Voor oudersRegelen

Geen geld voor schoolspullen voor je kind: hier kun je terecht

Geen geld voor schoolspullen voor je kind, hier kun je terecht Getty Images
Getty Images
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Door de inflatie kost het steeds meer gezinnen moeite om het hoofd boven water te houden. Wat kun je als ouder doen als je geen geld hebt voor een kinderfiets, gymschoenen of nieuwe laptop voor je kind? Bij de volgende organisaties kun je terecht voor financiële steun voor schoolspullen voor je kind.

Lees ook: Kun je de sport of hobby van je kind niet betalen? Het Jeugdfonds kan helpen

Sam& voor alle kinderen

Bij het samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen (Sam&) bestaande uit Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp, kun je als ouder zelf een aanvraag doen. Dit kan voor schoolspullen, maar ook voor zwem-, dans-, muziek- of sportles, een uitje of een verjaardagsbox. Je kunt gemakkelijk een aanvraag doen voor meerdere kinderen uit je gezin.

Lees verder onder de advertentie

Sam& zorgt ervoor dat jouw aanvraag bij de juiste organisatie terechtkomt. Je komt in aanmerking als je bijvoorbeeld een uitkering hebt of in de bijstand zit. Ook bijvoorbeeld werkende ouders met een laag inkomen of schulden en zzp'ers met weinig werk kunnen een aanvraag doen. Daarnaast kunnen 'intermediairs' een aanvraag doen bij Sam&, zoals leerkrachten, schuldhulpverleners, wijkteams, jeugdhulpverleners en huisartsen.

Lees ook: 10 tips om geld te besparen tijdens en na de zwangerschap

Stichting Leergeld

Ook bij Stichting Leergeld zelf kun je als ouder aankloppen voor financiële steun. Zij bieden bijvoorbeeld hulp bij het kopen van schoolspullen zoals schriften, laptop of computer. Of vervoer om mee naar school te gaan, zoals een fiets. Een exact bedrag is hier niet aan te verbinden, dat verschilt per gezin en situatie. De stichting heeft 111 lokale afdelingen, die actief zijn in 75 Nederlandse gemeenten. Doorgaans ligt de inkomensgrens om voor ondersteuning in aanmerking te komen rond de 120 procent van het bijstandsniveau, maar dat kan lokaal afwijken. De stichting probeert zo veel mogelijk maatwerk te bieden.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Vrijwillige ouderbijdrage niet betaald? Kind mag gewoon mee op schoolreis

Aanvraag door een tussenpersoon

Dan zijn er ook nog organisaties waarbij alleen intermediairs voor ouders aanvragen mogen doen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het Nationaal Fonds Kinderhulp. ,,Ouders kunnen niet zelf bij ons een aanvraag doen, dat gaat altijd via een tussenpersoon zoals een bewindvoerder of schuldhulpverlener of de school", zegt Irene Boersma, communicatiemanager bij Kinderhulp.

,,Zij kunnen dan helpen met het kopen van schoolspullen zoals een fiets of een laptop. Deze tussenpersoon koopt deze spullen voor de kinderen, of de ouders ontvangen het geld en kopen de spullen zelf." Scholen kunnen ook financiële hulp aanvragen voor schoolspullen bij onder meer het Jeugdeducatiefonds.

Lees verder onder de advertentie

Vraag zo snel mogelijk om hulp

Heb je moeite met het betalen van schoolspullen voor je kind, geef het dan altijd aan bij de school, adviseert Karin Radstaak, woordvoerder van het Nibud. ,,Het is fijn als de leraar er weet van heeft waarom jouw kind geen laptop heeft. Dat kan heel vervelend zijn voor een kind. Als de leraar weet hoe het zit, staat het kind er niet alleen voor."

Neem bij geldproblemen verder zo snel mogelijk contact op met de gemeente, vervolgt ze. ,,Zij kunnen je in contact brengen met iemand die je ondersteuning biedt, helpt te budgetteren en keuzes te maken. Soms wachten mensen jaren met het inroepen van hulp en dan zitten ze in diepe narigheid. Doe het, vraag op tijd om hulp. Het ligt niet aan jou. Er zijn nu heel veel mensen die het moeilijk hebben."

Lees ook: 5x besparen op verzekeringen

Lees verder onder de advertentie

Weg met de schaamte

Het is een grote stap om hulp te vragen, benadrukt ook Boersma van Kinderhulp. ,,Maar het is enorm belangrijk om te doen. In het begin zijn de financiële problemen vaak nog redelijk eenvoudig op te lossen. Maar als je vijf jaar wacht met het vragen van hulp, zijn de problemen meestal veel groter geworden en zijn ze niet meer zo gemakkelijk op te lossen. Gelukkig praten mensen tegenwoordig wel meer met anderen over hun financiële situatie. Ik hoop dat deze tijd een keerpunt is. Dat de schaamte ervan afgaat en dat mensen eerder om hulp durven te vragen."

Bronnen: Sam&, Stichting Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdeducatiefonds