Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
fietshelm foto

Onenigheid over verplichten fietshelm

Veel kinderen fietsen dagelijks naar school. Maar hoe veilig is dit? Dat valt tegen, blijkt uit Europese statistieken. De roep om het verplichten van de fietshelm wordt daarom luider.

Advertentie

Dodelijke verkeersongevallen

In landen als Zwitserland, Zweden en Spanje is het dragen van een fietshelm al verplicht. En als het aan schade-en levensverzekeraar Allianz ligt, is ook Nederland binnenkort aan de beurt. Uit Europese verkeerscijfers blijkt namelijk dat 65% van alle dodelijke verkeersongevallen onder kinderen van 0 t/m 14 jaar in Nederland met de fiets is. Vergeleken met Europa (12%) is dit erg hoog. De kans om fietsend betrokken te raken bij een verkeersongeluk is zelfs 5 tot 7 keer zo hoog als wanneer je lopend zou gaan of met de bus.

Vaker val op hoofd

De ANWB is al jaren vóór het verplichten van de fietshelm. Volgens de vereniging vallen kinderen vaker op hun hoofd tijdens een val van de fiets. Volwassenen breken eerder hun armen of benen. Om die reden zijn vooral kinderen gebaat bij een helm, aldus de ANWB.

Minder fietskilometers

De Fietsersbond blijft fel tegen het verplichten van de fietshelm. Zij zijn bang dat de populariteit van fietsen zal afnemen door het verplichten van de helm. Persvoorlichter Arien de Jong: ‘Het zal fietsers ontmoedigen. Een helm geeft fietsen een imago van onveiligheid, en dat is onterecht.’ Volgens de Fietsersbond zal de helmplicht leiden tot minder fietskilometers, terwijl meer bewegen op de fiets juist goed is voor je gezondheid.

 

 Auteur: Erandi Godinez – Bron: Allianz/ANWB/Fietsersbond – Foto: iStock

 

Lees ook:

Leren fietsen doe je zo

Advertentie

Veilig met je kind op de fiets in een fietsstoeltje

Veilig fietsen met je kindje

 

 

 

 

 

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu