Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 redenen waarom tantes heel speciaal zijn voor je kind

Met haar kun je gek doen en kattenkwaad uithalen. Ze is een rolmodel, maar ook een veilige haven. Net als opa's en oma's, kunnen ook tantes een bijzondere rol in het leven van je kind vervullen. Daarom een ode aan de tante!

Een lieve, betrokken tante is niet alleen de perfecte oppas, maar kan ook een essentiële rol in het leven van je kind vervullen. Waarom hij zo dol is op haar? Daar zijn meerdere redenen voor:

Advertentie

1. Ze is de leukste oppas

Voor jou is het fijn dat er (naast opa en oma) een vertrouwd persoon is die je kind kan opvangen als je moet werken of een avond uit wil. Voor je kind zijn de oppasdagen van tante een feest. Bij haar mag altijd nét iets meer dan thuis. Een extra snoepje of iets langer opblijven: tante knijpt graag een oogje toe. Om nog maar te zwijgen over de kieteldood die ze altijd geeft. Plezier voor tien!

2. Ze neemt hem overal mee naartoe

Naar de bioscoop, de dierentuin of een grote speeltuin: tantes verzinnen altijd leuke dingen om te doen met je kind. Ook zij wil alles uit de oppasdag halen. Waar opa’s en oma’s soms niet meer zo vitaal zijn, is tikkertje spelen en de hele dag struinen voor haar geen probleem.

Lees ook: Waarom opa’s en oma’s belangrijk zijn in de opvoeding

3. Ze kan goed luisteren

Een tante is een veilige haven. Bij haar kan je kind altijd terecht als hij dat nodig heeft. Ze biedt een luisterend oor, maar vertelt niet wat hij moet doen. Vooral meisjes blijken voor advies en bepaalde vragen naar hun tante te gaan, blijkt uit onderzoek van de Australische kinderpsycholoog Steve Biddulph. Volgens hem reageren moeder in bepaalde situaties te emotioneel en beschermend. Daardoor kan het makkelijker zijn om met een tante over gevoelige onderwerpen als zelfontwikkeling, seks en liefde te praten.

4. Ze is een rolmodel

Net als een veilige haven, kan een tante ook een rolmodel voor je kind zijn. Een coole baan, een leuke hobby of juist een eigenschap die hij bewondert: je kind kan zich op allerlei vlakken optrekken aan zijn tante. Wetenschapper Robert Milardo is een van de weinigen die onderzoek heeft gedaan naar de rol van tantes. Hij ontdekte dat ze op persoonlijk en relationeel vlak fungeert als directe mentor voor haar nichtje of neefje.

Tip: Hoe ga je om met kritiek op de opvoeding?

5. Ze geeft hem onverdeelde aandacht

Je geeft het liever niet toe, maar soms vliegen de dagen voorbij en dan komt je kind soms aandacht tekort. Een oppasdag bij tante haalt dat in: haar agenda is tenslotte gereserveerd voor haar leuke neefje of nichtje. Urenlang doorbrengen in de speeltuin of een knutselmiddag, voor haar is niks te gek. Alle ogen zijn hoe dan ook op je kind gericht.

6. Ze houdt onvoorwaardelijk van hem

Je kind heeft al gauw door dat zijn tante het goed met hem voor heeft. Wat er ook aan de hand is, zijn tante staat altijd voor hem klaar en geeft onvoorwaardelijke liefde.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock