veilig koken met kinderen

Koken met kinderen: 6 handige tips

Samen met je kinderen koken is niet alleen leuk, het is ook leerzaam. Daarnaast is de kans groter dat je kind zijn bord leegeet als hij zelf heeft meegeholpen in de keuken. Maar hoe hou je het veilig? Hier zes tips.

Veilig koken met kinderen

Het is logisch dat je (kleine) kinderen uit de buurt moet houden van scherpe messen, brandende gaspitten en ovens. Maar in de keuken schuilen ook minder voor de hand liggende gevaren. Zo is de stoom die uit een vaatwasser komt gloeiend heet. Hou je kind daarom op afstand als je de deur opentrekt. Hier nog een paar tips.

1. Volle aandacht voor je kind

Probeer geen ingewikkelde taart te maken of een ei te pocheren samen met je kinderen. Kies iets wat je vaker hebt gedaan of ga voor een makkelijk recept. Het is niet veilig om constant met je neus in een kookboek of -app te zitten wanneer je aan het koken bent met een kind.

Advertentie

2. Zet alles binnen handbereik

Zet van tevoren alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Op die manier kun je je aandacht volledig op je kind richten, en voorkom je dat je in alle haast dingen omstoot. Ook belangrijk als je kookt met kinderen: ga niet haasten en neem rustig de tijd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je haast hebt.

3. Eerst meehelpen

Laat je kind eerst meehelpen. Zo zie je meteen wat hij al wel of niet kan op zijn leeftijd. Geef hem niet meteen mes, maar laat hem bijvoorbeeld eerst groenten wassen, deeg kneden of sausjes mengen. Ingrediënten afwegen en mengen is ook een makkelijke klus voor kleine kinderen. Kinderen die al wat ouder zijn kunnen zachte dingen snijden of ingrediënten kloppen met een mixer.

4. Steel van je af zetten

Zorg ervoor dat een pan nooit met de steel of het handvat naar voren op het fornuis staat. Zo voorkom je dat je kind de pan naar zich toe trekt, en misschien de inhoud over zich heen gooit.

5. Stevig staan

Staat je kind tijdens het koken op een krukje of een stoel? Zorg er dan voor dat deze stabiel staat, om valpartijen te voorkomen.

6. Bespreek keukenregels regelmatig

Kinderen zijn impulsief en snel afgeleid. Het is daarom verstandig om ze regelmatig te herinneren aan een paar belangrijke keukenregels:

  1. Handen wassen
  2. Niet aan scherpe messen zitten
  3. Pas op met hete dingen
  4. Zorg ervoor dat je stevig staat (als je kind op een krukje of stoel staat)
  5. De keuken is geen plek om te spelen