
11x kindvriendelijke recepten voor het kerstdiner
Hoe zorg je dat de kleine gasten tijdens het kerstdiner ook lekker zitten te smullen? Met deze kidsproof recepten dus. En wat zien ze er superleuk uit!
Als je kind oud genoeg is, is het natuurlijk hartstikke leuk om deze recepten samen te maken.
Lees ook: Waarom kerst vieren met kinderen nóg leuker is
-
Rendierpannenkoekjes
Aah, schattig, deze blije Rudolph. Bak een pannenkoek, gewoon zoals je gewend bent, en snijd hem in de vorm van het hoofd en de oren van het rendier. Met een cherrytomaat maak je zijn neus, met een kaasje zijn ogen en met bacon zijn mond. Houdt je kind meer van zoet? Maak dan met een dot jam zijn neus, gebruik stroop voor de mond en met wat suiker en een druif maak je zijn oog. Bron: Pinterest
-
Sterretjes van (zoete) aardappel
Deze feestelijke sterretjes maak je zo: schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken. Snijd er daarna sterren van en dep ze droog met keukenpapier. Zet de frituur op 140 graden en frituur de sterretjes tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en frituur ze daarna voor de tweede keer. Tip: je kunt ook een paar zoete-aardappel-sterren maken. Bron: Libelle-lekker.be
-
Kerstboompjes van kaas en bladerdeeg
Snijd uit bladerdeeg sterren in vier verschillende formaten en bestrooi ze met geraspte kaas. Bak de sterretjes tien tot vijftien minuten op 200 graden. Stapel ze op (eventueel met wat smeerkaas ertussen zodat ze blijven plakken), maak af met een sterretje van kaas en klaar is je kerstboom. Bron: EatsAmazing
-
Mini-kerstpizza’s
Hoe leuk zijn deze kerstsokjes? Je maakt ze gewoon van pizzadeeg en tomatenpuree. Het ‘bontrandje’ is van gesmolten kaas en het ‘dennengroen’ is basilicum. Bron: Christmaholic.nl
-
Rendierbroodjes
Deze rendierbroodjes zijn leuk voor de kerstlunch, maar bij een chic diner met ingewikkelde grote-mensen-gerechten maak je de kleine gasten hier ook blij mee. Koop een zak witte bolletjes en beleg ze naar keuze. Voor de versiering laat je je fantasie de vrije loop: olijven en cherrytomaten voor de neus, kaas en rozijnen voor de ogen, gebroken zoute pretzeltjes als gewei, je verzint het wel. Bron: Kitchenfunwithmy3sons.com
-
Krans van groenten
Mag er best een gezond element bij de vette gourmet? Deze groentenkrans staat hartstikke kerstig op tafel. Let ook op de gele paprikasterretjes! Daar wil je kind graag uit graaien. Bron: Superhealthykids.com
-
Kerstster van worstenbroodjes
Cocktailworstjes in bladerdeeg (eventueel met kaas) zijn altijd een hit bij kinderen. Daar kun je dus prima een feestelijke ster van bouwen, door ze in een stervormige bakvorm te bakken. Zet een rond bakvormpje in het midden (het gat) en plaats de worstrolletjes eromheen (niet te strak, ze gaan nog uitzetten). Bestrijk met losgeklopte eidooier en zet ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden. Bron: Leukemoeders.nl
-
Rudolph de aardappel
Hé, nu is Rudolph een aardappel! Pof de aardappel in de oven en verwarm een portie doperwtjes. Leg de aardappel op de erwtjes en prik er twee wokkels (chips) in als gewei. Gebruik twee erwtjes als ogen en een cherrytomaat als neus. Je kunt de erwtjes op een laagje appelmoes vastplakken en de tomaat bevestigen met een prikkertje. Bron: Popsugar.com
-
Wraps in de vorm van een kerstboom
Dit leuke kerstrecept is zo simpel: je maakt een aantal wraps zoals je kind ze lekker vindt, snijdt ze in parten en legt die in de vorm van een kerstboom. Voor de inhoud kun je bijvoorbeeld kipfilet, zalm, roomkaas, avocado en wortelreepjes gebruiken. Versier de kerstboom met zilveruitjes en sterren die je uit paprika snijdt. Bron: Smartschoolhouse.com
-
Sterretjes van brood
Nog zo’n simpel recept dat ontzettend leuk is als voor- of bijgerecht bij het kerstdiner. Snijd (geroosterd) brood in de vorm van een ster. Snijd daarna een tweede boterham in de vorm van een ster, maar snijd hier ook in het midden een sterretje uit, zodat het beleg van de boterham te zien is. Beleg de boterham naar keuze. Bron: Intheplayroom
-
Wintermuffins
Bron: Ouders van Nu magazine
Dit heb je nodig: 150 ml melk • 2 eieren • 2,5 tl bakpoeder • 250 g biologische tarwebloem • 50 g roomboter • 60 g (lichtbruine) basterdsuiker • zout
Voor de botercrème: 200 g poedersuiker • 125 g roomboter • 1 el water Extra nodig siliconen muffinvormpjes • mixer • bakpapier (bruin) • bessenmix, voor de garnering
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 °C graden. Smelt de boter in een pan. Meng de suiker, het bakpoeder, zout en de bloem in een kom. Klop in een andere kom de eieren en de melk met de mixer. Roer de gesmolten boter bij het melkmengsel en voeg dit bij de bloem. Meng tot een soepel beslag.Bekleed de muffinvormpjes met bakpapier. Vul de vormen voor tweederde met het beslag. Bak de muffins zo’n 25 minuten in het midden van de oven. Haal de muffins eruit en laat ze afkoelen. Smeer op de bovenkant van de muffins een laagje botercrème en garneer met een flinke eetlepel blauwe bessen.
Variatietip: Veel chocoliefhebbers thuis? Voeg dan wat cacaopoeder of stukjes chocolade toe aan het beslag. Ook lekker: stukjes appel met kaneel.