Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

babynamentrends en voorspellingen 2020
door

Babynamen 2020: dit zijn de populairste namen en trends

Ben jij dit jaar uitgerekend en nog op zoek naar dé naam? Check dan vooral deze trends en voorspellingen. Zo kun je voorkomen dat je kind later met een naamgenootje in de klas zit of weet je juist zeker dat de naam van je kind helemaal 'on-trend' is.

Deze namen blijven hot

Dit jaar zijn de jongensnamen Noah, Finn, Sem, Liam en Levi en de meisjesnamen Emma, Sophie, Mila, Julia en Evi weer aan heel wat baby’s gegeven worden. Deze namen zijn de laatste jaren al enorm populair en nog lang niet op hun retour. Al is de kans groot dat ze niet meer in de top-10 van 2021 zullen voorkomen.

Advertentie

Lees ook: Dit waren de populairste namen in 2018

Nieuwe top-10?

Jongensnamen die dit jaar waarschijnlijk in de top-10 staan, zijn: James, Senn, Jace en Jurre. Bij de meisjes zijn de namen Bo, Guusje en Merel grote stijgers.

Wij voorspellen: dit worden de populairste babynamen in 2020

Kort maar krachtig

De trend om kinderen een korte, stoere naam te geven, is ook in 2020 gebleven. Steeds vaker kiezen ouders voor namen met twee, drie of vier letters. Zonder uitzondering bestaan deze namen allemaal uit één, maximaal twee lettergrepen.

Kort, korter, kortst: De leukste babynamen met 3 letters

Genderneutrale namen

Wist je vroeger zeker dat Beer op de klassenlijst een jongen was en Liv een meisje? Tegenwoordig kan je daar niet zo zeker meer van zijn. Steeds meer meisjes krijgen een naam die oorspronkelijk alleen aan jongens werd gegeven, zoals James, Bobby of Alex. Meer inspiratie nodig? Hier 30 jongensnaam voor stoere meisjes. Omgekeerd gebeurt het trouwens minder vaak, al zijn er jongens die Sanne en Anne heten.

Oer-Hollandse babynamen

De trend om je kind een oud-Hollandse naam te geven, zette in 2020 zeker door. Niet voor niets is de naam Saar een kanshebber om op de eerste plaats te eindigen. Ook meisjesnamen als Lotte, Fleur, Fien, Anne en Roos lijken steeds populairder te worden. Jongens krijgen in 2020 namen als Mees, Hugo, Bram, Thijs en Guus.

Inspiratie: 105x Hollandse babynamen die net iets origineler zijn

Dubbele voornamen

Deze trend hebben we nog niet teruggezien in de lijstjes met populaire namen en dat zal waarschijnlijk ook voor 2021 gelden. Toch wordt het geven van een dubbele voornaam steeds populairder. Misschien komt dat doordat steeds meer BN’ers hun kind de afgelopen jaren een dubbele voornaam gaven? Denk: Zara-Lizzy (Monica Geuze en Lars Veldwijk), Lola-Lily en Kiki-Kate (Nicolette van Dam), Ana-Sofia (Nicolette Kluijver) en Xess Xava (Yolanthe Cabau en Wesley Sneijder).

Bijzonder… 165 dubbele voornamen die echt aan kinderen werden gegeven

Vernoemen naar celeb

Niet alleen de namen van de kinderen van sterren blijken een bron van inspiratie, ook de namen van de celebs zelf. Zo is de naam Meghan de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2016 werd deze naam in Nederland nog aan geen enkel meisje gegeven en in 2018 opeens 27 keer. We zijn benieuwd of de naam Archie in 2020 ook in ons land opduikt. In de categorie sport ook een paar opvallende stijgers: de naam Lieke ging dankzij voetbalster Lieke Martens in twee jaar van plek 26 naar 15. En de naam Kjeld, van de schaatser, werd in 2018 vanuit het niets opeens aan 47 jongens gegeven.

Inspiratie nodig? 22 bijzondere babynamen van celebs

Beeld: Shutterstock