Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby verkouden
door

10x energie besparen met een baby

De energiekosten worden met een baby nog hoger dan ze al zijn. Zeker als je kind in de herfst of in de winter wordt geboren. Tien tips om energie te besparen in huis voor jonge ouders.

Advertentie

Een baby kost een hoop energie, van jou én van je huis. Denk aan het verwarmen van het badje, het maken van een fles, de wasmachine die vaker zal draaien. Tien slimme tips om het energieverbruik als jonge ouder wat te dempen.

 1. Verwarm de babykamer zo weinig mogelijk

  Het gebruik van warm water, de centrale verwarming dus ook, is grootste boosdoener als het gaat om energieverbruik in huis. Zet de verwarming daarom liever niet te hoog, 19 graden is genoeg. Verwarm de kamers waar je niet bent niet, dus de babykamer hoef je in principe niet te verwarmen als de baby er niet is. Slaapt de baby nog bij jullie op de kamer? Dan hoef je de verwarming op de babykamer waarschijnlijk helemaal niet aan te zetten.

  Lees ook: Hoe richt je de babykamer veilig in?

 2. Verwarm flesje met waterkoker

  Verwarm het flesje met water uit de waterkoker. Als je het water dat overblijft in een thermoskan stopt, hoef je bij een volgende flesronde de waterkoker niet nog een keer aan te zetten.

  Tip: 9 x handige flessenwarmers voor kersverse ouders

  Advertentie
 3. Energiezuinige lampen

  Met een baby zul je vaker thuis zijn en dus ook vaker de lampen aan hebben. Je kunt flink wat energie besparen door de babykamer, en de andere ruimtes in huis, te verlichten met energiezuinige lampen zoals ledverlichting. Heb je nog halogeenlampen, vervang deze dan door ledlampen. Nog een tip: probeer als je ’s nachts een flesje opwarmt, niet alle lampen aan te doen.

 4. Doe de wasmachine vol

  Probeer te voorkomen dat je de wasmachine aanzet voor elk wissewasje. Draai liever pas een was als de wasmand echt vol is. Heb je iets dat echt snel gewassen moet worden, dan is een handwas een goede optie. Let ook op de temperatuur waarop je wast. Je hoeft echt niet alles op 60 of zelfs 90 graden te wassen. Bij 40 graden wordt het meeste ook goed schoon, en het scheelt flink in de energiekosten. Let wel: als je baby diarree heeft of overgeeft, is het wel verstandig om de was op 60 graden te doen. Ook dingen als vaatdoekjes kun je beter op 60 graden wassen.

 5. Baby niet elke dag in bad

  Je baby hoeft zeker niet elke dag in bad. Dat is helemaal niet nodig. Als je je baby te vaak in bad doet, wordt de beschermlaag van zijn huid aangetast en kan hij een droge huid krijgen. Twee tot drie keer per week is meer dan genoeg. Dat scheelt ook weer in de energiekosten.

  Ken je de Babydam al, een badverkleiner? Een handig tussenwandje met rubberen rand en zuignappen om van het familiebad een babybad te maken. Dat scheelt een hoop water! Wel alleen geschikt voor een standaardmaat badkuip met ronde onderkant.

  Advertentie
 6. Slimme meter

  In de meeste huizen is de afgelopen jaren een slimme meter geplaatst. Hierop kun je aflezen hoeveel je gebruikt, maar meestal niet hoe veel elk apparaat in je huis afzonderlijk gebruikt. Wil je dit precies weten, dan kun je hiervoor bij de bouwmarkt een energiemeter kopen. Hang deze tussen je apparaat en het stopcontact om inzicht te krijgen in welke apparaten veel stroom verbruiken. Vaak verbruiken lampen en de droger veel energie. Oude apparaten hebben ook vaak een hoog verbruik. Zet deze dan ook echt uit: trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een aan-uitschakelaar. Soms kan het energiezuiniger zijn om deze te vervangen voor nieuwe. Bijvoorbeeld bij een koelkast van tien jaar of ouder.

 7. Verhoog je termijnbedrag

  Natuurlijk, een baby is al duur genoeg. Dus waarschijnlijk denk je er niet meteen aan om je termijnbedrag voor energie te verhogen. Toch is het geen slecht idee. Als je elke maand drie tientjes meer betaalt, is de kans dat je aan het einde van het jaar voor verrassingen komt te staan kleiner. Je kunt dit regelen via de klantenservice van je energieleverancier of online.

 8. Laat de droger staan

  De droger is een nog grotere energieslurper dan de wasmachine. Als het even kan, laat de rompers, lakens en andere was van je baby daarom dus drogen aan de waslijn. Bijkomend voordeel van drogen aan de waslijn is dat de kleertjes minder snel krimpen en slijten. Dus ze blijven langer mooi.

 9. Gebruik de eco-stand

  Gebruik zo veel mogelijk de eco-stand bij apparaten, zoals bij de wasmachine en de vaatwasser. Hiermee krijg je babywas goed schoon met minder energie. Het duurt iets langer voordat de machine klaar is, maar het scheelt echt in de energiekosten.

 10. Kies voor nachttarief

  Sommige energiebedrijven bieden een dagtarief en een nachttarief aan: vanaf bijvoorbeeld 22 of 23 uur betaal je minder voor stroom dan overdag. Vraag na bij je energiebedrijf hoe dit zit. Is nachtstroom inderdaad voordeliger, dan kun je ’s avonds de babykleren of het beddengoed wassen, met de timer. Of de vaatwasser met de schoon te maken flesjes aanzetten. Het scheelt gemiddeld zeven cent per wasbeurt. Dat is op jaarbasis zo’n 14 euro. En alle kleine beetjes helpen toch?

  Met dank aan Marlon Mintjes van Milieu Centraal

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier