Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Langere kerstvakantie
door

80 procent van de ouders niet blij met plan voor langere kerstvakantie

Het kabinet bekijkt of de kerstvakantie dit jaar één week langer moet en de zomervakantie van volgend jaar één week korter. Zo wil het voorkomen dat leerlingen bij een nieuwe opleving van het coronavirus te veel lessen missen.

Advertentie

Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma stuurden dit plan naar de Tweede Kamer omdat het coronavirus de afgelopen jaren in de winter piekte. Hierdoor is al twee keer eerder de beslissing gemaakt om deuren van scholen een week langer te sluiten rond de kerstvakantie. De ministers bekijken nu samen met het onderwijs of de schoolvakanties niet op de schop moeten.

Veel ouders oneens

Uit een poll die wij plaatsten op ons Instagramaccount blijkt dat veel ouders het niet eens zijn met de plannen van de ministers. Van de 1100 respondenten zegt maar liefst 80 procent de kerstvakantie niet te willen verlengen.

Lekkerder weer

Het weer speelt een grote rol in de keuze van ouders, blijkt uit aanvullend onderzoek van Ouders van Nu. Veel ouders zeggen liever vakantie te hebben met kinderen als het lekker weer is. ‘Buitenspelen is goed voor kinderen. In de zomer is het warmer en langer licht, hierdoor kunnen kinderen meer buiten zijn’, dragen de ouders als reden aan.

Niet te regelen

Gescheiden ouders schrikken van het plan: ‘Dit zou voor ons verschrikkelijk zijn. Zo fijn is ons contact onderling niet. We hebben alle vakanties net geregeld naar ieders tevredenheid. Dan zouden we dat weer opnieuw moeten bekijken.’

Advertentie

Ook vakantiegangers zijn niet te spreken over dit idee. ‘Tijdens de zomervakantie is het nu al druk op vakantie, laat staan als je dat inkort. Dan wordt het alleen nog maar drukker overal.’

Voorstanders

Toch zijn er ook mensen voorstander van het plan van het kabinet. Zo vindt een aantal leraren dat de zomervakantie te lang duurt voor kinderen. ‘Door zes weken vakantie te houden, zijn kinderen daarna veel lesstof vergeten’, aldus de leerkrachten. Sommige ouders zien een langere kerstvakantie wel zitten: ‘Ik roep het al jaren: de kerstvakantie is te vol en daardoor te kort.’

Duidelijkheid

Het is nog niet zo eenvoudig om over dit plan een beslissing te nemen: de schoolvakanties zijn tot het schooljaar 2025-2025 wettelijk vastgelegd. Om daarvan af te wijken is er nog veel overleg nodig, stellen de ministers. De komende maanden gaat het kabinet ‘nader verkennen’. Het moet in juni duidelijk worden of de vakantieperiode wordt aangepast.

Bron: Het Parool – Beeld: GettyImages

Advertentie
Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu