Zwanger

Hoe ontstaat een navelbreuk of uitpuilende navel tijdens de zwangerschap?

Getty Images
Getty Images
Leestijd 2 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
karlijn draaisma
Karlijn Draaisma
Verloskundige
Lees verder onder de advertentie

Als je buik flink groeit tijdens de zwangerschap, kan er zoveel druk van binnenuit op de buikwand komen te staan dat je navel gaat uitpuilen.

Als je navel naar buiten 'plopt' tijdens de eerste zwangerschap, gebeurt dat meestal in het eind van het tweede of in het derde trimester van de zwangerschap. Ben je al eerder zwanger geweest of zwanger van een tweeling, dan kan het bij een volgende zwangerschap al eerder gebeuren omdat je lichaam een zogenaamd spiergeheugen heeft of je buik heel hard groeit.

Lees ook: Buikband als ondersteuning van de zwangere buik

Niet bij iedereen

Maar zeker niet iedereen krijgt een uitpuilende navel. 'Of een zwangere die krijgt heeft onder meer te maken met de anatomie van de navel', zegt verloskundige en Ouders van Nu-expert Karlijn Draaisma. 'Daarnaast hangt het af van de grootte van de buik. Hoe groter de buik, hoe groter de kans op een uitpuilende navel.'

Er zijn ook zwangeren waarbij de navel niet uitpuilt, maar juist dieper of platter lijkt te worden. Maak je dus geen zorgen als jouw navel er anders uitziet dan die van andere zwangeren. Het betekent niet dat er iets mis is met je baby of je buik. Het is nou eenmaal zo dat het lichaam van iedere moeder en elke zwangerschap anders is.

Lees ook:
Navelbreuk bij je baby: wat te doen?

Lees verder onder de advertentie

Onschuldig

'Plopt' je navel naar buiten, dan kan dat gevoelig zijn omdat de huid hier dunner is geworden, weet Karlijn. 'Maar meestal doet het geen pijn.'

Een uitpuilende navel is dan ook niet iets om extra in de gaten te houden. Karlijn: 'Wel kan het zinvol zijn om de buikspieren niet te veel te gebruiken zodra je buik groter wordt. Hiermee verklein je de kans op een navelbreuk'.

Het komt goed

Of je het nou een leuk gezicht vindt of niet: een 'geplopte navel' is niet here to stay. Als je buik na de bevalling kleiner wordt doordat je baarmoeder weer de normale maat krijgt, zal je navel ook weer zijn oude vorm aannemen.

Lees verder onder de advertentie

Is je navel een paar maanden na de bevalling nog niet terug in zijn oude vorm? Dan zou het kunnen dat je een navelbreuk of diastase hebt opgelopen. Laat dit dan controleren door je verloskundige, huisarts of door een bekkenfysiotherapeut.

Lees ook: Diastaseklachten: wat als de ruimte tussen je buikspieren niet weggaat?

Lees verder onder de advertentie