Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Op vakantie buiten de schoolvakantie

Zit je kind op de basisschool, dan moet je je houden aan de officiële schoolvakanties en vrije dagen. Het kan verleidelijk zijn om toch buiten schooltijd op vakantie te gaan, omdat de tickets goedkoper zijn of het beter uitkomt. Welke regels zijn er voor extra verlof en waar moet je rekening mee houden?

Advertentie

Leerplichtwet en vakantie

Zodra je kind vijf jaar of ouder is, mag je hem niet zomaar thuis houden of op vakantie gaan wanneer jij dat wilt. Sterker nog, wanneer je je kind van school houdt zonder toestemming van de schooldirecteur of leerplichtambtenaar, bega je een strafbaar feit. Je overtreedt dan namelijk de leerplichtwet en dit kan een flinke boete opleveren van wel 45 euro per kind per gemiste dag.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn uitzonderingen die het mogelijk maken om wel met je kind buiten de vaste schoolvakanties weg te gaan. Je maakt dan gebruik van het ‘beroep op vrijstelling’. Je kunt hier een beroep op doen als jij of je partner bijvoorbeeld geen vrij kunnen krijgen vanwege piekdrukte of omdat het soort werk het niet toelaat om in de reguliere vakanties vrij te nemen.

Hoe vraag je vrijstelling aan?

Wil je tien dagen of minder weg buiten de schoolvakanties, dan kun je een verzoek indienen bij de schooldirecteur. Willen jullie langer weg, dan moet je dit doen bij de leerplichtambtenaar. Het verzoek moet altijd schriftelijk worden ingediend en uiterlijk acht weken voor de geplande vakantie worden ingeleverd. Verder mag de vakantie niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Let op: boek je vakantie niet voordat je daadwerkelijk toestemming hebt. Ook al vind jij de reden voor verlof logisch, het is altijd afwachten of het verlof ook echt wordt toegekend.

Verlof door bijzondere omstandigheden

Er zijn nog een paar andere reden, behalve vakantie, waarvoor je extra verlof kunt aanvragen:

  • Verhuizing
  • Een huwelijk van bloed- of aanverwanten
  • Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten
  • Overlijden van bloed- of aanverwanten
  • Viering van een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders

Wil je vanwege een van deze redenen verlof aanvragen, dan moet je dit doen bij de directeur van de school van je kind. Natuurlijk kun je ook verlof aanvragen voor bijvoorbeeld een huwelijk van iemand die geen familie is, maar waar je wel graag met het hele gezin naartoe wilt. De schooldirecteur bepaalt ook in dat geval of het verlof wordt toegekend.

Bezwaar

Heb je extra verlof aangevraagd voor je kind en heb je het niet gekregen, dan kun je schriftelijk bezwaar maken. Dit moet je doen bij degene die je verzoek eerder heeft afgewezen.

Ongeoorloofd verzuim

Heb je geen zin in de rompslomp om extra verlof aan te vragen of is het afgewezen en besluit je je kind toch thuis te houden, dan zou je daar wel eens spijt van kunnen krijgen. Steeds vaker wordt er op vliegvelden gecontroleerd op de dagen vlak voor en na de schoolvakantie of kinderen die dan reizen wel toestemming van school of vrij hebben. Ook kan de school een leerplichtambtenaar bij je langs sturen als ze vermoeden dat je kind niet ziek is, maar op vakantie. Word je betrapt, dan kan je een boete krijgen van 45 euro per dag per kind. Maak je het al te bont, dan kan het zelfs zijn dat je voor de rechter moet verschijnen.

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu