Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderen jongens tablets schermtijd televisie spelletjes spelen
door

Leren van een scherm: dit zijn leuke en educatieve kinderprogramma's

Spelletjes, tekenfilmpjes of vlogs: het is - zeker nu - verleidelijk om je kind achter een scherm te zetten. Gelukkig zijn er genoeg educatieve televisieprogramma's en YouTube-kanalen. Scroll naar beneden voor een lijstje goede kanalen als je je kind wat wilt bijspijkeren met schoolwerk.

Advertentie

Het is prima als (oudere) kinderen zich af en toe vermaken achter een scherm. Tijdens de spitsuren thuis, bij ziekte of in de vakantie kan het kijken naar de televisie of op een tablet ontspannend werken. Er zijn veel educatieve filmpjes die leerzaam zijn voor kinderen. Sommige YouTube-kanalen zijn er zelfs op ingericht om kinderen met een leerachterstand te helpen.
Meer lezen: Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Wat zijn educatieve series of video’s?

Veel series of filmpjes bevatten educatie elementen en worden speciaal gemaakt voor kinderen. Ze leren iets van de series omdat ze interactief zijn. Zo worden kinderen vaak uitgedaagd om antwoord te geven, mee te zingen of te oefenen met woorden, letters of kleuren. De filmpjes gaan ook vaak over andere culturen.

Educatieve series of video’s 0-2 jaar:

 • Pretlettertjes 
  De filmpjes van Pretlettertjes leren je kind woorden en dierengeluiden.
 • Nijntje
  Nijntje en zijn vriendjes leren je kind alles over kleuren, cijfers en vormen.
 • Teletubbies
  Deze gekleurde poppen zijn erg populair onder kinderen van 0-3 jaar. In de avonturen van deze Teletubbies zit veel herhaling wat goed is voor de ontwikkeling van kinderen.
 • Bumba 
  Bumba is specifiek gemaakt voor kinderen die nog niet naar school gaan. Bumba zit vol kleur en geluid. Het programma speelt in op de cognitieve vaardigheden zoals figuurherkenning, begrippen en taalvaardigheid. Daarnaast focust dit programma op motorische vaardigheden zoals hand-oogcoördinatie, bewegen op muziek en springen.
 • Word Party
  Deze serie gaat over babydieren Bailey, Franny, Skip en Lulu. Deze dieren leren je kind op een vrolijke manier woorden.
 • Tiktak
  Dit programma zit boordevol liedjes en bewegende plaatjes die kinderen vaak geweldig vinden. Deze serie is tegenwoordig niet meer te zien op televisie, maar kun je wel nog terugvinden op YouTube.

Klaar met het scherm? Dit speelgoed shop je nu met korting!

Educatieve series of video’s 2-4 jaar:

 • Het Zandkasteel
  In dit programma maken Toto, Sassa en koning Koos van alles een feestje. Er wordt een aantal vaste onderwerpen behandeld. Zo zijn er animaties, prentenboeken, filmpjes met en over kinderen en allerlei liedjes.
 • Sesamstraat
  De bekendste straat van Nederland. Iedere dag beleven Pino, Ieniemienie, Purk en Tommie nieuwe avonturen. Het programma leert kinderen niet alleen letters en woorden maar ook sociale omgang. 
 • Woezel en Pip
  Vindt je kindje de boeken van Woezel en Pip leuk en hebben jullie misschien zelfs een Woezel en/of Pipknuffel in huis? Dan moet je zeker ook een keer Woezel en Pip op televisie kijken. Kleine verhalen met leuke liedjes die ook de allerkleinsten leuk zullen vinden.
 • Kikker!
  Samen met zijn vriendjes beleeft Kikker de leukste avonturen. Naast vriendschap spelen emoties en sociale interactie een grote rol.

Lees ook: Moeder deelt slimme hack om schermtijd te verminderen

Educatieve series of video’s 4-6 jaar:

 • Mickey Mouse Clubhouse
  In dit educatieve programma proberen Mickey en zijn vriendjes een raadsel op te lossen. Kinderen kunnen meedoen met de puzzel.
 • Sprookjesboom van de Efteling
  De Sprookjesboom neemt je kinderen mee langs alle bekende sprookjes. Tijdens dit programma leren kinderen subtiele morele lessen, zoals over niet liegen en stelen.
 • Kabouter Plop
  Deze grappige karakters zorgen niet alleen voor plezier, ook in dit programma is aandacht besteed aan educatie.
 • Dora
  Dora is een serie met veel educatieve elementen. Er vallen veel stiltes die een kind zelf kan invullen. Daarnaast leert Dora de kinderen op speelse manier Engelse woorden.

Educatieve series of video’s 6-8 jaar:

 • Koos de Koala
  Koos de Koala leert kinderen alles over natuur, milieu en nog veel meer.
 • Klaas kan alles
  Presentator Klaas van Kruistum gaat in dit populairwetenschappelijke programma uitdagingen aan. Zo oefent hij de meest moeilijke beroepen uit en gaat hij het duel aan met professionals.
 • Freeks Wilde Wereld
  Freek Vonk reist in dit programma de wereld over. Hij zoekt bijzondere diersoorten en geeft survivaltips.
 • The Magic School Bus
  In de magic schoolbus leren kinderen onder andere over dieren en de ruimte.
 • LEGO friends
  Deze tekenserie leert je kind verschillende lessen over sociale normen en waarden, zoals: vertrouwen, vriendschap en lief zijn voor elkaar.
 • Our planet
  Een leerzame serie over alles wat op de planeet gebeurt. Deze Britse serie is leuk om samen te kijken, want het is interessant voor kinderen én volwassenen. Te vinden op Netflix.

Tijd voor ontspanning? Met een Disney Plus-abonnement stream je de leukste films voor het hele gezin waar en wanneer je maar wil

Advertentie

Deze YouTube-kanalen helpen bij schoolwerk:

Tijdens de coronaperiode moesten kinderen online onderwijs volgen. Dit was niet voor iedereen een succes. Sommige kinderen presteerden slechter na thuisonderwijs. Gelukkig zijn er genoeg kanalen online die kinderen kunnen helpen om hun kennis wat bij te spijkeren:

 1. Liefde voor Kleuters
  Thuiswerken met kleuters? Geen probleem! Laat de kleuters meedoen met de filmpjes van Juf Esther. Wedden dat je kind hier een heleboel van leert.
 2. Meester Sander
  Meester Sander is kleutermeester. Hij leert kinderen over het gebruik van leerzame apps, bewegend leren en nog veel meer.
 3. De Speeltuin
  Op dit kanaal vind je leuke en leerzame 3D animaties en video’s voor dreumesen, peuters en kleuters.
 4. Juf Neeltje en meester Pieter-Bas 
  Dit is een vrolijk, educatief programma voor peuters, kleuters en kinderen uit groep 3. Bekijk de filmpjes en zing mee met de liedjes.
 5. Geflipt?!
  Juf Marijke is op een missie om online leren betekenisvol te maken. Op haar kanaal vind je educatieve én leuke content.
 6. Les van Anne 
  In deze filmpjes geeft Anne rekenlessen op een manier zoals ze dat ook voor de klas doet. Ze sluiten dus perfect aan op het onderwijs op school. Goed om te weten: de filmpjes van Les voor Anne zijn voor kinderen vanaf 7 jaar.
 7. IVN Natuureducatie
  Deze natuurvideo’s leren kinderen onder andere over weer en insecten.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Beeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier