Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

achtergrondgeluid tv
door

Achtergrondgeluid van de tv kan ontwikkeling van jouw kind in de weg zitten

De meeste ouders parkeren hun kind het liefst zo min mogelijk achter de tv. Maar onbewust staat de tv misschien vaker aan dan je denkt. Terwijl uit recent onderzoek blijkt dat het achtergrondgeluid de ontwikkeling van jouw kind vertragen.

Even Goede Tijden, Slechte Tijden of een Netflix-serie aanzetten tijdens het strijken. Een guilty pleasure waar je je vast weleens schuldig aanmaakt. Maar hoeveel kwaad kan dat nou eigenlijk? Voor jezelf niet zo veel, maar voor je kind des te meer. Het geluid van de tv kan de interactie tussen jouw kind en jou belemmeren. En dat terwijl je vaak slechts met een schuin oog kijkt.

Advertentie

Negatief effect

Peuters worden gemiddeld 5 uur en 30 minuten per dag blootgesteld aan achtergrondgeluid van de tv, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Massachusetts en de Universiteit van Wisconsin. Ook al turen ze niet zelf naar het beeldscherm, het heeft tóch een negatief effect op de ontwikkeling, ontdekten onderzoekers.

Lees ook: Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Minder interactie

Ontwikkelingspsycholoog Heather Kirkorian parkeerde ouders met kinderen tot 3 jaar gedurende een uur in een speelkamer. In de eerste helft stond er een spelshow of komedie op, de andere helft stond de tv uit. De ontwikkelingspsycholoog bestudeerde de interactie en ontdekte dat ouders 20 procent minder tegen hun kind praten als de tv aan staat.

Taalvermogen

Het taalvermogen van kinderen wordt het best ontwikkeld door te luisteren naar hun ouders. En die praten minder vaak tegen hun kind als Ludo en Janine hen afleiden. Bovendien kunnen baby’s zich maar op één ding focussen; de stemmen van soapsterren zijn dus letterlijk stoorzenders. Het is dus heel duidelijk dat het achtergrondgeluid van de tv de ontwikkeling kan vertragen. Een eerder onderzoek van de Hollins University in Virginia ondersteunt deze bevindingen.

Lees ook: Wat leren kinderen via computer, apps en tv?

Verbannen? Welnee!

Betekent dit dan dat de tv of tablets meteen moeten worden verbannen? Natuurlijk niet, stellen de wetenschappers. Er zijn zat educatieve programma’s waar jouw kind wel degelijk iets van kan opsteken (en jij ondertussen snel even kunt koken of een boekje kunt lezen). Maar als de tv niet aan hoeft, laat ’m dan lekker uit.

Lees ook: Waarom buitenspelen belangrijk is

Bron: parentology.com – Beeld: Shutterstock