Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Koken gasfornuis

Koken op gas veroorzaakt mogelijk astmasymptomen bij kinderen: 'Hetzelfde effect als meeroken van sigaretten'

Tienduizenden kinderen in Nederland hebben mogelijk astmasymptomen door het koken op een gasfornuis. Twee Europese organisaties trokken deze conclusie gebaseerd op onderzoek van TNO.

Advertentie

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat gasfornuizen het risico op astma bij kinderen vergroten, aldus gezondsheidsorganisaties Clasp en European Public Health Allicance (EPHA). Deze organisaties geven ook aan dat er aanwijzingen zijn dat dit soort luchtvervuiling een nadelig effect kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen. De vervuiling in de keuken kan ook bij volwassenen een negatieve invloed hebben, bijvoorbeeld op de luchtwegen.

Lees ook: Dit moet je weten over astma bij kinderen

‘Veel mensen hebben geen idee’

Volgens Piet Jacobs, specialist op het gebied van luchtkwaliteit in huis, is het het opvallend dat gezondheid nog geen argument is in de discussie over afstappen van gas. Dit vertelt hij tegen het AD. ‘Het gaat vooral om de milieuoverwegingen’. Jacobs wijst erop dat er al jaren onderzoeken en rapporten zijn waarin wordt gewaarschuwd voor koken op gas. ‘Jouw gezondheid, en vooral die van je kinderen, is ontzettend belangrijk. Maar veel mensen hebben geen idee, koken op gas is zo normaal.’

Gezondheidsrisico’s

In Nederland is koken op gas behoorlijk populair: zo’n 65 procent van alle huishoudens doet het. Door de huidige energiecrisis kan de situatie rond de luchtkwaliteit in de keuken verslechten. Mensen ventileren mogelijk slechter om warmte vast te houden, waarschuwen de organisaties. Daardoor kan stikstofdioxide in het huis zoveel toenemen dat het gezondheidsrisico’s veroorzaakt.

Ook interessant: Hoe weet je of je kind last heeft van allergieën?

Advertentie

‘Hetzelfde effect als meeroken van sigaretten’

Clasp stelt dat het effect van koken op gas hetzelfde is als dat van meeroken van sigaretten. Daarom vindt de organisatie dat gaskooktoestellen hetzelfde waarschuwingslabel nodig hebben als sigarettenpakjes. Jacobs kan zich daarin vinden. ‘Mensen moeten beter voorgelicht worden, zodat ze de juiste keuze kunnen maken. Als je niet makkelijk een overstap naar een vorm van elektrisch koken kunt maken, doe je er goed aan om de keuken extra te ventileren en een koolmonoxidemeter te gebruiken.’

Lees meer: Meeroken tijdens de zwangerschap

Tip! Een goede afzuigkap helpt. En er zijn meer dingen waarop je kunt letten. Het Longfonds helpt je met zeven slimme tips.

Bron: ADBeeld: GettyImages

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu