Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Sinterklaas vieren met je kind

Sinterklaas vieren met je kind

Het is een hele organisatie: je kind voorbereiden op, en tegelijkertijd rustig houden tot de komst van de goedheiligman met zijn paard, Pieten én cadeautjes. Hoe houd je ‘t voor iedereen gezellig?

Advertentie

Sinterklaas vieren

De komst van Sinterklaas is een feestje, maar wel een heel druk feestje. De Sint komt aan met zijn stoomboot en er is een hele optocht. Enthousiaste Pieten strooien pepernoten in het rond en zetten vaak ook de klaslokalen op stelten. Sinterklaas gaat mét paard het dak op en vult ’s nachts de schoenen van brave kinderen met iets lekkers of een cadeautje. En dan is er óók nog pakjesavond!

Te veel cadeautjes

Het is begrijpelijk dat je je kind wilt verwennen met pakjesavond, maar dat willen opa en oma, oom en tante en de rest van de familie waarschijnlijk ook. Soms kan het voor een kind gewoon te veel zijn; al die aandacht en cadeaus. En overdaad schaadt. Zo kan het zijn dat je kind gaat jengelen, vervelend wordt of in de stress schiet. Haal dan ongemerkt wat cadeaus weg, zodat hij zich op zijn al eerder uitgepakte speelgoed kan richten en daarmee kan spelen. De volgende dag heeft een suffe Piet toevallig een achtergebleven pakje gebracht, nog een keer plezier!

Lees ook: Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

Duidelijkheid

Als je een grote familie hebt, of alle opa’s en oma’s ook pakjesavond willen vieren, kun je misschien beter een andere oplossing verzinnen dan acht keer opnieuw cadeaus uitpakken. Bespreek samen met je partner wat jullie het liefste willen en wees vervolgens duidelijk naar de familie toe. Je kunt ook een compromis sluiten: geen extra pakjesavond, maar je kind mag wel twee of drie keer zijn schoen zetten bij oma.

Bespreek ook goed van tevoren met de familie welke cadeaus jullie wel en niet op prijs stellen. Misschien ben je geen fan van realistische speelgoedgeweren of bergen chocolade? Wees daar duidelijk over. Maar wees ook weer niet te streng wat betreft de hoeveelheid cadeaus. Maak je kind duidelijk dat de Sint maar één keer per jaar komt en dat hij niet bij elke feestelijke gelegenheid zo’n zak met cadeaus kan verwachten.

Advertentie

Tips over schoencadeautjes: wat en hoeveel geef je per leeftijd?

Doseren

Hoe leuk het ook is, soms is het ook wel erg veel. Sommige kinderen vinden het allemaal zó spannend dat ze er niet van kunnen slapen of overprikkeld raken. Begin niet te vroeg met Sinterklaas promoten, ga niet overal heen (Sinterklaas op je werk of de sportvereniging skippen) en leidt je kind af als je de zoveelste hulpsint in het winkelcentrum ziet.

De kosten

Als je jonge kinderen hebt hoeft Sinterklaas niet duur te zijn. Zeker peuters zijn al snel blij met een kleinigheid. Het gaat meer om het krijgen en het uitpakken van het cadeau dan wat er in het pakje zit. Baby’s vinden het pakpapier waarschijnlijk interessanter dan de inhoud. Je kunt hun dus ook prima iets cadeau geven wat je sowieso al voor ze wilde kopen, zoals een nieuwe drinkbeker of kinderbestek. Wissel kleine cadeautjes en wat lekkers af en de avond kan niet meer stuk.

Cadeau inspiratie per ontwikkelingsfase:

Eerste keer Sinterklaas met je baby

Baby’s hebben nog geen tijdsbesef en maken zich niet druk over hoeveel nachtjes het nog is tot 5 december. Het hele concept van Sinterklaas met zijn stoomboot, schoen zetten en pakjesavond gaat compleet aan ze voorbij, maar als jij het leuk vindt om een traditie te starten, kun je nu al beginnen.

Advertentie

Je kunt bijvoorbeeld samen naar de Sinterklaas-intocht gaan kijken (pak je baby warm in) of hem een cadeautje in zijn schoentje laten vinden (wel even samen zingen, natuurlijk). Ook kun je een soort mini-pakjesavond organiseren, met een gedicht, een cadeautje en Sinterklaas-versiering.

Als je Sinterklaas met een groep vrienden of je (grote) familie viert, houd er dan rekening mee dat dit voor je baby best heftig kan zijn. Het is druk, er is veel geluid en iedereen is opgewonden. Kortom: veel pikkels voor je baby, waardoor hij waarschijnlijk sneller moe is dan normaal. Blijf vooral bij je baby in de buurt, geef hem wat extra aandacht en leg hem op tijd in bed. Mocht je baby al door de kamer kruipen of lopen, pas dan op met strooigoed op de grond, in verband met verstikkingsgevaar.

Aftellen peuters

Peuters hebben nog maar weinig tijdsbesef, waardoor het moeilijk is om duidelijk te maken wanneer de Sint nu echt komt. Drie nachtjes is voor ons niet veel, maar voor een peuter kan het een eeuwigheid duren. Maak daarom samen een kalender en tel af naar 5 december. Je kunt online ook aftelkalenders vinden die je kunt downloaden en ophangen.

Pakjesavond vieren na 5 december

Pakjesavond wordt vaak op een andere dag gevierd dan 5 december, bijvoorbeeld als dit op een doordeweekse avond valt. Grote kans dat de kinderen dan laat in bed liggen en van de spanning niet kunnen slapen, waardoor ze niet uitgerust op school verschijnen. Of er wordt voor een andere dag gekozen om pakjesavond met meerdere families of vrienden af te stemmen.

Maar hoe verkoop je dit aan een kind dat nog in Sinterklaas gelooft? Sint is na 5 december toch alweer op weg naar Spanje? Je kunt een brief van Sinterklaas bij de cadeautjes leggen: hij had de cadeaus aan een vriend of familielid gegeven, die ze nu pas kon komen brengen. Of één van een verstrooide Piet: hij bracht de cadeautjes later, hij was vergeten dat het ook eerder kon.

Maak je er niet te veel zorgen over. Een kind dat nog heilig in Sinterklaas gelooft, zal hier geen vraagtekens bij zetten. Stelt hij er wel gerichte vragen over, dan twijfelt hij misschien al zo dat de tijd rijp is om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Lees ook: Wanneer en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Tips voor pakjesavond

Pakjesavond is voor kinderen natuurlijk één groot feest. Om het nog spannender te maken, kun je een beetje variëren met de traditie. Want pakjes uitpakken kan op heel veel manieren.

 1. Van het kastje naar de muur

  O jee, Piet heeft de pakjes óveral verstopt. Gelukkig heeft hij briefjes met hints achtergelaten in welke richting je kinderen moeten gaan zoeken. Maak er rijmpjes van, dat verhoogt de sinterklaassfeer. Laat de buurvrouw of iemand anders onopvallend de eerste brief door de brievenbus doen… Nu kan de speurtocht beginnen. Verstop de andere briefjes met hints van tevoren op gekke plekken. Een briefje in de koelkast, één op het toilet, één onder het tafelkleed, enzovoort.

 2. Persoonlijke boodschap

  Sinterklaas kan natuurlijk niet bij iedereen thuis komen op 5 december. Daarom heeft hij een dvd achtergelaten met een persoonlijke videoboodschap, speciaal voor jouw kind. Hier kun je een persoonlijke videoboodschap laten maken (ook als download). Je vult de naam van je kind in en wat leuke, specifieke weetjes. Ook kun je kiezen welk sinterklaasliedje er in de video wordt gezongen. Aan het eind van het filmpje vertelt Sint waar de pakjes liggen (dit kun je zelf invullen).

 3. Dobbelspelletje

  Kinderen kunnen uit enthousiasme razendsnel zijn met het uitpakken van cadeautjes. Voor je het weet ligt de kamer vol met proppen inpakpapier en is het hoogtepunt voorbij. Als je dat moment wilt rekken, kan een spelletje uitkomst bieden. Ga bijvoorbeeld dobbelen. Wijs iedereen die meedoet een nummer toe. Wordt dat nummer gegooid? Dan mag diegene een cadeautje uitpakken. Je gaat door tot de stapel cadeautjes op is.

 4. Bingo!

  Vieren jullie pakjesavond met opa en oma? Speel dan een potje bingo: heeft iemand één rij goed, dan mag diegene een cadeautje uitkiezen. Heeft iemand de hele kaart vol? BINGO! Dan mag die persoon twee cadeaus uitkiezen. Maar deze regels kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

 5. Grabbelton

  Maak een grote grabbelton en geef iedereen in het gezin een nummertje. Plak deze nummers ook op alle cadeaus. Vervolgens verstop je alle nummertjes in de grabbelton, en mag iedereen om de beurt graaien. Het nummertje dat je eruit vist, bepaalt wie een cadeau mag uitpakken.

  Check ook onze handige checklist: 9 anti-stresstips voor pakjesavond.

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod