Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Deze ouders voeden hun kind niet genderneutraal op, maar gendercreatief

Hoewel de gender reveal party in opmars is, kiezen ook steeds meer ouders voor een genderneutrale opvoeding. Maar wat gebeurt er als je álle stereotyperingen van 'jongen' en 'meisje' loslaat? De Amerikaanse peuter Zoomer (2) gaat het ondervinden.

Advertentie

De ouders van de Amerikaanse Zoomer, Kyl en Brent Myer, hebben namelijk gekozen voor een genderneutrale of, zoals ze het zelf noemen, gendercreatieve opvoeding. Via Instagram en een blog geven ze een inkijkje in hun manier van opvoeden: Raising Zoomer. Hiermee hoopt het stel andere ouders die een dergelijke opvoedstijl overwegen te inspireren.

Zoomer is serious about UV protection. 🕶

Een bericht gedeeld door raising zoomer (@raisingzoomer) op

Beide werelden

Bij een genderneutrale opvoeding zijn de kleur roze, jurken en barbiepoppen niet alleen voorbehouden aan meisjes en hebben jongens niet het alleenrecht op auto’s, blauw en dinosaurussen. Het gaat erom dat een kind uit beide werelden iets meekrijgt. Zoomer is dan ook vrij in de keuze van kleding, speelgoed en eten (ja, ook dat kan blijkbaar genderneutraal).

Maar het Amerikaanse stel gaat nog een flinke stap verder. Zo weten alleen zij of Zoomer fysiek gezien een jongen of een meisje is. Ze vinden het aan Zoomer zelf om over een paar jaar te kiezen voor een geslacht. ‘Zo zal het de vrijheid hebben om een eigen identiteit te creëren, buiten de beperkingen en de verwachtingen om die het geslacht traditioneel aan kinderen oplegt’, menen ze. Tot die tijd spreken ze als het over Zoomer gaat ook niet over hun ‘zoon’ of ‘dochter’, maar over hun ‘theyby’.

Huishouden

De gendercreatieve opvoedstijl trekken Kyl en Brent ook door naar zichzelf. ‘We nemen een even groot deel op ons van de opvoeding en het huishouden. We gaan allebei werken, we koken allebei eten, we poetsen allebei en werken ook allebei in de tuin. Zoomer zal niet opgroeien met het idee dat bepaalde taken voor mannen zijn en andere taken voor vrouwen.’

Naar school

Of Zoomer zelf al weet heeft van de gendercreatieve opvoeding? Moeder Kyl denkt van niet. Ze verwacht dat als de leefwereld van de tweejarige peuter groter wordt, Zoomer het wel door zal krijgen. Vermoedelijk als ‘het’ naar school gaat. ‘Tegen die tijd zal Zoomer wel gekozen hebben hoe het verder moet.’

Dit verhaal heeft eerder op Ouders van Nu gestaan.

Beeld: Instagram

Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier