Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Experts waarschuwen: kleine kinderen zitten te lang achter schermen (en ouders zien het niet in)

'Ga lekker met je speelgoed spelen', hoor je jezelf al een paar keer zeggen. Je kind blijft zeuren en uiteindelijk geef je toe. Herkenbaar? Je bent absoluut niet de enige. Nederlandse kinderen tussen 0 en 6 jaar brengen te veel tijd door achter een scherm en dat is niet zonder gevolgen, waarschuwen experts.

Advertentie

De aantrekkingskracht van beeldschermen op kinderen is groot. De meeste kinderen vinden het moeilijk om zich ervan los te maken en veel ouders vinden het moeilijk om een grens te stellen. Maar die grens is wel belangrijk, want kinderen in Nederland brengen te veel tijd door achter een scherm volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Onvoldoende bewust

Dat kinderen zo lang en vaak achter een scherm zitten is volgens wetenschappers ongezond. Daarnaast zijn ouders zich hier onvoldoende bewust van. Dat blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek waarbij gekeken werd naar mediawijsheid onder ouders van kinderen tussen 0 en 6 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat ouders zich onvoldoende bewust zijn van de langetermijneffecten. Zo zet maar liefst driekwart van de ondervraagde ouders mediaopvoeding op de laatste plaats als ze moeten kiezen uit gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne. Veel ouders zien vooral de positieve effecten van mediagebruik, zoals betere taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Toch wijzen onderzoeken ook uit dat er een verband is tussen overmatig mediagebruik en problemen met gezondheid, zoals: overgewicht, bijziendheid en te weinig slaap. Te veel beeldschermtijd is geen goed idee, aldus de experts.

Beeldschermtijd: wat is gezond?

Er zijn geen harde regels voor schermtijd, maar er zijn wel wat algemene tips. Volgens onderzoek kunnen kinderen tot 2 jaar beter nog helemaal geen schermtijd krijgen. Voor hun ontwikkeling is bewegen, spelen en genoeg slapen het beste, en daar heeft een scherm geen goede invloed op. Vanaf 2 jaar kunnen kinderen steeds meer schermtijd aan, wat natuurlijk niet betekent dat zoveel schermtijd ook het beste is voor jouw kind. Zoveel beeldschermtijd kun je als uitgangspunt nemen per leeftijd.

Tips: omgaan met beeldschermtijd

Schermgebruik helemaal verbieden is niet haalbaar maar minderen kan vaak wel. Daarom tot slot alle tips op een rij:

Lees meer: Moeder deelt slimme hack om schermtijd te verminderen

Advertentie
 1.  Maak duidelijke afspraken
  Tot je kind een jaar of 6, 7 is, bepaal jij hoeveel minuten schermtijd bij hem past. Is hij wat ouder, maak dan samen afspraken. Maak hierbij onderscheid tussen recreatieve schermtijd en tijd die hij nodig heeft om bijvoorbeeld iets op te zoeken voor school. Schrijf de afspraken op en wijs erop als je kind eronderuit probeert te komen.
 2. Wees consequent
  Of je de tijd nu bijhoudt via de spelcomputer, op je telefoon of met een kookwekker, zorg dat je weet hoe lang je kind met een beeldscherm bezig is. Houd hem aan de afspraak als de tijd om is.
 3. Pas de regels aan als ze niet werken
  Evalueer de regels zo nu en dan en stel ze bij zodat ze bij de leeftijd van je kind passen. Zo blijven jullie er ook over in gesprek.
 4. Waar en wanneer
  Naast een tijdslimiet kun je ook met je kind afspreken wanneer hij op een beeldscherm mag, bijvoorbeeld net na school of voor het eten. Zorg dat hij tot een jaar of 12 bij jou in de buurt op een scherm zit, zodat je een beetje in de gaten kunt houden wat hij doet. Ziet hij iets engs? Praat erover. Wordt hij moe? Stimuleer hem om iets anders te gaan doen.
 5. Zorg voor nuttige schermtijd
  Geef hem educatieve apps en spelletjes die passen bij zijn leeftijd. Ook zijn er genoeg leerzame kinderprogramma’s op de tablet of tv. Verliest je kind zijn aandacht, zet het dan uit. Laat het beeldscherm geen behang worden.
 6. Kijk samen
  Kijk tot je kind een jaar of 8 is regelmatig mee of doe samen een online spelletje. Zo kun je met hem praten over wat hij ziet en dingen uitleggen als het nodig is. Het is ook leuk om te zien hoe handig je kind al is met een tablet, smartphone of computer.
 7. Let op je houding
  Toon oprechte interesse in het online gedrag van je kind, net zoals je vraagt naar zijn dag op school. Hoe was het gamen, wat zag hij op Tik Tok? Vindt hij een youtuber heel grappig, maar snap jij de lol niet? Probeer niet negatief te reageren. Dan vertelt hij je straks misschien niet meer wat hij online meemaakt, of gaat hij dingen stiekem kijken.
 8. Geef het goede voorbeeld
  Kinderen nemen het gedrag van hun ouders over. Leg je telefoon dus weg als je kind in de buurt is of tijdens het eten. En moet je er niet aan denken dat jouw kind straks zit te appen op de fiets? Doe het dan zelf ook niet.

Lees ook: Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

Bron: NOS Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier