Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 manieren om op originele wijze te vernoemen

Het vernoemen van je kind naar een speciaal iemand is een prachtig eerbetoon. Maar niet alle namen zijn mooi genoeg om door te geven aan de volgende generatie. Met deze acht tips kun je vernoemen zonder concessies te doen.

Advertentie
 1. Een paar letters eraf (of erbij)

  Het hoeft natuurlijk niet exact dezelfde naam te zijn.  Zo is Lena een moderne versie van Magdalena en Johanna wordt heel eenvoudig Hanna(h).

 2. Gebruik de internationale versie

  Over de grens klinkt dezelfde naam vaak net iets anders. Komt Jan al generaties lang in je familie voor en wil je de traditie voorzetten, maar dan met iets meer originaliteit? Bedenk je dan dat Jan bijvoorbeeld in het Italiaans Gianni en in het Grieks Yannis is. In het Rusland gebruiken ze Ivan en ook de Engelse Johnny, de Franse Jean én de Spaanse Juan hebben feitelijk allemaal dezelfde naam.

 3. Kies een roepnaam

  Veel namen hebben een leuke roepnaam, die vaak ook een stuk moderner aandoet. Vind je Josephina niet mooi? Maak er dan Fiene van. En Lisa kan een directe vernoeming zijn van Elizabeth.

 4. Ga voor de bijnaam

  Misschien had de persoon naar wie je wilt vernoemen wel een koos- of bijnaam die je kunt gebruiken. Ging je opa Robbert door het leven als Bob, dan is Bobby misschien wel toepasselijk.

  Advertentie
 5. Zoek een naam met dezelfde betekenis

  Elke naam heeft een betekenis en sommige namen betekenen hetzelfde. Zo betekent de naam Winifred ‘vreugde’, maar ook Felicia, Joyce en Annabella hebben die betekenis. En als je een zoon krijgt zijn ook Winston, Felix en Isaac door hun betekenis een ode aan oud-tante Winifred.

 1. Kies een symbolische naam

  Niemand verplicht je natuurlijk om iemands naam te gebruiken. Is jouw moeder Francine een grote liefhebber van rozen? Dan kun je haar ook op een andere manier eren dan je dochter Francine te noemen. Je zou haar ook Roos kunnen noemen of Rosalie, als variant daarop.

 2. Gebruik de middelste of achternaam

  Zeker vroeger was het niet heel ongebruikelijk om iemand meerdere namen te geven. Dus mocht je niet enthousiast zijn over iemands eerste naam, dan zit er misschien wel een mooie optie tussen de doopnamen of misschien zelfs de achternaam.

 3. Maak het de middelste naam van je kind

  Kom je er echt niet uit, dan is het altijd nog een optie om een tweede of derde naam te gebruiken voor de vernoeming. Dan bewaar je de voornaam voor een naam waar jullie helemaal enthousiast over zijn.

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock

Dit zijn de populairste babynamen ter wereld