Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder en dochter
door

8x handige vragen aan je kind na zijn eerste schooldag

Een eerste schooldag is voor je kind best spannend en vermoeiend. Als hij daarna afgepeigerd thuiskomt, wil jij vast graag weten hoe zijn dag is geweest. Maar lang niet ieder kind vertelt uit zichzelf over zijn belevenissen. Deze acht vragen en opmerkingen kunnen je helpen om met je kind over zijn eerste schooldag te praten.

Advertentie
 1. ‘Vertel eens, hoe was je dag?’

  Als je deze open vraag aan je kind stelt, zal hij waarschijnlijk wat langer moeten nadenken voordat hij antwoord geeft. Misschien vertelt hij je eerst wat er niet zo goed ging. Door samen een opsomming te maken, leert je kind na te denken over alle dingen die hij vandaag heeft meegemaakt. Ook leert hij dat hij je alles kan vertellen, de leuke en minder leuke dingen die op school gebeuren. Vindt je kind het lastig om een antwoord te geven op zo’n open vraag, stap dan over op één van onderstaande vragen.

  Lees meer: De eerste schooldag van je kind, hoe gaat dat in de klas?

 2. ‘Waar ben je vandaag het meest trots op?’

  Misschien ben jij vooral hartstikke trots op het feit dat je kind voor het eerst naar school is gegaan. Maar hoe zit het met je kind zelf? Misschien noemt hij wel een paar dingen op. Bespreek ze allemaal en laat je kind kiezen waar hij het meest trots op is.

 3. ‘Heb je iets nieuws geleerd? Vertel!’

  Vraag aan je kind of hij iets nieuws heeft geleerd op school. Door deze vraag te stellen, toon je belangstelling. Heeft je kind een nieuw verhaal gehoord, een nieuw knutselwerkje gemaakt of in een nieuwe speelhoek gespeeld? Door deze vraag te stellen, kun je een luisterend oor voor hem zijn. Je hoeft als ouder niet altijd advies te geven.

  Advertentie

  Lees meer: Termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat

 4. ‘Ik ben trots op je!’

  Zo’n eerste schooldag kan veel indruk maken op je kind. Opeens is hij weer de jongste en misschien ook wel de kleinste in de groep. Wie worden zijn nieuwe vriendjes en vriendinnetjes? Ook het dagritme zal er anders uitzien. Kortom: hij moet zijn draai nog vinden en dat kan hem onzeker maken. Je kunt je kind aanmoedigen door regelmatig te zeggen hoe trots je op hem bent.

 5. ‘Waar werd je blij van en wat vond je minder leuk?’

  Door samen de dag nog eens door te nemen, geef je je kind de kans te vertellen waar hij blij van werd. Heeft hij een mooie tekening gemaakt in de klas? Dan koppelt hij dat positieve moment aan school. Door ook te praten over de minder leuke dingen op een dag leert je kind dat niet alles altijd even leuk is.

  Lees meer: Nieuw schooljaar: 7 tips voor een ontspannen start

  Advertentie
 6. ‘Wat goed dat je je best doet!’

  Nieuwe dingen leren gaat met vallen en opstaan. Laat je kind weten dat je het knap van hem vindt als hij goed zijn best doet. Zo leert hij dat je hem steunt, ook als dingen niet in één keer lukken.

 7. ‘Wat is je doel voor morgen?’

  Dit klinkt misschien een beetje zwaar, maar je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of je kind morgen weer in de bouwhoek gaat spelen. ‘Ga je weer proberen om die ene toren te maken?’ Je kind leert met uitdagingen omgaan en bovendien heeft hij iets om naar uit te kijken.

 8. ‘Als je me nodig hebt, ben ik er voor je!’

  Misschien wel het allerbelangrijkste wat je tegen je kind kunt zeggen, toch?!

  Lees meer: 10 tips: zo krijg je je kind op tijd op school

Bron: mother.ly / Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Klaar voor het najaar (schoenen)

kleertjes.com

Klaar voor het najaar

Lopen, rennen en spelen
Kies de juiste schoen