Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Goedkopere kinderopvang op rustige dagen? Zo denken ouders erover

Volgens minister Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan de kinderopvang op rustige dagen, zoals de woensdag en vrijdag, goedkoper. Ook wil de minister dat nieuwkomers aan de slag kunnen op opvanglocaties. Hoe denken ouders hierover?

Advertentie

Het zijn voor ouders geen fijne tijden: de personeelstekorten in de kinderopvang zijn hoog, de instroom vlakt af en de wachtlijsten nemen toe. Het kabinet komt daarom met een reeks maatregelen om de sector te verlichten, zoals goedkopere opvang op woensdag en vrijdag of extra activiteiten op die dagen.

Ouders verleiden

Op woensdag en vrijdag wordt minder opvang afgenomen, doordat veel mensen dan hun parttimedag hebben en schooldagen korter zijn. Met de nieuwe maatregel wil het kabinet ouders verleiden om opvang af te nemen op deze dagen. Maar zitten ouders hier wel op te wachten? Wij legden de volgende stelling voor aan onze volgers: als de kinderopvang op rustige dagen goedkoper wordt, ga ik daar gebruik van maken.

Kritische ouders

Op de stelling antwoordde 47% (426 stemmen) van de ouders ‘ja’. 53% (479 stemmen) van de ouders stemde ‘nee’. Veel ouders lopen tegen hetzelfde struikelblok aan: bestaan ‘rustige’ dagen nog wel? ‘Ik zou kiezen voor een goedkopere dag áls er überhaupt nog een rustige dag bestaat op de opvang. Hier in Apeldoorn bestaat dat al niet meer’, aldus een ouder.

Meer ouders zijn kritisch: ‘Rustig? Onze opvang zit al vol op vrijdag, hoor. Woensdag nog net niet, maar ook dat scheelt niet veel meer.’ Een ander stelt de vraag: ‘Als je op dinsdag geen pedagogisch medewerker hebt, heb je niet opeens woensdag of vrijdag die medewerker wel. Of gaan de ministers dan zelf in de kinderopvang werken?’

Advertentie

Meer maatregelen

Veel ouders trekken dus in twijfel of de oplossing daadwerkelijk ligt bij het goedkoper maken van de ‘rustige’ dagen. Daarom komt minister Gennip met nog een aantal maatregelen:

  •  Ze verlengt de eerdere maatregel waarbij beroepskrachten in opleiding voor 50 procent mogen meetellen in de dagelijkse formatie tot 1 juli 2024.
  • Ze kijkt naar mogelijkheden om de zij-instroom richting de kinderopvang te stimuleren, iets waar de sector zelf al langere tijd mee bezig is.
  • Daarnaast wil het kabinet de regels in de kinderopvang versoepelen, zodat de werkdruk voor bestaand personeel afneemt.

Ongediplomeerde krachten

Wij legden ouders verder de volgende stelling voor: Ongediplomeerde krachten die kleine taken overnemen van de pedagogisch geschoolde medewerkers op de crèche om wat te doen aan het personeelstekort? Prima! Hier stemde een grote meerderheid, 73% (843 mensen), op ‘ja’. Dit betekent dat ouders bereid zijn mee te werken aan het versoepelen van de regels. ‘We kunnen alleen maar hopen dat we hierdoor meer plek creëren en de werkdruk afneemt’, aldus een volger.

Bron: AD, Instagrampagina Ouders van NuBeeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier