Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zomeractiviteiten kinderen schermvrij
door

28 schermvrije activiteiten voor in de zomervakantie

Een moestuintje beginnen, een insectenhotel openen of kamperen in de tuin. Met deze 28 schermvrije activiteiten komen jullie de zomer wel door.

Advertentie
 1. Insecten vangen

  Ga samen insecten vangen en bestudeer wat die kriebelende beestjes de hele dag doen. Er zijn ontzettend leuke spullen te koop om insecten mee te vangen en te observeren. Zo kan je samen zien hoe mieren werken of hoe een rups zich ontpopt tot vlinder.

 2. Regenboogwandeling

  Maak samen een regenboogwandeling. Bij dit spel moet je kind tijdens de wandeling alles opnoemen wat hij tegenkomt in het rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

 3. Stenen beschilderen

  Ga eerst samen naar buiten om mooie stenen te zoeken. Daarna is het tijd om ze in allerlei mooie kleuren te beschilderen. Met stippen, strepen, of een gezichtje. Dit kan binnen, maar natuurlijk ook lekker in de tuin.

  Tip! Alles voor een heerlijke verf- en knutselmiddag vind je hier

  Advertentie
 4. Knutsel een kijkdoos

  Er gaat niks boven het knutselen van een ouderwetse kijkdoos. Pak een oude (schoenen)doos, maak aan de korte kant twee kijkgaatjes en in de binnenkant maak je een knutselwerk met figuurtjes, poppetjes en andere dingen die jullie leuk vinden. Doos dicht en kijken maar! Ook leuk: 10x knutselen met wc-rollen.

 5. Ga schaatsen

  Deze tip ligt natuurlijk niet echt voor de hand in de zomer, maar heeft je kind het erg warm en heb je geen zin in het zwembad? Dan ga je toch lekker schaatsen! Veel ijsbanen hebben deze periode ‘zomerijs’.

 6. Maak een limonadekraam

  Dit zie je vaak in Amerikaanse films: kinderen die limonade verkopen achter een kraam. Superleuk om te maken én ze houden er nog een zakcentje aan over ook.

 7. Koekjes bakken

  Koekjes bakken is altijd leuk om te doen. Om het makkelijk te maken, koop je een bakmix waarbij je alleen water hoeft toe te voegen. Of maak samen met je kind een van deze 15 zomerse traktaties.

  Advertentie
 8. Bezoek de kinderboerderij

  Heb je een kinderboerderij in de buurt? Superleuk om eens een bezoek te brengen aan de dieren. In veel kinderboerderijen organiseren ze ook allerlei extra activiteiten, zoals dieren voeren en dieren aaien. Vraag daarna bij de kinderboerderij bij jou in de buurt.

 9. Begin een moestuintje

  Koop zaadjes en plant ze samen. Lekker met je handen in de aarde wroeten, zaaien en oogsten. Hoe leuk is het om na een paar dagen het eerste sprietje naar boven te zien komen?

Lees ook: Zo voorkom je hooikoorts, muggenbulten en zonneverbranding. Check deze tips.

 1. Maak een zomerse salade

  Het leukste is het natuurlijk om dit van je eigen oogst uit de moestuin te doen. Laat je kind de salade helemaal zelf samenstellen met (gezonde) dingen die hij lekker vindt en daarna is het smullen geblazen.

 2. Bouw een tent

  Verzamel allemaal lakens en kussens en bouw een tent. Dat kan binnen in de woonkamer, maar natuurlijk ook in de tuin.

  Tip: 7 kinderspelletjes die kinderen urenlang kunnen volhouden.

 3. Slaap een nachtje in de tent

  Avontuurlijk en supergezellig!

 4. Speel bordspelletjes

  Wie zegt dat bordspelletjes alleen voor koude winteravonden zijn? Je kan ze ook gewoon buiten spelen. Picknickkleedje in de tuin, spelletjes erbij en een lekkere kan limonade en spelen maar.

 5. Maak samen een fotoalbum

  Net terug van vakantie? Hoe leuk is het om samen foto’s uit te zoeken en hier een mooi album van te maken? Je kunt je kind ook zijn eigen (mini)album laten maken. Beplak ze met leuke stickers en quotes en jullie zijn uren zoet.

 6. Plan een speurtocht

  In het bos, op het strand of gewoon in de achtertuin. Een speurtocht (met als prijs een ijsje) is altijd een goed idee.

 7. Ga samen schilderen

  In de tuin, of neem wat papier en verf mee naar het bos: schilder vervolgens de bomen, een vlindertje of iets anders moois wat jullie daar zien.

 8. Bubbeltjesplastic

  Als er één ding is waar kinderen uren zoet mee kunnen zijn is het bubbeltjesplastic. Koop een rol bij een hobbywinkel of bouwmarkt en spelen maar.

 9. Tuinieren

  Samen plantjes water geven, onkruid wieden of bloemen planten is niet alleen hartstikke gezellig, maar voor je kind ook leerzaam.

 10. Stuur kaartjes

  Gezellig samen kaartjes knutselen, er een mooie tekening opmaken en schrijf er een lieve boodschap op. En dan opsturen naar familie of vrienden. Hoe blij zullen ze daar mee zijn!

 1. Ga op bezoek bij opa en oma of een oudere buurman

  Zo leer je je kind meteen hoe belangrijk het is om aandacht aan ouderen te besteden.

 2. Was de auto

  Met warm weer is het hartstikke verfrissend om samen de auto te wassen.

 3. Buurhonden uitlaten

  Is je kind gek op honden? Laat eens samen de hond van de buren of vrienden in de buurt uit.

 4. Stoepkrijten

  Ook hier kunnen kinderen heerlijk lang mee zoet zijn. Daarnaast krijgt je straat een gezellig zomers kleurtje. Dit zijn 7 (buiten)spelletjes van vroeger die een revival maken.

 5. Picknicken

  Eerst samen de hapjes voorbereiden en daarna gezellig picknicken in het bos of in de tuin. Tip: hier shop je zo’n fijn waterdicht picknickkleed.

 6. Zwemmen

  In een zwembad, in de zee of in een meer. Zwemmen is altijd een goed idee. Zwembandjes en een bal mee en genieten maar. Dit zijn de leukste zwembaden van Nederland. 

 7. Bezoek een museum

  Op een wat minder tropische dag is dit een ideaal uitje. Of bezoek juist wel op een warme dag een museum. Dan is het er heerlijk rustig en lekker koel.

 8. Ga naar de dierentuin

  Zo komen jullie lekker buiten én zien jullie allemaal coole wilde dieren. Check hier welke bijzondere dierentuinen er in Nederland zijn.

 9. Of bezoek een pretpark

  Je hebt zoveel leuke pretparken in Nederland! Voor de allerstoersten, maar ook voor de allerkleinsten.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages

Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website