Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Goed om te weten: zo bescherm je je baby tegen de kou

Baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Het is daarom belangrijk je baby extra goed te beschermen in de winter, zeker als het vriest en je met hem naar buiten gaat. Maar hoe doe je dat en hoe weet je of je baby het wel warm genoeg heeft?

Zo check je of je baby het warm genoeg heeft

Bij een baby kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm of juist te koud heeft heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het warm genoeg. Een zwetende baby heeft het té warm. De handjes van je baby mogen best een beetje koud aanvoelen, dit wil niet meteen zeggen dat hij het ook koud heeft. Als je twijfelt kun je altijd even je baby temperaturen. Zowel bij baby’s als volwassenen hoort de lichaamstemperatuur tussen de 36,5°C en 37,5°C te liggen. Als de temperatuur boven de 38°C komt dan heeft je baby koorts. Twijfel je over de juiste slaapzak ’s nachts: dit zijn de warmste winterslaapzakken voor kinderen

Advertentie

De juiste kleding voor buiten

Als het echt héél koud is en er een harde wind waait, is het meestal niet verstandig om naar buiten te gaan. Wind in combinatie met vorst kan namelijk veel kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft. Kan het niet anders? Zorg ervoor dat je niet te lang buiten bent. En hou er rekening mee dat je zelf in beweging bent, maar dat je baby stil ligt en hierdoor sneller afkoelt. Kleed hem daarom lekker warm aan. Ga voor laagjes, dan kun je altijd iets aan of uittrekken. Denk aan een romper met lange mouwen, een lange broek en een vestje en sokjes of slofjes. Zorg verder dat je baby in een warme kinderwagen ligt met een dekentje of slaapzakje of een warm jasje of (ski)pak aanheeft. Je kunt de kinderwagen ook even voorverwarmen met een kruik. Zet je baby als het buiten koud is altijd een mutsje op. Zo verliest hij minder warmte.

Lees ook: 11 slimme trucs om te zorgen dat je kind het minder koud heeft

In de auto

Blijf als je baby dik is aangekleed goed op temperatuurverschillen letten. Zet je je baby in de maxi-cosi in een verwarmde auto en doe zijn jas uit. Ook als je een ouder kind hebt, moet je hem zonder jas in zijn autostoeltje zetten. Doe je dit niet, dan kan dit heel gevaarlijk zijn. Lees hier hoe dit zit. Je kunt natuurlijk wel een dekentje over zijn middel en benen leggen.

Babyhuid beschermen

Het huidje van je baby is supergevoelig en moet dan ook goed worden beschermd tegen de kou. Smeer daarom de huid van je baby voordat je naar buiten gaat in met een vette babycrème. Let er wel op dat de crème niet op waterbasis is: bij koud weer bevriest dit namelijk. Gaat je baby in de winter in bad, doe dan wat speciale badolie in het water. Zo droogt het huidje van je baby niet uit.

In de kinderwagen

Een warme voetenzak is in de winter een must, bijvoorbeeld deze van Koeka. Moet je ergens lopend naartoe met je baby of wil je even een blokje om ondanks de flinke kou? Zorg ervoor dat je de kap van de kinderwagen altijd omhoog zet om je baby te beschermen tegen de koude wind. Neem ook altijd voor de zekerheid de regenhoes mee. Ga je winkelen? Hou dan rekening met temperatuurwisselingen. Rits als je ergens binnenloopt altijd even het jas of de voetenzak open om te zorgen dat je baby het niet te heet krijgt.

Extra tips

  • Gebruik warmwaterkruiken en warmtedekens alleen om het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen. Haal ze weg voordat je je baby erin legt.
  • Je hoeft je baby binnen geen muts op te doen: dit is alleen nodig bij pasgeboren baby’s.
  • Probeer het badderen in de winter zoveel mogelijk te beperken. Zo voorkom je uitdroging van de tere babyhuid. Twee of drie keer in de week is voldoende. Voeg altijd badolie toe aan het water, zo voorkom je dat de huid uitdroogt.
  • Geef je baby een schone luier voordat je naar buiten gaat. Zo is de kans kleiner dat je al die lagen kleding af moet gaan pellen als je ergens bent.
  • Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Juist als het koud is, kun je snel uitdrogen.
  • Maak je tijdens het wandelen een praatje? Draai de kinderwagen dan zo dat je baby geen last heeft van de wind.
  • Blijf goed op temperatuurverschillen letten. En voel regelmatig aan het nekje van je baby om te checken of hij het niet te warm of koud heeft.

Beeld: Shutterstock