Peuterzwemmen, wat is het?
Bij peuterzwemmen leert je kind nog niet echt zwemslagen, maar speelt hij onder begeleiding in het water. Die spelletjes hebben een doel: samen met jou helpt de zweminstructeur je kind spelenderwijs zich vertrouwd te voelen in het water en watergevoel op te bouwen. Tijdens de spelletjes leert je peuter bovendien al wat basisvaardigheden die hem later, bij het echte ABC-zwemmen, helpen. Deze vaardigheden helpen jonge kinderen ook al bij de zelfredzaamheid in het water.
Wat kun je doen als je kind zo bang voor water is dat hij niet eens in de douche of in bad wil? Hier lees je meer over watervrees bij kinderen.
Peuterzwemmen: verschil met zwemles
Bij peuterzwemmen leert je kind nog geen echte zwemvaardigheden, zoals de verschillende zwemslagen, duiken en watertrappen. Daarvoor is het nog te vroeg: de motorische ontwikkeling van een kind is hier pas vanaf een jaar of vier à vijf klaar voor. Er zijn nog wat verschillen met zwemles:
-
het water is bij peuterzwemmen meestal verwarmd.
-
de ouders gaan meestal mee het water in, zodat je kind zich veilig voelt en je hem kunt helpen.
-
er ligt geen druk op je kind. Peuterzwemmen is echt gericht op vertrouwen en plezier. Een diploma halen is nog niet van toepassing.
Tip! Waterdichte zwemtassen voor je kind vind je hier
Waarom is peuterzwemmen nuttig?
Hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert ouders daarom al vóór zwemles een cursus in het zwembad te volgen met hun kind. Vooral overlevingszwemmen kan bijdragen aan de veiligheid van je kind.
Pas vanaf vier à vijf jaar kan een kind echt leren zwemmen, maar omdat verdrinking vooral voorkomt bij kinderen onder de vier jaar, is het toch zinvol om peuters vast te leren zich veilig te bewegen in en om het water. Ook geeft peuterzwemmen een kind een voorsprong wanneer hij aan zwemles begint, omdat hij al watervrij is en dus gewend is om in en onder water te gaan. Veel zwembaden bieden daarom speciale lessen aan voor de allerjongsten.
Meer voordelen van peuterzwemmen
Daarnaast is zwemmen en spelen in het water een gezonde manier van bewegen. De spieren van je kind worden er sterker van en het helpt bij de motorische ontwikkeling. En doordat jullie het samen doen, is het fijn voor de hechtingsband. Je hebt een uur alle aandacht voor je kind en hij voelt letterlijk hoe jij hem ondersteunt terwijl hij iets nieuws leert, of misschien wel iets overwint wat hij heel spannend vindt.
Lees hier: Dit is belangrijk om te weten bij babyzwemmen
Dit leert je kind bij peuterzwemmen
De insteek van peuterzwemmen is allereerst: plezier. Een kind dat het zwembad al gewend is en spelen in het water leuk vindt, leert later vaak makkelijker zwemmen. Het vertrouwen van voortbewegen in het water is er dan al. Door de weerstand van het water voelt elke beweging anders. Daar kan je peuter op een vrolijke manier aan wennen en alvast sterker in worden.
Dit zijn dingen die tijdens een cursus peuterzwemmen zoal voorbijkomen:
-
samen lopen door het water
-
bellen blazen in het water
-
spelletjes op muziek
-
oefenen met kopje onder gaan
-
nat gespetterd worden
-
drijven op de rug en buik
-
van buik naar rug draaien en andersom
-
korte stukjes voortbewegen van en naar de kant in voor het kind diep water
-
uit het water op de kant klimmen
-
zelf van de kant in het water springen
-
op en over een mat klimmen
-
vallen en opstaan met diverse voortbewegingsvormen
-
zwemmen als een hondje (puppyzwemmen)
Uiteraard zijn de onderdelen niet verplicht. Je kind hoeft hierbij immers ook nog geen zwemdiploma te halen – hoewel er vaak wel een onofficieel peuter- of puppydiploma is. Juist als een kind niet móét, maar spelenderwijs wordt gestimuleerd, helpt hem dit om watervrij te worden.
Wie begeleidt peuterzwemmen?
Alle cursussen peuterzwemmen – ook wel guppyzwemmen, puppyzwemmen of ouder-kindzwemmen genoemd – worden gegeven door gediplomeerde zweminstructeurs. Zij weten hoe een kind op een veilige manier watervrij kan worden gemaakt en ze kennen allerlei spelletjes die helpen bij de ontwikkeling van vaardigheden in het water. Bij de meeste zwembaden gaat de instructeur mee het water in, soms begeleidt hij/zij vanaf de kant. Meestal blijven de ouders bij hun kind in het water. Voor de onderlinge band met de zweminstructeur, het kind en de ouder is het uiteraard prettig als er een vaste instructeur op de groep staat.
Lees ook: Dit is de beste leeftijd om te starten met zwemles
Overlevingszwemmen vs. peuterzwemmen
Overlevingszwemmen of survivalzwemmen zijn speciale cursussen waarbij dreumesen en peuters kunnen leren hoe ze zich moeten redden als ze per ongeluk in het water terechtkomen. Het gaat hierbij niet om het aanleren van zwemslagen, maar om self rescue-technieken. Denk aan boven water blijven, drijven, naar een veilige plek 'zwemmen' of drijvend om hulp roepen en/of op hulp wachten.
Overlevingszwemmen is minder speels en recreatief dan peuterzwemmen. Het is een intensieve cursus waarbij de lessen kort duren (vaak 10 tot 15 minuten) tot je kind de cursus heeft afgerond. Peuterzwemmen betreft geen cursus en is meer gericht op plezier maken en zo vertrouwd raken met en in water.
Lees hier meer over de voor- en nadelen van overlevingszwemmen
Waar kun je peuterzwemmen?
Bij de meeste (grote) zwembaden waar kinderen naartoe gaan voor ABC-zwemles (voor het A-, B- en C-diploma), kun je ook terecht voor peuterzwemmen. Je betaalt vaak per losse les of een korte serie lessen. De prijzen verschillen erg per zwembad, van zo'n vijf tot tien euro per les. Je kunt dit (online) checken bij het zwembad in je buurt. Kijk ook even of er vrije inloop is of dat je je van tevoren moet opgeven.
Zelf je kind watervrij maken tijdens vrij zwemmen kan natuurlijk ook! Met de watervrijwaaier van 'Met Succes Op Zwemles' kun je gemakkelijk samen oefenen en je kind goed voorbereiden op 'echt' zwemles. Als je kind alle twintig oefeningen van de waaier kan, is hij watervrij.
Bron: Nationale Raad Zwemveiligheid
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.