Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Koken met kinderen: 6 handige veiligheidstips

Koken met je kind is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Je kind steekt er van alles van op en de kans is groot dat hij zijn bord wél leegeet als hij zelf heeft geholpen met koken. Maar hoe kook je veilig met je kind? Wij geven tips.

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Koken met kinderen

Veel kinderen vinden het leuk om te helpen bij het koken of om samen iets lekkers te maken. Je kind leert er ook nog heel veel van, zoals de namen van groenten, kruiden en andere ingrediënten. Ook zijn bewegingen als roeren, husselen, snijden en kneden goed voor de ontwikkeling van zijn fijne motoriek. En zijn fantasie en creativiteit worden geprikkeld als hij zelf een taart of cake mag versieren of figuren maakt met ingrediënten.

Advertentie

Last but zeker not least: volgens het Voedingscentrum draagt helpen met koken bij aan het ontwikkelen van gezond eetgedrag. Als je kind heeft geholpen met koken, is de kans groter dat hij in elk geval van het eten proeft. Misschien eet hij er zelfs heerlijk van als hij precies weet wat er in zijn eten zit en trots is dat hij het zelf heeft gemaakt. Win-win, dus. Met deze tips kan koken met kinderen haast niet misgaan.

1. Kies een geschikt recept

En met geschikt bedoelen we hier: een makkelijk recept. Laat die ingewikkelde taart voor wat-ie is tot je die een keer op je gemak in je eentje kunt bakken en ga voor makkelijk als je gaat koken met kinderen. Maak iets waar maar een paar simpele handelingen voor nodig zijn, die niet te lang duren. Want: als je kind die handelingen allemaal zelf wil doen, duurt het sowieso langer.

Tip! Met dit kinderkookboek vol grappige weetjes leren kinderen van jongs af aan te koken zónder pakjes en zakjes

2. Zet alles binnen handbereik

Voorbereiding is key. Zeker als je kookt met een peuter. Zet daarom van tevoren alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Op die manier kun je je aandacht volledig op je kind richten en beter voorkomen dat er toch een ongelukje gebeurt. Ook belangrijk als je kookt met kinderen: neem de tijd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je haast hebt. Bovendien: als je kind het deeg kneedt, duurt het waarschijnlijk veel langer, maar leerzaam is het wel.

Advertentie

3. Meehelpen

Laat je kind meehelpen en begin met simpele klusjes. Zo zie je wat hij al wel of niet kan. Misschien kan je kind al meer dan je denkt. Keukentaken voor de allerkleinsten: groenten wassen, deeg kneden of sausjes mengen. Ingrediënten mengen is ook een makkelijke klus voor kleine kinderen. Kinderen die al wat ouder zijn kunnen zachte dingen snijden of ingrediënten kloppen met een mixer.

Wil je je kind iets laten snijden, laat hem dit dan doen met een gewoon mes en houd goed toezicht. Speciale kindermessen worden afgeraden omdat kinderen hiermee meer kracht moeten zetten om iets door te snijden, waardoor ze kunnen uitschieten. Geef je je kind een taak, vertel dan waarom iets gedaan moet worden en hoe de spullen en ingrediënten heten die je gebruikt.

4. Kies een stevige kruk of trap

Staat je kind tijdens het koken op een krukje of een stoel? Kies er dan een die stabiel staat en op de juiste hoogte, zodat je kind goed kracht kan zetten tijdens taken als kneden en mengen, om valpartijen te voorkomen.

5. Bespreek de keukenregels

Kleine kinderen zijn impulsief en snel afgeleid. Ga je koken met kinderen? Herinner ze dan aan deze keukenregels:

Advertentie
 1. Handen wassen
 2. Niet aan messen zitten.
 3. Niet aan het fornuis of de oven komen.
 4. Zorg ervoor dat je stevig staat (als je kind op een krukje of stoel staat).
 5. Doe maar één taak tegelijk.

6. Steel van je af zetten

Zorg ervoor dat pannen nooit met de steel of het handvat naar voren op het fornuis staan. Voorkom dat je kind de pan kan vastpakken en naar zich toe kan trekken. Hij kan zijn handen branden of de inhoud over zich heen krijgen.

Koken met moeilijke eters

Heb je een moeilijke eter in huis? Stel dan júist voor om te koken met je kind. Als kinderen groente wassen en in stukjes breken of snijden, zijn ze sneller bereid er ook wat van te proeven. Maak er een raadspelletje van wat jullie eten en laat je kind eerst met zijn ogen dicht voelen hoe de groente voelt en er daarna aan ruiken. Zo leert hij de groente die hij zegt niet te lusten in elk geval wat beter kennen en wie weet wil hij dan wel een hap proeven.

Heb je gekookt met je kind en weigert hij aan tafel alsnog te eten? Laat het los. Is het bord leeg: prima. Is het bord niet leeg: ook prima. Weigeren te eten is vaak een fase en gaat vanzelf weer voorbij. Je kunt tijdens het koken natuurlijk wel alvast wat rauwkost geven. Zo heeft hij in elk geval al wat vitamines binnen.

Lees meer: Meer weten over eetweigeraars en wat je kunt doen? Je leest het hier.

Een veilige keuken voor je kind

Wist je dat de meeste ongelukken met kinderen thuis gebeuren? Vooral de keuken is een onveilige plek. Zo maak je je keuken veilig voor je kind.

Giftige stoffen

Schoonmaakmiddelen en medicijnen staan vaak in keukenkastjes. Verplaats deze spullen naar de bovenkastjes of sluit de kasten af met een speciaal veiligheidsslot. Het kost een kind moeite om een fles schoonmaakmiddel met een kindersluiting open te krijgen, maar pas op: onmogelijk is het niet. Zet ze dus liever buiten bereik.

Voorkom ongelukken:

 • Lees altijd het etiket: volg de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen.
 • Doe altijd de dop op de fles, ook tijdens het gebruik.
 • Bewaar huishoudchemicaliën buiten het bereik van kinderen, bijvoorbeeld door een kinderslot op de kast te zetten.
 • Bel als het misgaat direct je huisarts of ga naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Neem het product mee.
 • Check altijd etiketten en gevaarsymbolen.

Gevaarlijke keukenapparatuur

Een hete oven, messen en plastic zakken. Het zijn allemaal spullen die je in de keuken vindt en die gevaarlijk kunnen zijn voor je kind. Het is daarom belangrijk dat ze buiten zijn bereik blijven. Dit kan onder andere door sloten op lades en kastjes en zelfs de oven te plaatsen.

Hete vloeistoffen

Jaarlijks worden zo’n 1600 kinderen op de eerste hulp behandeld voor de gevolgen van een verbranding. Maar liefst 75 procent van deze gevallen wordt veroorzaakt door een hete vloeistof. Thee, koffie en heet water uit de kraan zijn allemaal gevaarlijk voor je kind. Krijgt je kind toch hete vloeistof over zich heen? Houd de brandwond meteen tien minuten onder lauw, zacht stromend water en verwijder kleding en sieraden zo snel mogelijk.

Voorkom verbranding in de keuken

 • Zet kopjes en kannen hoog weg.
 • Draai de stelen van de pannen naar achteren.
 • Gebruik bij het koken alleen de achterste gaspitten.
 • Installeer een fornuisrekje.
 • Test de temperatuur van het kraanwater voordat je kind zijn handen wast.
 • Let op dat je kind het snoer van de waterkoker niet te pakken kan krijgen.
 • Gebruik een thermoskan.
 • Zet geen stoel of krukje bij de kraan. Zorg dat je kind de kraan niet zonder jouw toezicht open kan doen.
 • Is je kind twee? Dan is hij oud genoeg om te snappen hoe de kraan werkt. Leer hem de koude kraan aan te zetten als hij zijn handen wil wassen. Daarna kan er eventueel wat warm water bij. Als hij klaar is: eerst de warme kraan uit, dan de koude. Blijf erbij.
 • Leer je kind dat hij niet de deur van de vaatwasser zelf mag openen. De stoom die eruit kan komen, kan brandwonden veroorzaken.
 • Haal de stekkers uit apparatuur die je niet gebruikt.

Koken met kinderen: leuke recepten

Receptinspiratie nodig om samen aan de slag te gaan? Zandkoekjes en bananenpannenkoeken zijn zo gemaakt en die laatste zijn nog best gezond ook. Aan de bak!

Zandkoekjes

Dit heb je nodig:
• 1 middelgroot ei
• 150 g ongezouten roomboter
• 100 g witte basterdsuiker
• 200 g tarwebloem

Zo maak je het:
Splits het ei. Je hebt alleen de eidooier nodig. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng tot een korrelig deeg. Kneed het deeg met je handen soepel. Rol op tot een bal en leg die 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Steek met vormpjes of een glas koekjes uit het deeg. Kneed het deeg dat over is opnieuw tot een bal en steek ook daar koekjes uit. Leg de koekjes op afstand van elkaar in de oven en bak ze in 15-20 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen. Daarna kun je ze ook nog versieren.

Bananenpannenkoeken

Dit heb je nodig:
• 1 banaan
• 2 middelgrote eieren
• ½ tl kaneel
• 30 g boter

Zo maak je het:
Snijd de banaan in stukken en doe ze samen met de eieren en kaneel in een keukenmachine. Pureer tot een glad beslag. Verhit de boter in een koekenpan en bak de pannenkoeken steeds in porties van drie stuks tegelijk, tot ze mooi goudbruin zijn. Extra fruittip: serveer de pannenkoekjes met wat fruit erbovenop, zoals blauwe bessen of aardbeien.

Alles om samen te koken:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Veiligheid.nl, Voedingscentrum.nl

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties