Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kerst schoonfamilie
door

Zó overleef je de feestdagen met je schoonfamilie

Veel mensen kunnen prima door één deur met hun schoonfamilie. Hoor jij daar niet bij? En zie je nu al op tegen de naderende verplichte 'gezelligheid'? Deze tips geven houvast.

Advertentie

Schoonouders zijn er natuurlijk in veel soorten en maten, maar we laten de leuke varianten hier even buiten beschouwing. Als jij niet met ze kunt opschieten, horen ze vast in een van de onderstaande categorieën. Geen nood, we geven er een handleiding bij.

Schoonouders die zich óveral mee bemoeien

De geërgerde blikken als je kind op de iPad mag. Het eeuwige commentaar als je vindt dat ze genoeg hebben gesnoept (‘Láát ze toch, het is feest.’). Hebben je schoonouders al-tijd een mening over jouw manier van opvoeden? Zet je dan maar vast schrap voor een nieuwe stortvloed aan ‘goedbedoelde’ adviezen, want die krijg je deze kerst geheid. Hoe verleidelijk het ook is om ze toe te snauwen dat jíj hun kleinkind hebt gebaard en dat jíj hem opvoedt… hou je in. De sfeer is de rest van de avond om te snijden en dat is ook niet goed voor je hart. Zeg iets als: ‘Bedankt dat je het beste wilt voor mijn kind. Dat betekent heel veel voor mij. Maar geen zorgen, op mijn manier komt ’t ook wel goed met hem.’

Lees ook: Hoeveel zeggenschap hebben grootouders in de opvoeding? Dit zijn de do’s en dont’s

Schoonouders die jou niet goed genoeg vinden

Oké, je bent met hun kind getrouwd. Maar als zij een schoondochter hadden mogen kiezen, was je het never nooit geworden. En dat laten ze je fijntjes merken ook. ‘Cranberrysaus uit een potje? Dat maken wij altijd zelf.’ ‘Wat een gewaagde jurk voor kerst. Maar ja, alles kan tegenwoordig, hè.’ ‘Heb je het gourmetstel vorig jaar wel schoongemaakt? Het oogt vettig.’ Leg je erbij neer: je kunt het nooit goed doen bij deze mensen. Daar kun je je over opwinden, maar daar heb je vooral jezelf mee. Adem in, adem uit, glimlach beleefd en besef dat hun zoon en jullie kinderen jou de leukste, liefste en mooiste vinden. Daar gaat het om. Het is maar één avond, die is zo voorbij en als je het écht niet meer trekt… bedenk je alvast wat je met hun zoon gaat doen als zij na het diner zijn vertrokken. Iets met de overgebleven chocoladesaus, of zo.

Meer lezen: 7 herkenbare kerstuitdagingen voor ouders mét oplossing

Advertentie

Kerst met de schoonfamilie: wel of niet samen vieren?

Optie 1: vier geen kerst met je schoonouders als je zeker weet dat het alleen maar een drama kan worden. Stress en ruzie, dat gun je je kinderen ook niet. Maar… de eerste optie is wél gelijk de laatste. Doe dit alleen in het ergste geval. Het blijven de ouders van je partner en de opa en oma van je kinderen. Strijk als het even kan je hand over je hart en maak er het beste van.

Optie 2: vier het bij je schoonouders, maar spreek van tevoren met je partner een teken af dat aangeeft dat je het feest wilt beëindigen. Merk je dat de spanning erg oploopt en voel je dat het gaat escaleren, dan zet je het teken in en gaan jullie naar huis. Jammer dan, maar zo voorkom je erger. En dan heb je het toch geprobeerd.

Optie 3: ga met ze lunchen of alleen op de koffie. Als er zoveel spanningen zijn, moeten jullie elkaar een lange avond aan tafel niet aandoen. Door kort af te spreken kunnen je kinderen toch kerst vieren met hun opa en oma. Je kinderen kunnen er tenslotte niks aan doen.

Extra tips

  • Je schoonfamilie heb je niet voor het kiezen, en andersom geldt hetzelfde. Maar je kunt wel leren elkaar te waarderen. Wees altijd respectvol en accepteer jullie verschillen. Gun je kinderen hun grootouders en probeer blij te zijn met de band die zij met ze hebben.
  • Zorg dat jij en je partner altijd een team zijn. Het laatste wat je wilt is dat jullie er ruzie om krijgen. Zeg er iets van als zijn ouders écht te ver gaan, maar slik kleine ergernissen in. Pick your battles, zeggen ze zo mooi in het Engels. En ook altijd een slimme strategie: kill them with kindness. Blijf supervriendelijk tegen je schoonouders, ook al kook je vanbinnen. Zo geef jij het goede voorbeeld en ziet je partner dat ze helemaal geen reden hebben om lelijk tegen je te doen. Heb je toch gewonnen 😉

Lees ook: Kerst met kinderen, zo voorkom je stress

Bron: Popsugar – Beeld: GettyImages


Advertentie