Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vrijwillige ouderbijdrage niet betaald? Je kind mag gewoon mee op schoolreis

Veel scholen vragen een vrijwillige ouderbijdrage, voor bijvoorbeeld schoolreisjes. Maar wat als je die niet wilt of kunt betalen? Newsflash: het is wettelijk verboden om leerlingen uit te sluiten van extra activiteiten als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald.

Advertentie

Veel basisscholen organiseren naast het verplichte lesprogramma nog andere activiteiten. Zoals schoolreisjes, kerstdiners of bijvoorbeeld sportdagen. Hiervoor kan de school een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Tot voor kort mochten op veel scholen leerlingen wiens ouders deze bijdrage niet betaalden, niet meedoen aan de activiteiten die van de bijdrage werden betaald. Ze mochten dus niet mee op schoolreisje of werden uitgesloten van het kerstdiner. Per  1 augustus 2021 mag dat officieel niet meer. De wet is toen gewijzigd.

Lees meer: Is de vrijwillige ouderbijdrage verplicht?

Geen vervangende activiteit

De vrijwillige ouderbijdrage gaf te veel sociale druk bij ouders die het niet kunnen betalen. Ook bevorderde het de ongelijkheid tussen leerlingen. Scholen mogen een leerling ook geen vervangende activiteiten aanbieden, wat eerst nog wel gebeurde. Ook hulp bij huiswerk of oefenen bij examens en extra lessen dans of cultuur kunnen uit de ouderbijdrage worden betaald. Hier heeft een kind dus ook recht op, als zijn ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen.

Lees ook: Welke soorten basisscholen zijn er?

Hoe hoog is de ouderbijdrage?

Hoe hoog de vrijwillige ouderbijdrage is, verschilt per school. Een basisschool mag namelijk zelf de hoogte en bestemming van de ouderbijdrage bepalen. Het vaststellen van de hoogte van het bedrag gebeurt in overleg met de ouders in de medezeggenschapsraad van de school. De gemiddelde bijdrage op een basisschool is zo’n 60 euro per jaar, maar er zijn ook scholen die meer dan 500 euro per jaar per kind vragen. De ene school vraagt een vast bedrag per jaar, terwijl andere scholen per maand of per activiteit om een bijdrage vragen. In het voortgezet onderwijs komt de vrijwillige ouderbijdrage neer op zo’n 80 tot 100 euro per jaar.

Advertentie

Stichting Leergeld

Kun je de ouderbijdrage niet betalen? De meeste scholen hebben een kortingsregeling of een kwijtscheldingsregeling. Ook bieden veel scholen de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Kom je er samen met de school niet uit, dan kun je terecht bij Stichting Leergeld.

Beeld: GettyImages – Bron: NOS, Rijksoverheid

Commercieel – Prenatal – Offer – Jas

Zwangerschapsjas

Ook door te dragen ná de zwangerschap
Shop nu