Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Ouders opgelet! Kinder Surprise-ei teruggeroepen door salmonellabacterie

Deze week werd bekend dat twee Nederlandse kinderen onder de 5 jaar een besmetting met de salmonellabacterie hebben opgelopen, waarschijnlijk na het eten van een Kinder Surprise chocolade-ei. Fabrikant Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseren een aantal producten van Ferrero voorlopig niet te eten.

Advertentie

In Groot-Brittannië en België liepen inmiddels zo’n 70 mensen de salmonellabacterie op na het eten van de chocolade eieren. De bacterie kan een besmettelijke darmziekte veroorzaken. Mensen lopen de bacterie meestal op door het eten van besmette producten, zoals in dit geval Kinder Surprise-eieren uit de Belgische Ferrero-fabriek in Aarlen.

Lees ook: Wat mag een dreumes (nog) niet eten?

Kinder Surprise-ei teruggeroepen

Ferrero riep na het bekend worden van de besmettingen de desbetreffende chocolaatjes terug. ‘We werken samen met winkeliers om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en dat ze worden teruggehaald’, aldus Ferrero.

Op de website van de NVWA lees je welke producten precies worden teruggeroepen, met de houdbaarheidsdata.

Symptomen salmonella kind

Mensen die ziek worden hebben vaak last van verschillende klachten, die zo’n vier tot zeven dagen aanhouden. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

Advertentie
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Misselijkheid

Na een besmetting wordt de maag of darm aangetast, waardoor een ontsteking ontstaat. Vaak ontstaan de klachten binnen 12 tot 36 uur. Er zijn mensen die zelf geen klachten van de bacterie ondervinden, maar wel anderen besmetten als er onvoldoende hygiëne is.

Lees ook: Wat mogen peuters (nog) niet eten?

Wat kun je doen als je kind ziek is door salmonella?

Mocht jouw kind besmet zijn met salmonella, dan is het van belang dat je kind genoeg vocht, zout en suiker binnenkrijgt. Salmonella veroorzaakt vaak diarree, wat kan leiden tot uitdroging. Geef je kind daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS, oral rehydration salts, verkrijgbaar bij de drogist).

Zit er bloed in de diarree en wordt de koorts of diarree niet minder na een week? Neem contact op met de huisarts.

Bron: RTLnieuws – Beeld: ANP

Advertentie

 

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu