
Dit is waarom je kat dolgraag bij je baby ligt
Ben je zwanger en heb je een kat? Grote kans dat hij straks acuut verliefd is op je baby. Het zou dan ook zomaar kunnen dat je hem een keer aantreft in de wieg of box, terwijl hij lekker tegen je baby aan ligt te knorren. De meeste katten zijn namelijk stapelgek op baby's. Dit is waarom.
Sociaal en nieuwsgierig
Je kat mag dan weleens een blokje omgaan of een tukje doen op de vensterbank, het allergelukkigste is hij dicht bij jou of een van de andere gezinsleden. Tenminste als we de Amerikaanse katten- en hondentrainer Russell Hartstein mogen geloven. Dit komt volgens hem omdat katten al eeuwen samenleven met mensen en zo vergroeit met elkaar zijn geraakt. Een symbiotische relatie wordt dit genoemd. ‘Katten zijn sociale dieren en ze uiten hun gevoelens door te ruiken, te proeven, aan te raken.’ Oftewel: wordt er door de kat flink aan je baby gesnuffeld, likt hij hem en schurkt hij graag tegen je kind aan: dit is mogelijk een uiting van liefde.Mogelijk, want het kan ook alles te maken hebben met het nieuwsgierige karakter van katten, zegt Hartstein. ‘Een baby is nieuw, anders en interessant met zijn nieuwe geluidjes, luchtje, bewegingen en emoties. Veel katten willen daarom niets liever dan bij een baby in de buurt zijn.’ En dat melkluchtje uit de mond van je baby: ook dat vindt je kat waarschijnlijk onweerstaanbaar.
‘Dieren blijven onvoorspelbaar’
Als je kat niet jaloers is op de baby, maar hem zo’n beetje stalkt uit liefde, is dat natuurlijk heel schattig. Toch is het verstandig om altijd een oogje in het zeil te blijven houden, adviseert Hartstein. ‘Het is en blijft een dier. En hoe lief je kat ook is, dieren blijven onvoorspelbaar.’ Laat je kat en je baby dan ook nooit alleen, zorg dat de kat niet zomaar de babykamer in kan sluipen en houd je slapende baby in de gaten met een babymonitor, adviseert hij.
Tip: zo kies je het perfecte huisdier voor je gezin
Train je kat
Toch kun je niet altijd voorkomen dat je kat op een onbewaakt ogenblik de wieg induikt. Zo lang je kind niet allergisch is, kan dit niet zoveel kwaad. Zo is het een fabeltje dat katten de neiging hebben om baby’s te verstikken: 5 veelgehoorde fabels over katten en baby’s (en hoe het écht zit).
Wil je toch liever niet dat de kat bij je slapende baby gaat liggen? Net als honden zijn ook katten te trainen, volgens Hartstein. ‘Dat lukt niet door ze te straffen, maar wel door goed gedrag te belonen. Train je kat om niet in de wieg te gaan liggen, door hem te belonen met met een lekker hapje als hij in zijn eigen mandje of favoriete stoel gaat liggen. Gaat dat goed, stimuleer dan dat hij daar blijft liggen door daar iets lekkers te geven. Dan wordt de eigen mand de plek vanzelf favoriet in plaats van de wieg met die lekker warme baby.
Meer lezen: Allergisch voor katten, honden of andere huisdieren? Zo kom je daar achter
Bron: Romper, Beeld: Shutterstock