Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Onderzoek: het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is 4 jaar

Natuurlijk is het maar afwachten wanneer en óf je weer zwanger wordt van een tweede of volgende kind. Maar mocht je je afvragen wat theoretisch het ideale leeftijdsverschil is tussen broers en zussen: volgens onderzoekers is dat vier jaar.

Advertentie

Theoretisch, inderdaad. Want los van of je al dan niet zwanger raakt als je dat wilt, zijn er allerlei redenen te bedenken om snel voor een volgend kind te gaan of juist lang te wachten.

Vlak na elkaar

Een jaar of twee, drie verschil tussen je kinderen leek je van tevoren perfect, maar na de geboorte van nummer één kun je niet wachten om weer zwanger te raken en zo’n lief kleintje in je armen te houden. Het overkomt heel wat moeders. Soms ebt dit gevoel weg en stoppen de eierstokken met rammelen. Zo niet, dan wordt er al snel gewerkt aan een broertje of zusje. Maar niet alleen emoties spelen een rol bij de periode tussen zwangerschappen. Er zitten ook praktisch gezien voordelen (en nadelen) aan een groter of kleiner leeftijdsverschil.

Tip! Ben je al zwanger van een tweede kindje? Bereid je kind voor op de komst van zijn broertje of zusje met een van deze prentenboeken

Leeftijdsverschil circa één jaar

De tropenjaren mogen dan extra druk zijn (twee of drie tegelijk in de luiers, pfff!), maar komen je kinderen vlak achter elkaar, dan ben je straks (bijna) in één keer af van al dat zorgen. Ook spelen kinderen die dicht op elkaar zitten leuk(er) samen. Tenminste, dat hoop je. En laat dat nou waar zijn, volgens onderzoekers. Andere voordelen die de onderzoekers noemen:

Advertentie
 • Minder kans op zwangerschapsvergiftiging.
 • Je kinderen gaan vlak na elkaar naar de basisschool, waardoor jij sneller tijd hebt om bijvoorbeeld meer te werken.
 • Financieel slim: kinderen delen het speelgoed, je hebt aan een (duo)wagen genoeg en kleding schuift zo door van de één naar de ander.
 • De kinderen zitten in ongeveer dezelfde fase qua interesses, dus weinig discussie bij het kiezen van films, tv-programma’s, voorleesboekjes of spelletjes.

Twee of drie jaar leeftijdsverschil

Ben je niet direct toe aan een nieuwe zwangerschap? Er zitten ook genoeg voordelen aan een verschil van twee of drie jaar tussen broers en/of zussen. Zoals deze, waarvan sommige nog wetenschappelijk bewezen zijn ook.

 • Een leeftijdsverschil van twee jaar of meer levert slimmere kinderen op. Althans, volgens dit onderzoek.
 • Je hebt twee of drie jaar alle aandacht aan je oudste kind kunnen geven.
 • Oudste kind naar de crèche, peutergym of voorschool? Je hebt heerlijk alle tijd voor je baby.
 • Je lichaam is hersteld van de vorige zwangerschap en kan daardoor een volgende zwangerschap beter aan.
 • Bovendien ben je, als de oudste een peuter is, weer (enigszins) hersteld van al het slaapgebrek. Kortom, fit genoeg voor een nieuwe periode vol slapeloze nachten.
 • De kans dat je kind te vroeg wordt geboren is kleiner als er meer tijd tussen de zwangerschappen zit.

Het ideale leeftijdsverschil

Oké, het is je vast duidelijk: elk leeftijdsverschil heeft voor- en nadelen. Maar hoe zit het nu met dat ideale leeftijdsverschil van vier jaar? Volgens onderzoekers is dit de beste ‘optie’, omdat hier simpelweg meer voor- dan nadelen aan kleven. Dit zijn bijvoorbeeld wat plussen:

 • Zwanger zijn, borstvoeding geven, zelfs slapeloze nachten: je kunt niet wachten om weer een baby in je armen te hebben. Het is alweer zo lang geleden…
 • Omdat je het al een keer hebt meegemaakt én een paar jaar ouder bent, ben je dit keer niet (of minder) onzeker. Extra genieten dus.
 • Je oudste kind weet een beetje wat verantwoordelijkheidsgevoel inhoudt en helpt je graag bij de zorg voor de baby.
 • Ook is je kleuter al behoorlijk zelfstandig. Hij kan zichzelf aankleden, zelf naar de wc… Handig!
 • En dan gaat hij ook nog elke dag naar school: kan jij je op de baby richten en – als je geluk hebt – bijslapen.
 • De baby leert megaveel van het observeren van zijn ouders én zijn oudere broer of zus: zijn grote voorbeeld.
 • Je kinderen schelen genoeg om niet jaloers op elkaar te zijn of competitief gedrag ten opzichte van elkaar te vertonen.
 • Door dit leeftijdsverschil zal de oudste beschermend zijn over zijn kleine broertje of zusje. Lief!

Groot leeftijdsverschil tussen kinderen

Tot slot: benieuwd hoe het zit met een nog groter verschil, van vijf jaar of meer? Volgens experts is dit net iets lastiger, bijvoorbeeld omdat de kinderen dan zoveel schelen dat ze wel erg weinig gemeen hebben. Sommige experts zeggen ook dat de kans dat je opnieuw zwanger raakt na vijf jaar afneemt. Misschien ook omdat je nu de leeftijd hebt waarop dit sowieso minder makkelijk gaat. Ook heb je het waarschijnlijk druk met je oudste, die nu van hot naar her moet worden gereden (denk: zwemles, sportclubs, vriendjes). Best pittig in combinatie met een baby.

Kortom, een verschil van vier jaar is het meest praktisch en heeft de meeste voordelen, zeggen onderzoekers. Maar ach, wat weten zij nou. Het is allang geweldig als je überhaupt kinderen kunt krijgen. Wat kan jou dat leeftijdsverschil nou schelen? *Knipoog*

Bron: Practical Parenting