Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Babynaam veranderen
door

Spijt van babynaam? Op deze manier kun je de naam van je kind veranderen

Een van de moeilijkste dingen tijdens de zwangerschap is het verzinnen van de naam voor je kind. Je hoort soms dat ouders later spijt hebben van hun keuze. Zo ook socialite Kylie Jenner en rapper Travis Scott. Wat kun je eigenlijk doen als je spijt hebt van de naamkeuze?

Advertentie

De naam van je kind bedenken: dat doe je niet zomaar. Vaak gaat daar veel getwijfel mee gepaard. Maar dat je soms een verkeerde keuze kunt maken, bewijzen Kylie Jenner en Travis Scott. De twee laten op Instagram weten: ‘De naam van onze zoon is niet langer Wolf. We hadden niet het gevoel dat deze naam bij hem paste.’ Wat de naam van hun zoontje wel wordt, houden de twee voorlopig nog geheim.

Spijt van naam

Zo’n 10 procent van alle ouders heeft spijt van hun keuze. Dit blijkt uit onderzoek van Nameberry, een Amerikaanse website over babynamen. Ouders geven aan dat er tegenwoordig meer druk ligt om de perfecte, creatieve en unieke naam te kiezen, met dit soort wijzigingen als gevolg. Of de naam wordt vaak verkeerd uitgesproken of plotseling geassocieerd met iets negatiefs – bijvoorbeeld door een gebeurtenis in het nieuws.

Lees meer: Spijt van een babynaam: mag je die dan zomaar wijzigen?

Spijtgevoelens

Je zou misschien denken dat het vooral de creatieve en gekke namen zijn waar vrouwen spijt van hebben, maar niets blijkt minder waar: het gaat juist om namen die veel voorkomen. En het duurt niet lang voordat deze spijtgevoelens opkomen: 32 procent van de ondervraagde ouders zou binnen zes weken na de geboorte al spijt hebben van de naam, 23 procent komt er pas achter als hun kind naar school gaat.

Lees meer: Vrouwen hebben het meeste spijt van deze babynamen

Advertentie

Naam van kind wijzigen 

Of het nu gaat om een gegronde reden of om een schoonheidskwestie: je mag de naam van je kind – om welke reden dan ook – altijd veranderen. De meeste ouders die spijt hebben van hun gekozen babynaam laten dit niet officieel wijzigen, maar spreken hun kind aan met een bijnaam. Wil je de naam wél officieel laten aanpassen? Dan luidt het advies: doe dit zo snel mogelijk.

Het laten wijzigen van de voornaam van je kind kan alleen via de rechtbank. Je hebt hierbij een advocaat nodig, want alleen met de hulp van een advocaat kun je een verzoek indienen voor het laten wijzigen van de voornaam van een minderjarig kind.

Lees ook:
18 lieve meisjesnamen geïnspireerd op de lente
Babynamen: dé trends voor 2022
41 leuke babynamen voor jongens en meisjes (die eigenlijk een afkorting zijn)

Beeld: GettyImages
Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu