Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Kinderen ziek door hun knuffelbeer

‘Kinderen ziek door hun knuffelbeer’

‘Teddyberen zijn gevaarlijk, haal hem uit de slaapkamer van je kinderen!’ Deze campagne loopt momenteel in Noorwegen om ouders te waarschuwen voor de risico’s die verbonden zijn aan het slapen met een knuffel(beer). Maar waarin schuilt dan het gevaar?

Steeds meer kinderen hebben last van astma, allergieën of langdurige verkoudheid. Dit komt volgens de Noorse Hart- en Longstichting LHL deels door de huisstofmijt die zich verzamelt in de knuffels van kinderen. Zij roepen dan ook op om die harige vriendjes uit de kinderslaapkamer te halen. Dit doen ze met een opvallende campagne én slogan: zo worden de teddyberen afgebeeld als Hitler, Khaddafi en Kim Jong-II én schreeuwen ze ‘Teddyberen zijn gevaarlijk, haal hem uit de slaapkamer van je kinderen!’.

Advertentie

LEES OOK: Wat kun je zelf tegen huisstofmijt doen?

Kinderen ziek door hun knuffelbeer
Met deze campagne roept men in Noorwegen op om knuffels uit de slaapkamers van kinderen te weren.

Knuffelbeer wassen of vriezen

Zo’n drastische maatregel wordt in ons land voorlopig nog niet genomen. Volgens artsen klopt het wel dat er heel wat huisstofmijt in knuffels zit, maar ze vinden het overdreven om te stellen dat een knuffelbeer voortaan gevaarlijk is voor een kind. Huisstofmijt vind je nu eenmaal overal: ook in het matras, in speelgoed, tapijten, gordijnen… Is jouw kind echt gevoelig of allergisch voor huisstofmijt, dan is het natuurlijk wel een goede oplossing om hem zonder knuffelbeer te laten slapen. Zorg er daarnaast ook voor dat je de knuffel regelmatig op 60 graden wast óf een nacht in de diepvries stopt om hem te beschermen tegen huisstofmijt.

LEES OOK: Waarom je kind vanaf 7 maanden extra hecht aan zijn knuffel

Reserve knuffel

Hangt je kind erg aan zijn knuffel en is een wasmoment inplannen lastig? Probeer het terwijl hij slaapt, zodat de knuffel niet meteen gemist wordt. Ook een optie: koop een extra exemplaar van de lievelingsknuffel. Zo heb je er altijd een achter de hand voor als-ie in de wasmachine of vriezer zit.

Auteur: Noortje Molenaar – bron: ZappyOuders – foto: Shutterstock