Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby heeft dikke jas aan want het is ijskoud
door

Goed om te weten: zo bescherm je je baby tegen de kou

Baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Het is daarom belangrijk je baby extra goed te beschermen in de winter, zeker op een koude dag of als je bijvoorbeeld op wintersport gaat. Maar hoe doe je dat en hoe weet je of je baby het wel warm genoeg heeft?

Advertentie

Zo check je of je baby het warm genoeg heeft

Bij een baby kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm of juist te koud heeft heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het warm genoeg. Een zwetende baby heeft het té warm. De handjes van je baby mogen best een beetje koud aanvoelen, dit wil niet meteen zeggen dat hij het ook koud heeft.

Als je twijfelt kun je altijd even je baby temperaturen. Zowel bij baby’s als volwassenen hoort de lichaamstemperatuur tussen de 36,5°C en 37,5°C te liggen. Als de temperatuur boven de 38°C komt dan heeft je baby koorts.

Meer weten? Alles over de temperatuur van je baby

De juiste kleding voor buiten

Als het echt héél koud is en er een harde wind waait, is het meestal niet verstandig om naar buiten te gaan. Wind in combinatie met vorst kan namelijk veel kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft. Kan het niet anders? Zorg ervoor dat je niet te lang buiten bent. En hou er rekening mee dat je zelf in beweging bent, maar dat je baby stil ligt en hierdoor sneller afkoelt. Kleed hem daarom warm aan. Ga voor laagjes, dan kun je altijd iets aan of uittrekken. Je kunt de kinderwagen ook even voorverwarmen met een kruik.

Advertentie

Lees ook: 11 slimme trucs om te zorgen dat je kind het minder koud heeft

Handige winteritems voor je baby

  1. Skipakken

    Ga je op vakantie naar een wintersportgebied of ben je bang dat je baby het buiten koud krijgt op een winterse dag? Een winterpak of skipak is dan een uitkomst. Ga voor een waterafstotend exemplaar of een van fleece. Door de diagonale rits hijs je je kind er makkelijk in (en uit). Tip: je kunt een skipak gerust een beetje op de groei kopen, dan kan hij een tijdje mee.

  2. Voetenzakken

    Een voetenzak is een speciale slaapzak voor in de kinderwagen, buggy of autostoel. In het winterseizoen beschermt een voetenzak je baby tegen de kou. De keuze is reuze: je kunt een voetenzak kopen die bij je kinderwagen past (zoals Joolz of Bugaboo) of kies voor een vrolijke print.

    Advertentie
  3. Onderkleding

    Al een skipak aangeschaft? Mooi, dan is je kind bijna klaar voor de winterpret. Met een fijne legging of een lekkere wollen romper eronder creëer je wel dat extra laagje, maar behoudt je baby ook zijn bewegingsvrijheid.

  4. Accessoires

    Sjaals, mutsen en wanten: accessoires die niet mogen ontbreken in de wintergarderobe. We hebben een aantal praktische items op een rij gezet, van een sjaal met een handige doorsteeklus tot wanten van merinowol, die zacht zijn én niet kriebelen. Zet je baby als het buiten koud is natuurlijk altijd een mutsje op. Zo verliest hij minder warmte.

  5. In de kinderwagen

    Ga je ergens lopend naartoe met je baby? Zorg ervoor dat je een regenhoes meeneemt en de kap van de kinderwagen omhoog zet om je baby te beschermen tegen de koude wind. Je kunt ook denken aan een warme schapenvacht die zich naar het lichaam van je kind vormt en een fijne reisdeken. Ga je winkelen? Hou dan rekening met temperatuurwisselingen. Rits als je ergens binnenloopt altijd even het jasje of de voetenzak open om te zorgen dat je baby het niet te heet krijgt.

TOG-waarde

Items zoals voetenzakken en slaapzakken, hebben een TOG-waarde. TOG is de afkorting van Thermal Overall Grade. Deze richtlijn toont aan in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Vooral de nachten kunnen de temperaturen flink dalen, zo kan je baby beter slapen tijdens de koude winternachten, maar let op voor warmtestuwing. Meer weten? Lees hier meer over de TOG-waarde.

In de auto

Blijf als je baby dik is aangekleed goed op temperatuurverschillen letten. Zet je je baby in de maxi-cosi in een verwarmde auto en doe zijn jas uit. Ook als je een ouder kind hebt, moet je hem zonder jas in zijn autostoeltje zetten. Doe je dit niet, dan kan dit heel gevaarlijk zijn. Lees hier hoe dit zit. Je kunt natuurlijk wel een dekentje over zijn middel en benen leggen.

Babyhuid beschermen

Het huidje van je baby is supergevoelig en moet dan ook goed worden beschermd tegen de kou. Smeer daarom de huid van je baby voordat je naar buiten gaat in met een vette babycrème. Let er wel op dat de crème niet op waterbasis is: bij koud weer bevriest dit namelijk. Gaat je baby in de winter in bad, doe dan wat speciale badolie in het water. Zo droogt het huidje van je baby niet uit.

Extra tips

  • Gebruik warmwaterkruiken en warmtedekens alleen om het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen. Haal ze weg voordat je je baby erin legt.
  • Je hoeft je baby binnen geen muts op te doen: dit is alleen nodig bij pasgeboren baby’s.
  • Probeer het badderen in de winter zoveel mogelijk te beperken. Zo voorkom je uitdroging van de tere babyhuid. Twee of drie keer in de week is voldoende. Voeg altijd badolie toe aan het water, zo voorkom je dat de huid uitdroogt.
  • Geef je baby een schone luier voordat je naar buiten gaat. Zo is de kans kleiner dat je al die lagen kleding af moet gaan pellen als je ergens bent.
  • Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Juist als het koud is, kun je snel uitdrogen.
  • Maak je tijdens het wandelen een praatje? Draai de kinderwagen dan zo dat je baby geen last heeft van de wind.
  • Blijf goed op temperatuurverschillen letten. En voel regelmatig aan het nekje van je baby om te checken of hij het niet te warm of koud heeft.

Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier