Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
opbaarwiegje baby
door

Mooi gebaar: in dit ziekenhuis is er nu een opbaarwiegje voor baby’s die bij de geboorte overlijden

Het is een onvoorstelbaar groot verdriet als je baby overlijdt bij de bevalling. Geboorte en dood zijn niet met elkaar te rijmen, en toch is dat de werkelijkheid waar je dan in terechtkomt. In een Dordts ziekenhuis is er nu een opbaarwiegje dat het mogelijk maakt voor ouders om de korte tijd die ze met hun stil geboren baby hebben, zo mooi mogelijk door te brengen.

Advertentie

Je wordt vader en moeder, en meteen of vlak daarna moet je afscheid nemen. Het is nauwelijks voor te stellen wat er door je heen gaat als je kind tijdens of na de bevalling overlijdt. De schok en het verdriet ervan zijn ontzettend ingrijpend. Het Albert Schweitzer ziekenhuis komt daarom met een mooi initiatief: daar is vanaf nu een opbaarwiegje voor stil geboren baby’s beschikbaar.

Rouwen op een zo mooi mogelijke manier

Ouders van overleden kindjes mogen, zo lang de opname in het Dordtse ziekenhuis duurt, gebruikmaken van het bedje. Ze kunnen het naar hun persoonlijke wensen aanpassen. Bijvoorbeeld met knuffeltjes of kaartjes eromheen. Het kleine plastic bakje in het midden is geschikt voor de watermethode. Dat is een manier om het overleden kindje mooi te houden tot de begrafenis of crematie.

Het kind telt mee

Het opbaarwiegje is een manier voor ouders om de korte tijd die ze met hun kindje hebben, op een zo mooi mogelijke manier door te brengen. Het meubel is een geschenk van het Vriendenfonds van het ziekenhuis en de Soroptimistenclub Dordrecht, die zich onder meer inzet voor een beter leven van meisjes en vrouwen wereldwijd. ‘We waren ontroerd door het feit dat hiermee het bestaan van alle kinderen wordt erkend’, zegt Marriëtte Pullen van de Soroptimistenclub. ‘Dat hun korte bestaan gevierd mag worden en dat er om hun dood intens wordt gerouwd. Een opbaarmeubel heeft daar een belangrijke functie in. De baby mag er liefdevol verzorgd bij liggen en er is ruimte voor verdriet bij de aanblik. De baby telt mee. Helemaal.’

Tips bij het afscheid nemen van je baby

Als je baby tijdens de bevalling of vlak daarna overlijdt, is dat een onvoorstelbaar groot verlies dat niet in woorden is uit te drukken. Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen bij het kennismaken en afscheid nemen van je baby:

Advertentie
  • Weeg hem en kleed hem zelf aan, eventueel samen met de verpleegkundige.
  • Hou je baby vast en knuffel met hem. 
  • Maak foto’s ter herinnering. Je kunt Stichting Make a Memory inschakelen om kosteloos mooie, professionele foto’s van je overleden baby te laten maken. 
  • Je kunt een afdruk van het voetje of handje van je kind maken. 
  • Maak een bewaardoos waar je wat spullen in bewaart, zoals de sokjes, een knuffel, het navelklemmetje, het naambordje uit het ziekenhuis, een afgeknipte haarlok en wat foto’s. 
  • Laat een aantal dierbare familieleden of vrienden kennismaken met je overleden baby. Het helpt bij de verwerking als je kunt praten met andere mensen die je baby ook hebben gezien. 

Hoe verloopt de rouw om een baby?

Hoe het rouwproces precies zal zijn, is moeilijk te zeggen. Er zijn geen fases die je één voor één doorloopt tot het ‘klaar’ is. Als er al fases te onderscheiden zijn, lopen ze door elkaar. Er is ook geen moment waarop het over zou moeten zijn. Een dag kan heel zwaar beginnen, en later toch lichte uren hebben. Je kunt het gevoel hebben dat het beter gaat en even later weer in een zwart gat vallen. Op onverwachte momenten kan het je enorm overvallen. Ouders vinden het idee van verwerking, of het verlies van je baby verliezen een plek geven, lang niet altijd van toepassing. Het missen van je kind gaat immers nooit over.

Ook blijft de band met je kind bestaan, maar in een andere vorm. Dat kan heel erg zoeken zijn. Je kunt het ook zien als leren omgaan met het gemis door je baby verliezen, en dat dat telkens anders kan zijn. Soms zeggen ouders dat ze het gemis hebben verweven in hun leven. Je kunt je weer gelukkig gaan voelen terwijl de pijn aanwezig blijft – soms even niet voelbaar en soms ineens weer overweldigend. Regels voor het omgaan met het gevoel dat vrijkomt bij je baby verliezen bestaat niet, je zult vanzelf ontdekken hoe dit werkt bij jou.

Lees ook: Je baby verliezen tijdens de geboorte: hoe ga je om met dit verdriet?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD – Beeld: Getty Images

Advertentie
Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website