Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeder deelt dé truc om een driftbui bij haar peuter de kop in te drukken

Driftbuien en peuters: ze zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel woedeaanvallen erbij horen en een doel dienen, is het ook fijn (voor hem én voor jou) om zo’n bui de kop in te kunnen drukken. Hoe je dat doet? Een moeder deelt haar truc - die inmiddels het hele internet over is gegaan.

Advertentie

Waar een baby alleen huilt als hij eten wil, moe is of een vieze luier heeft, kan een peuter al in huilen uitbarsten als hij zijn zin niet krijgt. De emoties kunnen zo hoog oplopen dat het ontaardt in een driftbui. Dit gaat gepaard met schreeuwen, stampvoeten en misschien ook slaan en dingen kapot gooien.

Peuters hebben deze aanvallen omdat ze zichzelf nog niet in de hand hebben. De hersenen zijn nog niet voldoende ontwikkeld. Ook zijn woordenschat en het spraakvermogen schieten tekort wat voor hem erg frustrerend is, want hij kan zich niet uiten zoals hij zou willen. Die driftbuien zijn dus niks geks en horen erbij. Maar ze kosten je peuter (en jou) veel energie, daarom kan het fijn zijn om zo’n aanval op tijd de kop in te drukken.

Hoe hij zijn frustratie uit, kun je sturen

Laten we voorop stellen dat het goed is als kinderen hun gevoelens uiten. En dat het niet de bedoeling is dat ze hun frustratie altijd maar moeten inhouden. Maar je kunt de manier waarop ze die frustratie uiten wel sturen. En dan het liefst zonder zelf gefrustreerd te raken en je stem te verheffen. Rachel Rogers, een Amerikaanse moeder, heeft een manier gevonden die werkt voor haar dochter.

Empathie en compassie zijn de sleutelwoorden

De moeder deelt haar truc om een dreigende driftbui de kop in te drukken op TikTok. De video is al meer dan een half miljoen keer gedeeld en andere ouders zijn er lovend over. In plaats van schreeuwen of negeren, kiest de moeder ervoor om haar peuter met compassie en empathie te behandelen. Daardoor voelt haar kind zich gezien en gehoord, wat een kalmerend effect heeft.

Advertentie

Zo druk je een driftbui de kop in

Rachel demonstreert in een video wat ze doet tijdens zo’n dreigende driftbui. We zien hoe haar dochter Peyton gefrustreerd raakt omdat ze de smartwatch van haar moeder wil, maar niet mag krijgen. De peuter schreeuwt omdat ze haar zin niet krijgt, wat haar manier is om haar gevoelens te uiten. De moeder knielt om op ooghoogte van haar dochter te komen. ‘Ik weet het, het is heel frustrerend’, zegt ze tegen haar dochter. Ze erkent de gevoelens van de peuter, waardoor ze direct een stuk rustiger wordt. Het huilen is bijna meteen voorbij.

Leid de frustratie af en kom met een alternatief plan

Vervolgens legt de moeder uit waarom ze de smartwatch niet kan krijgen en komt ze met een alternatief. Op die manier leid je de frustratie af en leg je de focus op iets leuks. ‘Wil je naar buiten en op de schommel?’, legt ze haar peuter voor. Het meisje knikt en is direct vrolijk. Als haar moeder nog een keer vraagt of ze wil schommelen, kan ze zelfs weer giechelen.

@rachlynnrogersTantrum AVOIDED! 🙌🏼❤️ ##toddler ##toddlermom ##momsoftiktok ##gentleparenting♬ original sound – Rachael Rogers

Lees hier alles over de peuterpuberteit

Krijgt je kind toch een driftbui?

Een driftbui is niet altijd tegen te houden. Hoewel het niet per se fijn is voor je kind en jou, hoort het er wel degelijk bij. Hoe ga je met zo’n woedeaanval om? Deze stappen geven houvast.

Advertentie
 1. Blijf rustig als je kind een driftbui krijgt
  Bedenk dat je kind zelf ook vaak wordt overvallen door zijn woede. Iemand moet het overzicht houden en in dit geval ben jij dat. Drift kan in het karakter van je kind zitten. Het kan ook komen door de ontwikkelingsfase waar hij in zit.
 2. Houd vast aan dezelfde aanpak
  Het is een illusie om te denken dat driftbuien door een bepaalde aanpak helemaal overgaan. Wel helpt het om een strategie te bepalen waar je je de komende tijd aan houdt.
 3. Creëer een plek om boos te zijn
  Peuters moeten leren met hun emoties om te gaan. Ze mogen voelen wat ze voelen en dat kan als ze een veilige, bekende plek hebben om uit te razen. Misschien kun je een hoekje creëren met kussens om op te slaan, misschien wil je kind het liefst met zijn knuffel op de trap zitten. Maak duidelijk dat het geen strafplek is, maar een plek om (uiteindelijk) tot rust te komen.
 4. Blijf er zelf niet (ook) in hangen
  Is je kind afgekoeld, kom dan niet meer terug op zijn boosheid. Hij is uitgeraasd en nu is het weer tijd voor leuke dingen.
 5. Zorg voor jezelf
  Het kan er best inhakken, zo’n periode met driftbuien. Soms zou je misschien het liefst met je peuter mee gillen. Af en toe een oppas regelen en op pad gaan met je partner of een vriendin kan je in balans houden.

Tip: 10 redenen waarom driftbuien goed zijn voor je peuter

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Babygaga – Beeld: Getty Images