd om uit te rusten, te spelen en lekker buiten te zijn. Toch zijn er genoeg leuke manieren om ook in de vakantie te blijven oefenen met rekenen, zonder dat daar rekenboekjes en schriften aan te pas komen.

Oefenen met rekenen in dagelijkse situaties

Rekenen hoeft niet met een boekje achter het bureau. Via alledaagse situaties leert een kind ook veel. Hier een aantal voorbeelden:

  • Maak samen met je kind een boodschappenlijstje en laat hem schatten hoeveel boodschappen er nodig zijn. Laat je kind vervolgens alles bij de kassa afrekenen en het teruggegeven geld natellen.
  • Ga gezellig samen met je kind in de keuken aan de slag. Bak bijvoorbeeld een taart en laat je kind het recept lezen en alle ingrediënten afwegen.
  • Ga je met de auto op vakantie? Laat je kind uitrekenen hoeveel kilometer het nog is naar de eindbestemming. Afhankelijk van de gemiddelde snelheid kun je je kind laten uitrekenen hoe lang het nog duurt voordat jullie er zijn. Of laat hem zelf de route bijhouden op een wegenkaart: wat is de verhouding van de afstanden op de kaart en het echte aantal kilometers?
  • Als je kind al wat ouder is kun je een gesprek voeren over zakgeld. Hoe lang moet je kind bijvoorbeeld sparen voordat hij iets kan kopen wat hij graag wil hebben?

Spelletjes

Er zijn genoeg spelletjes waarmee kinderen in een ontspannen vorm kunnen oefenen met getallen en rekenen:

  • Ganzenbord
  • Monopoly
  • Rummikub
  • Triominos
  • Yahtzee

Rekenapps om mee te oefenen

Is je kind een echte voetbalfan? Laat hem dan bijvoorbeeld de scores in de competitie van de eredivisie bijhouden of van zijn eigen club. Hoeveel wedstrijden moeten er nog gewonnen worden om kampioen te worden? Is je kind juist gek op lezen? Er zijn genoeg leuke telboeken om mee te oefenen. Als je kind vooral graag spelletjes speelt op de tablet, zijn er allerlei leuke reken-apps om mee te oefenen:

Advertentie
Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu