winterjas

Kind in autostoeltje? Winterjas uit!

Met koud weer kleed je je kind graag lekker warm aan. Maar wist je dat een dikke winterjas gevaarlijk kan zijn in een autostoeltje? Verschillende experts waarschuwen.

Het gevaar is dat je de gordels bijna onmogelijk goed kunt aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en het kind, waardoor hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd. Door de kracht die vrijkomt bij een botsing, wordt dikke kleding samengedrukt en wordt er extra ruimte gecreëerd.

Advertentie

Om te laten zien hoe gevaarlijk het is om een winterjas te dragen in de auto, maakte de Amerikaanse vereniging voor verkeersveiligheid de volgende demonstratievideo:

Probeer het zelf maar eens uit. Zet je kind eerst met een dikke winterjas aan in de autostoel en trek de gordels zo strak mogelijk aan. Maar ze nu los zonder ze eerst langer te maken, en trek de jas uit. Zet je kind nu weer in de stoel zonder jas, en doe de gordels dicht. Nu zie je hoeveel ruimte er overblijft.

Bekijk hier ook beelden van een crashtest.

Dodelijke ongelukken

Er zouden in de Verenigde Staten elk jaar kinderen om het leven komen omdat ze een te dikke jas dragen in de auto. ‘Dun gekleed in de auto’ luidt daarom het advies en dat geldt niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen doen daar goed aan, waarschuwen experts. Om je kind toch warm te houden in de auto kun je eventueel een kleedje of dekentje gebruiken.

Zorgwekkend: driekwart van de kinderen zit verkeerd in een autostoeltje. Lees hier hoe het wel moet. 

Nieuwe wetgeving

Er wordt wel vaker gediscussieerd over de optimale veiligheid van kinderen in een autostoeltje. Zo moet de nieuwe Europese wetgeving ervoor zorgen dat kinderen vanaf hun geboorte tot ongeveer vijftien maanden oud achterwaarts in de auto zitten. Hierdoor zouden nek- en hoofdletselgevallen bij de allerkleinsten kunnen worden voorkomen.

Check hier wat de veiligste autostoeltjes zijn.

Bron: Fox13now – Foto: 123rf