Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Je kind op tijd inschrijven voor zwemles: 'Veel wachtlijsten van ruim een jaar'

Gaat jouw kind richting de vier of vijf jaar? Dan heb je vast al eens aan gedacht om hem op zwemles te zetten. Inschrijven kan al vanaf 4 jaar, maar inmiddels stromen de aanmeldingen binnen en werken veel zwembaden met een lange wachtlijst.

Advertentie

In Nederland zijn er veel water om ons heen. Daarom is het goed als je kind al op jonge leeftijd leert zwemmen. Toch is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat je kind op zijn vierde al begint met zwemles.

Lees meer:
 Alles over zwemles

Wachtlijsten van een jaar

Wil je je kind op zwemles zetten? Dan kun hem maar beter op tijd inschrijven. Er zijn – voornamelijk in de Randstad – lange wachtlijsten voor zwemles ontstaan. Dit komt doordat veel kinderen door het coronavirus geen les hebben gehad. Hierdoor duurt het langer voordat zij hun diploma behalen en zitten de lesgroepen vol. Ook is er een landelijk gebrek aan zwemonderwijzers. Voor ouders is het goed om te weten dat ze hun kind op tijd moeten inschrijven voor zwemles. Een medewerker van een zwembad in Delft, die niet bij naam genoemd wil worden, vertelt: ‘De wachtlijsten zijn inmiddels ruim een jaar.’

Tip: ‘Schrijf je kind gelijk in’

Er wordt vaak aangeraden om je kind in te schrijven als hij vijf jaar oud is. Op die leeftijd is je kind al gewend om in de kleutergroep mee te draaien en kan hij beter aanwijzingen op volgen. Bij veel zwembaden mag je je kind inschrijven als hij vier jaar oud is. De zwembadmedewerker tipt: ‘Schrijf je kind in zodra hij vier jaar wordt, uiteindelijk begint je kind dan toch pas als hij vijf jaar is.’

Ook interessant: Alles wat je wilt weten over babyzwemmen

Advertentie

Geen zorgen

Heb je je kind te laat ingeschreven? Dat is volgens de medewerker ook geen man overboord: ‘Voor sommige kinderen is later beginnen beter, dan ze fysiek iets sterker en halen ze sneller hun diploma. Uiteraard is dit voor ieder kind verschillend.’

Tip: Bij zwemles hoort een mooi badpak of coole zwembroek, die shop je nú in de sale!

Andere oplossingen

Is jouw kind er wel aan toe om (snel) zijn zwemdiploma te halen? Dan zijn er nog andere oplossingen:

 • Privézwemles 
  Dit is vaak een iets duurdere optie, maar je bent wel sneller aan de beurt én de kans is groot dat je kind sneller leert zwemmen. Mocht er een groepje kinderen (bijvoorbeeld uit zijn klas) willen aansluiten, kun je wellicht de kosten verdelen.
 • Zwemverenigingen
  Sommige zwemverenigingen, zoals bijvoorbeeld reddingsbrigade en wedstrijdzwemmen, bieden ook zwemles aan. Vaak zijn wachtlijsten daar korter, dus zeker de moeite waard om te checken.
 • Je kind watervrij maken
  Vanaf een jaar of vier/vijf gaan kinderen op zwemles, maar je kunt al eerder beginnen met je kind watervrij maken en hem wat basis-skills leren. Zelf je kind watervrij maken tijdens vrij zwemmen kan natuurlijk ook! Met de watervrijwaaier van ‘Met Succes Op Zwemles’ kun je gemakkelijk samen oefenen en je kind goed voorbereiden op ‘echt’ zwemles. Als je kind alle twintig oefeningen van de waaier kan, is hij watervrij.
 • Cursus overlevingszwemmen
  Je kunt je kind in de tussentijd een cursus overlevingszwemmen laten doen voor een geruster hart en hem daarna laten starten met reguliere zwemlessen.

Lees meer: Peuterzwemmen: je kind watervrij maken

Advertentie

Discussie schoolzwemmen

Veel mensen vinden dat schoolzwemmen terug moet komen. Verschillende politieke partijen, waaronder de SP, vinden dat ieder kind gelijke kansen moet hebben. Zij vinden dat zwemveiligheid meer prioriteit moet krijgen door de invoering van schoolzwemmen in het basisonderwijs. Veel leraren vinden juist dat deze verantwoordelijk niet bij het onderwijs moet liggen. Hoe denk jij hierover?

Bron: BeuningenSPBeeld: GettyImages

Danique Beijer

Commercieel – Prenatal – Offer – Little Dutch trein

Little Dutch trein

Inclusief 2 wagentjes, 2 boompjes, 4 poppentjes, hondje, kiosk en bagage
Vind je hier