Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Bang in het donker
door

Als je peuter bang is in het donker

Kleine kinderen hebben een grote fantasie. Het is dan ook niet gek dat peuters allerlei angsten ontwikkelen. Een veelvoorkomende angst: bang zijn in het donker. Hoe ga je daar als ouder het beste mee om?

Advertentie

Waarom is je peuter bang in het donker?

Je peuter kan fantasie en werkelijkheid door elkaar halen. Van de ene op de andere dag is hij bang voor spoken in de kast en krokodillen onder het bed. Dit kan komen door het verhaaltje dat je hem voor het slapen voorleest. Misschien schuilt dat monster uit het boek nu wel in zijn slaapkamer! Ook kan een oudere broer of zus bang zijn in het donker en neemt jouw peuter aan dat het normaal is om dan ook bang te zijn. Veranderingen kunnen er ook voor zorgen dat een kind zich onzeker voelt in het donker. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, de komst van een broertje of zusje of een nieuw bed.

Lees meer: 13 doodnormale dingen die kinderen soms heel eng vinden

Hoe kun je je peuter helpen?

Met deze zes tips zorg je ervoor dat jouw peuter niet meer bang is in het donker en lekker kan slapen.

  1. Erken zijn angst: Als je de angst van je peuter negeert, zal die niet vanzelf weggaan. Erken daarom zijn probleem en praat er samen over. Wat vindt je peuter zo eng? Is het een schaduw op de muur? Is het een geluid dat hij buiten hoort? Vraag hem om je te laten zien waar het beeld of geluid vandaan komt. Dat kan hem helpen en geruststellen.
  2. Blijf in bed en hou het licht uit: Als je peuter midden in de nacht wakker wordt, laat het licht dan uit als je naar hem toegaat. Laat hem in zijn eigen bed liggen en troost hem in het donker. Als je kind echt niet zelf in slaap valt, ga dan naast hem liggen. Op die manier weet hij dat dit zijn bed is waar hij in moet slapen. 
  3. Speel samen in het donker: Nee, je hoeft niet midden in de nacht samen met je peuter te spelen. Je kunt ook overdag een keer de gordijnen dichtdoen en de lampen uit laten. Probeer door middel van een spel duidelijk te maken dat het niet eng is in het donker. Plak bijvoorbeeld glow in the dark sterretjes op de muur of het plafond en tel ze samen.
  4. Zorg voor weinig prikkels: Voordat je kind naar bed gaat, is het belangrijk dat hij zo weinig mogelijk prikkels krijgt. Zet op tijd de tablet of televisie uit. Lees een boekje voor met zo min mogelijk spannende figuren, of vertel zelf een vrolijk verhaal voor het slapengaan.
  5. Nachtlampje: Soms kan je peuter heel bang zijn, zonder dat het te maken heeft met een geluid of beeld. Probeer een manier te bedenken om zijn gedachten weg te jagen. Een nachtlampje kan ook helpen tegen enge gedachten.
  6. Jaag samen spoken weg: Is je kind bang voor spoken in zijn donkere kamer? Zet je zwaarste stem op en roep naar de spoken, monsters of andere griezels dat ze nu de kamer uit moeten. Je peuter is vast enorm onder de indruk en ervan overtuigd dat die engerds uit zijn kamer zijn.

Lees meer: Nachtlampje kopen: hulpmiddel voor als je kind bang is in het donker

Advertentie

Wanneer stopt de angst voor het donker?

Meestal begint de angst in het donker als kinderen twee jaar zijn. Ook oudere kinderen kunnen hier nog last van hebben. Dit kan een paar weken tot een paar maanden duren.

Wanneer hulp zoeken?

Meestal gaat de angst voor het donker vanzelf weer over. Is dat bij jouw kind niet het geval en slaapt hij daardoor slecht? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen je verder helpen met tips, of onderzoeken of er een medisch probleem is met je kind.

Lees meer: 10x zo help je je kind als hij gestrest of bang is

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: whattoexpect.com / Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu