Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Aparte inzameling van luierafval voor recycling geïntroduceerd in Nederland

In Nederland bestaat 5 tot 8 procent van het huishoudelijk restafval uit wegwerpluiers. Dat moet anders, vinden verschillende partijen. Er zijn daarom plannen om luiers te scheiden van afval en ze vervolgens te recyclen. Dit zal nog even duren, maar de eerste stappen in de goede richting zijn in elk geval gezet.

Advertentie

Hoewel er alternatieven bestaan, zoals de wasbare luier, worden wegwerpluiers nog altijd het meest gebruikt. Daarom zijn de bedrijven Pampers, AEB, TerraCycle en FaterSMART een pilot gestart om luiers in te zamelen met innovatieve luierrecyclebakken. Het doel: leren hoe luierafval het beste ingezameld kan worden in samenwerking met ouders, retailers en gemeenten om zo in de toekomst de vieze luiers te kunnen recyclen.

Goed initiatief

Dat dit initiatief door ouders wordt aangemoedigd blijkt uit een recente peiling van Maurice de Hond. Maar liefst 70 procent van de jonge ouders zegt in de toekomst gebruik te zullen maken van de mogelijkheid om vieze wegwerpluiers apart in te leveren. En 82 procent geeft aan het niet erg te vinden om luierafval te scheiden van het andere afval. Voorlopig zijn het alleen 200 gezinnen met baby’s in Amsterdam Zuidoost en Oost die de luiers scheiden van het overige afval. Op tien verschillende locaties in deze wijken zijn speciale luierrecyclebakken geplaatst waar deze ouders de vieze luiers kunnen weggooien. Met de speciale Pampers Recycling app kunnen de ouders zien waar de dichtstbijzijnde bak staat en kunnen ze deze openen.

Luierrecyclingtechnologie

Als de proef afgelopen is, zal er uiteindelijk een machine worden gebouwd die de luiers gaat recyclen. Deze machine gebruikt hoge temperatuur en stoom onder druk om menselijke ontlasting te scheiden van de materialen: het steriliseert de producten en neutraliseert de geur. Een specifiek mechanisch systeem scheidt plastic, cellulose en super absorberend materiaal van elkaar. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe materialen mee te produceren. Zo wordt cellulose gebruikt voor de productie van stoffen tassen, super absorberend materiaal voor gebruik in verschillende vocht absorberende producten en plastic voor de productie van luieremmers of flessendoppen.

Arie Boomsma: ‘ik maak heel wat meters in de luiercategorie’

Arie Boomsma is, naast vader van Bobby en Mozes, ambassadeur van Pampers en betrokken bij dit initiatief. Wij stelden hem daarom wat ‘luiervragen’.

Foto: Gert Roersma

  1. Wie verschoont bij jullie thuis de meeste luiers? 
    ‘We houden het niet bij, maar ik denk dat ik dat ben hoor. Voordat ik de deur uitga, op de dagen dat ik werk, heb ik de nachtluier van Bobby afgedaan en meestal al twee luiers van Mozes verschoond. Rond etenstijd pak ik de draad weer op. En op de drie dagen dat ik thuis ben met de kinderen maak ik heel wat meters in die luiercategorie. Bobby heeft ze niet meer nodig, maar Mozes volop.’
  2. Heb je weleens een flinke luierfiasco meegemaakt?
    ‘Ja, joh. Wij hebben thuis op drie plaatsen commodes staan, zodat we die luiers snel kunnen verwisselen. Maar zelfs dan gebeurt het nog wel eens dat de luierdoekjes bij zo’n commode op zijn, en ik met Mozes op mijn arm op zoek moet naar een nieuw pak doekjes. Dat is tricky. Verder moest ik erg wennen aan het feit dat een jongetje in de eerste weken steevast plast als je hem verschoont. Alsof hij een akkertje sproeide. Ik vond een meisje toch makkelijker wat dat betreft, hoor.’
  3. Heb je nog een tip voor iedereen die een hekel heeft aan luiers verschonen?
    ‘Maak er een momentje van. Romy zingt vaak tijdens het verschonen. Ik doe spelletjes. Als je op die manier contact maakt met je kind tijdens zo’n standaardroutine, wordt het toch een bijzonder moment dat je deelt. Als ik een dag wat langer van huis ben, mis ik die momenten echt.’

Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu