Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Opa en oma aanspreken met 'u' of 'je'?

De meeste etiquetteboeken adviseren om de aanspreektitel ‘u’ te gebruiken bij mensen die ouder zijn dan jezelf en bij mensen die je niet kent, maar in de praktijk is dit een algemene regel die toch niet altijd opgaat.

Advertentie

Het is eerder een kwestie van sociale betrokkenheid, iets wat je moet aanvoelen en niet per se leeftijdsgebonden is. Zo hoeven kleinkinderen geen ‘u’ meer te zeggen tegen hun opa’s en oma’s. Althans, dat vinden de grootouders zelf, zo blijkt uit onderzoek naar tutoyeren door de ANBO, de belangenorganisatie voor senioren.

Zeg maar ‘je’

67% van de 1500 ondervraagden geeft aan dat kleinkinderen ze gewoon met ‘je’ mogen aanspreken. 13% van de opa’s en oma’s heeft liever dat er nog wel ‘u’ gezegd wordt.

Leeftijd doorslaggevende factor

Senioren zelf blijven liever wel ‘u’ zeggen. ‘Ze laten dit voornamelijk afhangen van de persoon en welke relatie ze met die persoon hebben. Voor bijna de helft is iemands leeftijd de doorslaggevende factor om diegene wel of niet met ‘u’ aan te spreken,’ vertelt directeur-bestuurder Liane den Haan van de ANBO.

Negatieve termen

Hoewel een meerderheid van de senioren het geen probleem vindt dat hun (klein)kinderen tutoyeren, hebben ze er wel moeite mee om aangesproken te worden met ‘oudjes’, ‘krasse knar’ en ‘bejaarde’. Deze termen vinden ze het meest negatief.

Advertentie

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Metro – Beeld: Shutterstock 

Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website