Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

koken met kinderen

Koken met kinderen: 6 handige veiligheidstips

Samen met je kind koken is niet alleen leuk, voor hem is het ook heel leerzaam. Daarnaast is de kans groter dat je kind zijn bord leegeet als hij zelf heeft meegeholpen in de keuken. Maar hoe hou je het veilig? Hier zes tips.

Veilig koken met kinderen

Het is logisch dat je (kleine) kinderen uit de buurt moet houden van scherpe messen, brandende gaspitten en ovens. Maar in de keuken schuilen ook minder voor de hand liggende gevaren. Zo is de stoom die uit een vaatwasser komt gloeiend heet. Hou daar rekening mee voordat je opeens de vaatwasserdeur opentrekt. Hier nog een paar tips.

1. Volle aandacht voor je kind

Probeer geen ingewikkelde taart te maken of een ei te pocheren samen met je kinderen. Kies iets wat je vaker hebt gedaan of ga voor een makkelijk recept. Het is niet veilig om constant met je neus in een kookboek of -app te zitten wanneer je aan het koken bent met een kind.

Advertentie

2. Zet alles binnen handbereik

Zet van tevoren alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Op die manier kun je je aandacht volledig op je kind richten, en voorkom je dat je in alle haast dingen omstoot. Ook belangrijk als je kookt met kinderen: ga niet haasten en neem rustig de tijd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je haast hebt.

3. Eerst meehelpen

Laat je kind eerst meehelpen. Zo zie je meteen wat hij al wel of niet kan op zijn leeftijd. Geef hem niet meteen een mes, maar laat hem bijvoorbeeld eerst groenten wassen, deeg kneden of sausjes mengen. Ingrediënten afwegen en mengen is ook een makkelijke klus voor kleine kinderen. Kinderen die al wat ouder zijn kunnen zachte dingen snijden of ingrediënten kloppen met een mixer.

4. Steel van je af zetten

Zorg ervoor dat een pan nooit met de steel of het handvat naar voren op het fornuis staat. Zo voorkom je dat je kind de pan naar zich toe trekt, en misschien de inhoud over zich heen gooit.

5. Stevig staan

Staat je kind tijdens het koken op een krukje of een stoel? Zorg er dan voor dat deze stabiel staat, om valpartijen te voorkomen.

6. Bespreek keukenregels regelmatig

Kinderen zijn impulsief en snel afgeleid. Het is daarom verstandig om ze regelmatig te herinneren aan een paar belangrijke keukenregels:

 1. Handen wassen
 2. Niet aan scherpe messen zitten
 3. Pas op met hete dingen
 4. Zorg ervoor dat je stevig staat (als je kind op een krukje of stoel staat)
 5. De keuken is geen plek om te spelen

Veiligheid in de keuken

Wist je dat de meeste ongelukken met kinderen thuis gebeuren? Vooral de keuken is een onveilige plek voor je kind. Als je je bewust bent van de gevaren, kun je er een boel aan doen om een veilige keuken te maken.

Giftige stoffen

Schoonmaakmiddelen en medicijnen zijn in veel huishoudens in de keukenkastjes te vinden. Verplaats deze spullen naar de bovenkastjes of sluit de kastjes af met een speciaal veiligheidsslot. Zorg ook dat flessen met schoonmaakmiddel een kindveilige sluiting hebben, zodat je kind ze hoe dan ook niet open kan maken.

Voorkom ongelukken:

 • Lees het etiket: volg de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen.
 • Doe altijd de dop op de fles, ook tijdens het gebruik.
 • Bewaar huishoudchemicaliën buiten het bereik van kinderen, bijvoorbeeld door een kinderslot te gebruiken.
 • Bel als het misgaat direct je huisarts of ga naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Neem het product mee.
 • Check altijd etiketten en gevaarsymbolen

Gevaarlijke keukenapparatuur

Een hete oven, messen en plastic zakken. Het zijn allemaal spullen die je in de keuken vindt en die gevaarlijk kunnen zijn voor je kind. Het is daarom belangrijk dat ze buiten zijn bereik blijven. Dit kan onder andere door sloten op lades en kastjes en zelfs de oven te plaatsen.

Hete vloeistoffen

Jaarlijks worden zo’n zestienhonderd kinderen op de eerste hulp behandeld voor de gevolgen van een verbranding. Maar liefst 75% van deze gevallen wordt veroorzaakt door een hete vloeistof. Thee, koffie en water uit de kraan zijn allemaal gevaarlijk voor je kind.

Voorkom verbranding in de keuken

 • Zet kopjes en kannen hoog weg.
 • Draai de stelen van de pannen naar achteren.
 • Gebruik bij het koken alleen de achterste gaspitten.
 • Installeer een fornuisrekje.
 • Test vooraf de watertemperatuur van het kraanwater.
 • Maak een kort snoer aan waterkoker.
 • Gebruik een thermoskan.
 • Haal de stekkers uit apparatuur die je niet gebruikt.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.