Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer’

Kinderen die vaak buitenspelen staan sterker in hun schoenen: ze zijn beter in het oplossen van conflicten en herkennen emoties van speelmaatjes beter. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten in Leiden en Lissabon.

Advertentie

Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar wordt steeds minder vaak gedaan. Onderzoekers willen nu dat kinderen meer tijd krijgen om vrij buiten te spelen.

Sensoren

Om het belang van het ‘vrije spelen’ aan te tonen,  werd er gebruik gemaakt van gps-systemen. Een groep van 73 kleuters kreeg sensoren opgeplakt tijdens het buitenspelen. Zo konden de onderzoekers precies volgen wie met wie speelde, hoeveel wisselende contacten de kinderen hadden en hoe lang ze met elkaar optrokken.

Sociale vaardigheden

De onderzoekers kwamen erachter dat het speelgedrag van deze kinderen iets zegt over hun sociale vaardigheden. Kleuters die voor langere tijd in een klein groepje spelen zijn bijvoorbeeld heel sociaal. ‘Ze hebben diepere contacten met elkaar, worden meer gezien als individu en kunnen zichzelf zijn zonder meteen te worden gecorrigeerd’, vertelt onderzoeker Carolien Rieffe van de Universiteit Leiden aan het AD.

LEES OOK: Waarom buitenspelen goed is

Toepassen van rollenspel

Kleuters die vaak alleen op het schoolplein stonden bleken meer moeite te hebben met het inschatten van de emoties van hun klasgenoten. Rieffe: ‘Ze komen aan de zijlijn te staan, omdat ze de andere kinderen niet goed begrijpen.’ Leraren kunnen die leerlingen helpen om al op jonge leeftijd beter te leren emoties te herkennen, bijvoorbeeld met rollenspellen.

Advertentie

Videobeelden en vragenlijsten

Het is voor het eerst dat het spelgedrag van kinderen met data is vastgelegd. Het voordeel hiervan is dat kinderen tijdens hun spel niet worden gehinderd door observerende onderzoekers op het schoolplein. Rieffe:  ‘Die kinderen wilden de zenders eerst niet op. Totdat we zeiden dat het medailles waren. Toen stonden ze te dringen.’ Om de effecten op de sociale vaardigheden en het soort spel van de kleuters in kaart te kunnen brengen, volgden de onderzoekers de kinderen ook met videobeelden en lieten ze de leraar vragen invullen.

LEES OOK: Veilig buitenspelen in 8 stappen

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Het AD – Foto: Shutterstock


Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu